Hartrevalidatie bij coronairlijden en chronisch hartfalen (2024) [richtlijn]

A.3.2 Rol van de fysio- of oefentherapeut

Zie 'Organisatie van Zorg' voor de aanbevelingen.

De fysio- of oefentherapeut screent de patiënt op contra-indicaties, stelt vast of er sprake is van functiestoornissen en/of herstelbelemmerende factoren en legt de mate van ervaren beperkingen en participatieproblemen vast. Op basis van de bevindingen wordt vastgesteld of behandeling geïndiceerd is en wordt het behandelbeleid bepaald (zie B.4 ‘Anamnese’, B.5 ‘Lichamelijk onderzoek en behandelplan’ en B.7 ‘Indicatiestelling’). Als er geen indicatie is voor behandeling wordt in samenspraak met de patiënt overwogen om de patiënt (terug) te sturen naar de huisarts of cardioloog. 
De therapeut is (mogelijk) betrokken bij het opstellen (van de doelen) en het begeleiden van het beweegprogramma, het verzorgen van het ontspanningsprogramma (in overleg met een psycholoog en/of maatschappelijk werkende) en het informatieprogramma (de therapeut informeert en adviseert de patiënt over het fysiek functioneren en het ontwikkelen van een actieve leefstijl). 
De fysio- of oefentherapeut inventariseert en signaleert (bijv. psychosociale, cognitieve of arbeidsgerelateerde klachten) welke ondersteuning een patiënt met coronairlijden of chronisch hartfalen nodig heeft, en weegt de hulpvraag af tegen de eigen kennis en expertise. Op grond hiervan beslist de fysiotherapeut of hij zich bekwaam en bevoegd acht om de betreffende patiënt fysio- of oefentherapeutische zorg te bieden, dan wel andere zorgverleners hierbij te betrekken. 
De fysio- of oefentherapeut bespreekt dit met de (eind)verantwoordelijk cardioloog en de andere zorgverleners in het multidisciplinair overleg (fase I, II) of met de huisarts (fase III) (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie 2021; Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck 2019). 
De rol en de positie van de fysiotherapeut en de oefentherapeut in de gezondheidszorg, oftewel de domeinbeschrijving, is te vinden in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut en de oefentherapeut (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie 2021; Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck 2019).
De wijze waarop de informatie-uitwisseling met de verwijzer plaatsvindt, is beschreven in C.7 ‘Evaluatie, stopcriteria en afsluiting van de behandeling’.

Hierna worden de verbijzonderingen binnen de fysio- en oefentherapie beschreven waarvan specifieke deskundigheid erkend is door het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) of de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM), zoals beschreven in de ‘Beroepscode voor de Fysiotherapeut 2022 ’ (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie 2022) en de ‘Beroepscode voor oefentherapeuten, versie juni 2018’  (Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck 2018). 
Deze verbijzonderingen zijn opgenomen in het Kwaliteitsregister Fysiotherapie NL (KRF NL) van het Kwaliteitshuis Fysiotherapie waarmee het op een goed niveau brengen en houden van de kennis en vaardigheden van deze zorgprofessionals worden gewaarborgd. 
Het gaat hierbij om de volgende specialisaties binnen de fysiotherapie met een eigen beroepsinhoudelijke vereniging en beroepsprofielen:

  • Vereniging voor Hart-, Vaat- en Longfysiotherapie (VHVL);
  • Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie (NVZF);
  • Nederlandse Vereniging van Revalidatie Fysiotherapeuten (NVRF);
  • Nederlandse Vereniging voor Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapeuten (NVBF);
  • Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie (NVFG);
  • Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek (NFP);
  • Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS);
  • Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten voor Verstandelijk Gehandicapten (NVFVG);
  • Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie (NVFK);
  • Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT);
  • Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie (NVOF);
  • Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie (NVFB);
  • Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL).

Binnen de oefentherapie bestaan de volgende specialisaties:

  • bekkenoefentherapeut;
  • geriatrie-oefentherapeut;
  • kinderoefentherapeut;
  • psychosomatisch-oefentherapeut.

In het KNGF Beroepsprofiel Fysiotherapeut  en in het Beroepsprofiel oefentherapeut VvOCM  staat een beschrijving van de werkzaamheden van respectievelijk de fysio- en de oefentherapeutische specialisaties, de context waarbinnen deze werkzaamheden plaatsvinden en de competenties die daarvoor nodig zijn.
 

Er is geen verantwoording bij deze module.