always-on---carolien--002--mcklin-fotografie---klein.jpg
14 augustus 2023

De fysiotherapeuten van Nederland

Het KNGF is de beroepsvereniging van en voor fysiotherapeuten in Nederland.

Geschiedenis

De fysiotherapie zoals wij die nu kennen vind haar oorsprong in de negentiende eeuw. In 1889 werd de Vereniging voor Heilgymnastiek opgericht, de voorloper van het KNGF. Een vak met rijke geschiedenis dus.

In de afgelopen anderhalve eeuw heeft de fysiotherapie zich een vaste plaats verworven in de gezondheidszorg. Fysiotherapeuten hebben dus een reden om trots te zijn op hun beroep en op de rijke geschiedenis ervan.
 

Het KNGF

Het KNGF is niet zomaar een vereniging. Fysiotherapeuten zijn betrokken en bevlogen zorgverleners die een hoge mate van professionaliteit paren aan het effectief behandelen van patiƫnten met klachten die te maken hebben met bewegen. En aangezien goed kunnen bewegen de basis vormt voor de menselijke mobiliteit, die op zichzelf weer nodig is voor een gezonde samenleving en economie, heeft de fysiotherapeut een sleutelpositie in de zorg en de maatschappij als geheel. Het wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van hun handelen stapelt zich op; niet in de laatste plaats omdat fysiotherapeuten zelf, via hun eigen vereniging enorm investeren in onderzoek.

Fysiotherapeuten specialiseren zich ook in bepaalde aandoeningen, of de behandeling van specifieke groepen in de samenleving. Dat maakt de beroepsgroep zodanig pluriform, dat verschillen van inzichten snelle besluitvorming nog wel eens in de weg staan. Daar is niets mis mee, want het verdiept inzicht en bevordert kwaliteit en sterker nog; het levert een uitermate bruisend en boeiend verenigingsleven op.