wetenschappelijk-landschap_2021.jpg
19 augustus 2020

Wetenschap

We hebben een boekenkast vol proefschriften en er zijn collega's met heel veel kennis, maar hoe zorgen we er voor dat al onze collega’s en hun patiënten meeprofiteren van deze kennis?

Waarde van kennis. Wisselwerking wetenschap en praktijk 

Onderzoek en praktijk zijn vaak nog gescheiden werelden. Veel fysiotherapeuten worden afgeschrikt door ontoegankelijke wetenschappelijke artikelen en wetenschappers zijn niet altijd in staat om in heldere taal op te schrijven wat iemand in de praktijk aan de resultaten van het onderzoek heeft. Anderzijds is het voor onderzoekers vaak lastig om de juiste onderzoeksvragen te krijgen vanuit de praktijk. Het programma Waarde van Kennis slaat een brug tussen deze werelden en werkt aan een wisselwerking tussen wetenschappers en fysiotherapeuten uit de praktijk. Onderzoek en praktijk zijn vaak nog gescheiden werelden. Veel fysiotherapeuten worden afgeschrikt door ontoegankelijke wetenschappelijke artikelen en wetenschappers zijn niet altijd in staat om in heldere taal op te schrijven wat iemand in de praktijk aan de resultaten van het onderzoek heeft. Anderzijds is het voor onderzoekers vaak lastig om de juiste onderzoeksvragen te krijgen vanuit de praktijk. Het programma Waarde van Kennis slaat een brug tussen deze werelden en werkt aan een wisselwerking tussen wetenschappers en fysiotherapeuten uit de praktijk.  

Wat is het beste voor de patiënt? 

Deze vraag stellen we onszelf dagelijks. Hoe kunnen we zorgen dat er zoveel mogelijk gezondheidswinst is voor de patiënt? Dat hij of zij een goede kwaliteit van leven heeft en dat de behandeling effectief is? 

Iedereen in het vak is hier continu mee bezig, vanuit passie voor het vak en met passie voor de patiënt.  Kwalitatieve onderbouwing van ons handelen is daarin van belang, zodat we aan de patiënten en anderen kunnen aantonen dat wat we doen, ertoe doet. 
 
Er wordt veel onderzoek gedaan binnen de fysiotherapie. Onderzoek naar verschillende vormen van interventies, naar meetinstrumenten en naar de effectiviteit van fysiotherapie bij diverse populaties. Zo promoveerden de afgelopen 5 jaar ruim 80 mensen op fysiotherapieonderzoeken en financierde het Wetenschappelijk College Fysiotherapie in de 10 jaar van haar bestaan 60 onderzoeksprojecten, waarbij in 80% van de gevallen een bijdrage aan werd geleverd aan een richtlijn en/of toepassing in de praktijk. Bovendien leverde 77% van de onderzoeken een (inter)nationale publicatie op. 

Het effect van fysiotherapie

“Het belangrijkste onderdeel van kwaliteit is de effectiviteit van de behandeling. Heeft fysiotherapie een gunstig effect op de gezondheidsproblematiek? Nog interessanter wordt het als aangetoond kan worden dat het om een goedkopere en ook nog effectievere behandeling gaat. De claim voor effectiviteit en kwaliteit kan worden ondersteund door de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek”, aldus Guusje ter Horst op de Wetenschapsdag Fysiotherapie 2015.