jouw_invloed_op_het_kngf_4.jpg
07 februari 2024

Bij het KNGF bepalen de leden

Het KNGF is geen kantoor of een kleine groep mensen die alles bepalen. Integendeel.

Er zijn meer mogelijkheden om je invloed uit te oefenen. Kijk hieronder welke dat zijn. Maak gebruik van je stem. Laat je mening horen!

Je hebt een eigen stem

Alle leden van het KNGF hebben een eigen stem: ‘one member, one vote’. Dat betekent dat je direct kunt stemmen over voorstellen die het KNGF-bestuur tijdens de Algemene Ledenvergadering voorlegt. Deze Algemene Ledenvergaderingen zijn online te volgen via een link die je als lid per mail ontvangt, maar je kunt natuurlijk ook naar de vergadering komen.

Stemmen op de ALV werkt als volgt:

  • Leden krijgen vijf weken voor aanvang van de Algemene Ledenvergadering per mail de datum van de ALV toegestuurd.

  • Leden kunnen aanwezig zijn bij de Algemene Ledenvergadering of live via internet de Algemene Ledenvergadering volgen op de aangegeven datum.

  • Leden krijgen per mail de link, inclusief de bijbehorende persoonsgebonden stemcode, om online op de voorgenomen besluiten stemmen. Dit kan al twee weken vóór de ALV.

  • Leden hebben recht op spreektijd tijdens de ALV.

De voorzitter sluit de stemming tijdens de Algemene Ledenvergadering en de uitslag wordt direct tijdens de Algemene Ledenvergadering bekend gemaakt.

100 leden intitatief 

Heb je een idee of is er iets wat je absoluut anders zou willen zien binnen de vereniging? Of wil je invloed uitoefenen op een besluit? Zorg dan dat je minimaal 100 leden achter je krijgt. Dat betekent dat 100 leden moeten verklaren dat ze het ermee eens zijn dat je jouw punt aan de ALV voorlegt. Het KNGF-bestuur vraagt dan, zo staat het in de statuten, aandacht voor jouw onderwerp, mening of idee besteden en legt het voor aan de leden.

Onderzoek onder leden

We vragen tijdens zo’n onderzoek om je mening over verschillende onderwerpen. Zo kun je invloed uitoefenen op wat het KNGF wel of juist niet moet doen. De uitkomsten van zo’n onderzoek wegen zwaar mee in het beleid en de voorgenomen besluiten van het bestuur. Het is dus van groot belang dat je zo veel mogelijk meedoet aan ledenonderzoeken van je beroepsvereniging.