COVID-19 (Corona)

Hier vind je praktische informatie voor het behandelen van patiënten met COVID-19, zoals aanbevelingen voor jou als fysiotherapeut, maar ook beeldmateriaal, patiëntinstructies en oefeningen op papier. We maken onderscheid tussen informatie over de ziekenhuisfase en over de fase na ontslag uit de ziekenhuizen. In eerste instantie bevat deze pagina informatie voor ziekenhuisfysiotherapeuten, gericht op patiënten in de ziekenhuisfase. Veel van het getoonde materiaal is beschikbaar gesteld door ziekenhuizen en fysiotherapeuten uit het hele land. De komende tijd richten we ons ook op fysiotherapie bij patiënten na ontslag uit het ziekenhuis en in de thuissituatie. Aangezien er in hoog tempo informatie beschikbaar komt, wordt de pagina steeds aangepast. Hierop word je onder andere via de Fysio E-nieuws op geattendeerd.

KNGF-standpunt

Het KNGF-standpunt Fysiotherapie bij COVID-19 dient als handleiding voor de intramurale fysiotherapeut en beschrijft op pragmatische wijze het fysiotherapeutisch handelen bij patiënten met COVID-19 die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dit volgens de meest recente inzichten, gebaseerd op praktijkervaringen en waar mogelijk onderbouwd door wetenschappelijke literatuur.

test

Informatiemateriaal voor de fysiotherapeut

Op deze pagina wordt informatiemateriaal ontsloten voor de fysiotherapeut in relatie tot patiënten met het COVID-19. Het informatiemateriaal wordt up-to-date gehouden op basis van nieuwe ontwikkelingen, inzichten of ervaringen.

test

Patiëntinstructies en informatiemateriaal voor patiënten

Patiëntinstructies, informatiemateriaal en oefeningen voor patiënten, welke beschikbaar zijn gesteld door vele fysiotherapeuten en ziekenhuizen in Nederland. Fysiotherapeuten kunnen dit materiaal ook gebruiken om zorg en ondersteuning op afstand voor patiënten mogelijk te maken.

test

Digitale hulpmiddelen voor patiënten

Hier vind je digitale hulpmiddelen, zoals patiëntinstructies of oefeningen gericht op de patiënt in het ziekenhuis ter verbetering van de ademhaling of actieve mobilisatie. Deze hulpmiddelen zijn beschikbaar gesteld door vele fysiotherapeuten en ziekenhuizen in Nederland. Daarnaast vind je hier een app met oefeningen, ontwikkeld door Roessingh Research en Development samen met Telerevalidatie.nl en onder andere het KNGF, die te gebruiken is in de eerstelijns fysiotherapie. Fysiotherapeuten kunnen dit materiaal ook gebruiken om zorg en ondersteuning op afstand voor patiënten mogelijk te maken.

test

Webinar KNGF Standpunt Fysiotherapie bij patiënten met COVID-19

Dit Webinar geeft toelichting op het KNGF Standpunt Fysiotherapie bij patiënten met COVID-19, welke aanbevelingen geeft over fysiotherapeutische zorg bij patiënten na ziekenhuisontslag of patiënten die COVID-19 thuis hebben doorgemaakt.

test