kngf---selectie---lr--079--mcklin-fotografie.jpg
15 april 2024

GLI: Scholingsaanbieders

Informatie voor scholingsaanbieders: over bijscholing en vereiste competenties voor de GLI.

Sinds januari 2019 maakt de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) deel uit van de basisverzekering. Het KNGF en de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) faciliteren fysiotherapeuten om de GLI aan te bieden. In de inkoopvoorwaarden van zorgverzekeraars wordt meestal gesteld dat aanbieders minimaal moeten beschikken over de competenties van de hbo-leefstijlcoach.

competenties

Om te weten te komen of fysiotherapeuten beschikken over de competenties van de hbo-leefstijlcoach is er door een onafhankelijke onderwijskundige een vergelijking gemaakt tussen het beroepscompetentieprofiel van de algemeen fysiotherapeut en het beroepscompetentieprofiel van de HBO-leefstijlcoach.

De vergelijking laat zien op welke competenties fysiotherapeuten moeten worden bijgeschoold om te voldoen aan de competenties van de hbo-leefstijlcoach. Dit is het rapport met de vergelijking. In het rapport staat dat fysiotherapeuten op vier competenties bijgeschoold moeten worden om te beschikken over de competenties van de hbo-leefstijlcoach. Dit zijn:

  1. Ontwerpen van leefstijlinterventies anders dan een beweeginterventie
  2. Individueel voedingspatroon en voedingsadvisering
  3. Individueel slaappatroon en advisering
  4. Toepassen ontspanning in relatie tot leefstijl

Met verzekeraars is overeengekomen dat fysiotherapeuten die geregistreerd staan in KRF NL of het SKF register in aanmerking kunnen komen om de GLI aan te bieden en declareren. Daarvoor voldoen zij aan twee voorwaarden:

  1. Ze zijn bijgeschoold zijn op deze vier competenties door een erkende opleidingsaanbieder én hebben een coachende grondhouding.
  2. Ze zijn herkenbaar zijn in de database van Vektis.

Fysiotherapeuten kunnen met een diploma/certificaat van een erkende opleiding aantonen dat zij beschikken over de vier voorgenoemde competenties. Opleidingen kunnen worden erkend door een onafhankelijke erkenningscommissie leefstijlcoaching. Zij erkent opleidingen aan de hand van het toetsingskader leefstijlcoaching.

Procedure
Scholingsaanbieders kunnen hun opleiding voor erkenning aanbieden bij de onafhankelijke erkenningscommissie leefstijlcoaching.

  • Een beschrijving van het proces van een aanvraag vind je hier.
  • Het aanvraagformulier voor het aanbieden van de opleiding vind je hier. Alleen volledig ingevulde formulieren met bijbehorende bijlagen worden in behandeling genomen.
  • De standaardvoorwaarden voor erkenning van de opleiding door de erkenningscommissie leefstijlcoaching staat hier.
  • Dit is het toetsingskader.
  • De prijslijst voor het toetsen van de opleiding door de erkenningscommissie leefstijlcoaching staat hier.

Indienen van een aanvraag voor erkenning bij de erkenningscommissie leefstijlcoaching
Lees voordat je de aanvraag indient de bovenstaande beschrijving van de procedure. Als je het aanvraagformulier met alle bijlagen compleet hebt stuur je deze via WeTransfer naar de ambtelijk secretaris van de erkenningscommissie ([email protected]).

Na het indienen van de aanvraag zul je, als de aanvraag volledig is ingediend, van de ambtelijk secretaris binnen drie weken per e-mail bericht ontvangen dat de aanvraag in behandeling is genomen. Binnen 8 weken na de begindatum van de erkenningsprocedure ontvang je van de ambtelijk secretaris bericht over het resultaat van de beoordeling van de aanvraag.

Als je een vraag hebt over de procedure, dan kun je mailen naar de ambtelijk secretaris van de erkenningscommissie leefstijlcoaching via [email protected].

De namen van de erkende opleidingen zullen worden toegevoegd aan de lijst met namen van erkende scholingsaanbieders op deze pagina.

Scholingen voor fysiotherapeuten tot leefstijlcoach komen als geheel vaak niet in aanmerking voor accreditatie binnen KRF NL. Soms is het wel mogelijk accreditatie te verkrijgen voor delen van een opleiding, hier vind je meer informatie.