hpvv3037_bew-klein.jpg
09 april 2024

Stage lopen

Vast onderdeel van je studie Fysiotherapie: de stages. Lees hier alles over de verschillende stages.

Stages zijn bedoeld om je alvast kennis te laten maken met het 'echte' werk van de fysiotherapeut. Echte praktijken, echte patiënten, echte aandoeningen etc. Leren in de praktijk is een onmisbaar onderdeel van de opleiding. Elke hogeschool is zelf verantwoordelijk voor het stageprogramma binnen het curriculum en daarom verschillen de momenten waarop jij je stage gaat lopen. 

De stageplekken kunnen beschikbaar zijn in zowel fysiotherapiepraktijken, ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra of andere bijzondere instellingen. Meestal worden vanuit de hogeschool enkele voorwaarden gesteld waaraan een stageplaats en stagebedrijf moet voldoen. De begeleiding is in handen van een bevoegd fysiotherapeut en er vinden evaluatiemomenten plaats. Daarnaast ondersteunt een stagedocent je vanuit de opleiding.

Bij een juniorstage neem je actief op de achtergrond deel aan het dagelijkse werk in de praktijk of instelling. Onder begeleiding van een fysiotherapeut worden verschillende handelingen uitgevoerd en zorg gedragen voor een aantal administratieve taken. 

De seniorstage vindt meestal plaats in het laatste jaar van je opleiding. Je krijgt de ruimte voor zelfstandig patiëntencontact, onderhoudt patiëntendossiers en krijgt meer verdieping in de fysiotherapeutische zorg.

Buitenland stages behoren soms ook tot de mogeiljkheden. Maar daar komt wel het een en ander bij kijken. Informeer bij je eigen opleiding of dit mogelijk is en welke voorwaarden hieraan gekoppeld zijn. 

In sommige gevallen kan/moet je zelf een stageplaats regelen. Bespreek met jouw hogeschool waar de stageplaats en/of het stageadres aan dient te voldoen.