postdoc-2023-emma-verwaaijen.jpg
27 november 2023

Postdoc call 2023: Emma Verwaaijen

Het postdoc onderzoek ‘Unraveling the Impact of Dexamethasone Treatment on Muscle and Physical Functioning in Children with Acute Lymphoblastic Leukemia’ van Emma Verwaaijen is een van de drie projecten waarin in de postdoc call 2023 subsidie is toegekend door het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) van het KNGF.

De behandeling van acute lymfatische leukemie (ALL) bij kinderen heeft een negatief effect op het fysiek functioneren, wat leidt tot beperkingen in deelname aan activiteiten. Dexamethason is een belangrijk onderdeel van de ALL-behandeling, maar heeft bijwerkingen, waaronder versnelde spierafbraak en myopathie. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen al na een 5-daagse dexamethasonkuur spiermassa verliezen. Het is echter nog onduidelijk of een betere spierkracht en fysieke functie vóór de dexamethasonkuur, evenals fysieke activiteit tijdens de kuur, deze achteruitgang kunnen beperken.

Dit onderzoek heeft als doel de impact van de onderhoudsbehandeling -waarbij elke 3 weken een dexamethasonkuur wordt toegediend-, op de spieren, het fysiek functioneren en de deelname aan school- en sportactiviteiten bij kinderen met ALL, te bepalen. Alsmede de rol van betere spierkracht en fysieke functie vóór de dexamethasonkuur, en de toegevoegde waarde van fysieke activiteit tijdens de behandeling.

Bij ongeveer 50 kinderen (3-18 jaar) die worden behandeld voor ALL zijn gegevens verzameld over spiermassa, spierkracht, fysieke functie, fysieke activiteit en deelname aan school- en sportactiviteiten. Door de relaties tussen deze uitkomsten te analyseren, hoopt Emma inzicht te verschaffen voor gerichte interventies om spier- en fysieke functie te behouden tijdens de behandeling voor ALL.

Postdoc call 2023

Het WCF besteedt een deel van haar onderzoeksbudget exclusief aan de groep postdoc onderzoekers. Hiermee geeft zij een extra impuls aan de relevantie en impact van promotieonderzoek en vergroot de carrièrekansen van deze onderzoekers. Vanuit de WCF Postdoc call 2023 met een totaalbudget van €290.000 zijn drie projecten gefinancierd. Dit postdoc onderzoek is één van de gesubsidieerde projecten die specifiek gericht is op de Oncologie en de helft van de subsidie van dit onderzoek is komt van het Nationaal Fonds tegen Kanker (NFtK) en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL).