Flexibel ondernemen in de fysiotherapie

Naar schatting zo'n 1.300 fysiotherapeuten in Nederland werken als zzp'er (zelfstandig waarnemer). Wat zijn nu de specifieke zaken die je op je carrièrepad als zzp'er in de fysiotherapie tegen kan komen? En waar kan het KNGF je bij ondersteunen?

Zzp

Compleet pakket

Werk je in de zorg, dan is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) op jou van toepassing. Voor jou als startende zzp'er betekent dit bijvoorbeeld dat je je moet aanmelden bij een kwaliteitsregister en een geschillencommissie. Met een Vrijgevestigd Compleet lidmaatschap ontvang je respectielijk tenminste €69,- korting op deze diensten.

test

Zzp

Verzekeren

Starten als Zzp'er kan risico’s met zich meebrengen die je goed kan verzekeren. Denk hierbij aan: 

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering: De kosten van zo'n verzekering zijn wel hoog, maar je kunt deze aftrekken bij de inkomstenbelasting. 
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: KNGF-leden ontvangen 33% korting op het reguliere tarief bij VvAA. 
  • Rechtsbijstandverzekering: De exacte dekking verschilt per verzekering. KNGF-leden ontvangen 10% korting op het tarief bij VvAA.

 

test

Zzp

Modelovereenkomsten

Praktijkhouders en zzp’ers gebruiken modelovereenkomsten om hun eigen onderlinge afspraken vast te leggen. Wanneer partijen werken conform een door de Belastingdienst positief beoordeelde overeenkomst, dan werken zij ‘buiten dienstbetrekking’. De zzp’er is dan zelfstandig en de praktijkhouder hoeft dan geen loonheffingen in te houden en af te dragen. Voor fysiotherapeuten bestaan twee van dergelijke overeenkomsten, opgesteld door KNGF en VvAA:

  • De overeenkomst voor praktijkwaarneming, voor tijdelijke vervanging 
  • De overeenkomst voor praktijkmedewerking, voor tijdelijke extra capaciteit

 

test

Zzp

AVG

Elke organisatie of ondernemer die persoonsgegevens verwerkt, moet zich houden aan de privacywetgeving (AVG, Algemene Verordening Gegevensbescherming). Veel zzp’ers besteden die verwerking geheel of gedeeltelijk uit aan een derde partij. Zoals een boekhoudkantoor. En als je gegevens bewaart in de cloud, dan besteed je de verwerking uit aan de cloudprovider. Met een verwerkingsovereenkomst regel je dat die derde partij zorgvuldig omgaat met de persoonsgegevens en zich houdt aan de afspraken die jij daarover hebt gemaakt met de betrokkenen. 

test

Zzp

Vakinhoudelijke ontwikkeling

Als zzp'er blijf je je ook vakinhoudelijk ontwikkelen. Door scholing zorg je er voor dat je kennis en kunde up-to-date blijven en je in het KRF NL-register blijft ingeschreven. Zoek geaccrediteerde vakinhoudelijke scholing in het scholingsoverzicht.

Of zoek op het KNGF Kennisplatform naar actuele richtlijnen, factsheets en artikelen die je meteen kan toepassen in de praktijk.  

test
Stoppen is (opnieuw) starten

Wil je stoppen als zzp-er, dan zijn er verschillende mogelijkheden om je carrière voort te zetten. Maar hoe start je aan die volgende stap ?