27 februari 2024

Reactie KNGF n.a.v. post over de rol van het Zorginstituut

Verschillende leden hebben het KNGF gemaild met vragen naar aanleiding van de berichtgeving op de Facebookpagina van de Actiegroep Fysiotherapie, over het Kwaliteitskader en de rol van zowel het Zorginstituut als het KNGF.

Fysiotherapie moet toegankelijk blijven voor alle Nederlanders

De toegang tot fysiotherapie moet verbeteren en daarmee ook de aanspraak op fysiotherapie. Er moet meer fysiotherapie in het basispakket worden ondergebracht. Het KNGF is daarom gesprekken aangegaan met VWS en het Zorginstituut. Ook deze overheidspartijen onderkennen dat de aanspraak op fysiotherapie anders moet om de toegankelijkheid te verbeteren. Er moet meer fysiotherapie uit het aanvullend pakket en in de basisverzekering worden opgenomen. Zie ook: Advies Passende zorg fysio- en oefentherapie | Werkagenda | Zorginstituut Nederland.

Waarom is een Kwaliteitskader noodzakelijk?

Als randvoorwaarde voor het overzetten van (delen van) fysiotherapie naar het basispakket stelt het Zorginstituut dat er tripartiet een Kwaliteitskader moet worden ontwikkeld volgens de spelregels van het Zorginstituut toetsingskader-kwaliteitsstandaarden-en-meetinstrumenten-versie-3.0.pdf (zorginzicht.nl). Dat betekent dat de beroepsgroep, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars afspraken moeten maken over wat goede fysiotherapeutische zorg is en hoe daarover verantwoording wordt afgelegd. Overigens hebben alle grotere beroepsgroepen in de zorg een Kwaliteitskader dat tripartiet is vastgesteld.

Het Kwaliteitskader beschrijft dus wat goede fysiotherapeutische zorg is. Deze beschrijving is conform de richtlijnen en beroepsstandaarden van het KNGF. Om de kwaliteit van fysiotherapie en zorg voor de patiënt in de toekomst te blijven borgen én zichtbaar te maken, bevat het

Kwaliteitskader daarnaast een veldnorm waarin wordt verlangd dat elke fysiotherapiepraktijk vanaf 1 januari 2030 geregistreerd is in het Basispraktijkregister van het Kwaliteitshuis Fysiotherapie. Deze registratie binnen het huidige Kwaliteitshuis Fysiotherapie is nu nog facultatief. Vanaf 2030 wordt dus overgegaan van een facultatieve registratie naar een verplichte registratie. Fysiotherapiepraktijken moeten wel gecompenseerd worden voor de kosten die zij maken om hun activiteiten en werkzaamheden in lijn met de veldnorm in te richten. Deze financiële garantie is voor het KNGF een essentiële voorwaarde, zonder welke het KNGF het Kwaliteitskader niet zal uitvoeren! Zo voorkomen we dat fysiotherapeuten een financieel risico lopen bij het aanvaarden van de veldnorm.

Onderdeel van passende zorg is dat je aan uitkomstgerichte zorg werkt in een lerende omgeving. Deelname aan een Praktijkregister met visitatie, dataverzameling en het inrichten van een reflecterende leeromgeving  (in een vorm die we nog gezamenlijk met de leden zullen bepalen) maken dat mogelijk. Deze manier van werken is al gebruikelijk bij vele andere beroepsgroepen.

Rol Zorginstituut

Enkele collega’s hebben nog vragen over de rol van het Zorginstituut. In 2023 is door de tripartiete partijen onder leiding van het Zorginstituut gewerkt aan het Kwaliteitskader Passende Fysio- en Oefentherapie. Het Zorginstituut was procesbegeleider en hij bewaakt het proces waaraan alle partijen deelnemen en waarbij consensus moet worden bereikt. Het Zorginstituut heeft geen inhoudelijke rol, maar staat wel achter de koers en visie van KNGF.

De deadline voor het indienen van het Kwaliteitskader is vastgesteld door het Zorginstituut en ligt op 28 maart 2024, zodat aanpassingen in het basispakket met ingang van 1 januari 2025 kunnen worden ingevoerd. Het Kwaliteitskader moet door de betrokken partijen gezamenlijk worden ingediend, met daarbij het Uitvoerings- en Implementatieplan. Uiteindelijk moet wel iedereen instemmen, de andere partijen hebben dat inmiddels al gedaan. Het KNGF bestuur heeft nog geen akkoord gegeven. We vinden het heel belangrijk om het eerst aan de leden voor te leggen, waarbij er garantie moet zijn op voldoende (financiële) randvoorwaarden om het te kunnen uitvoeren.  

Na indiening van het Kwaliteitskader, brengt het Zorginstituut advies uit aan het Kabinet over het overbrengen van fysiotherapeutische zorg naar de basisverzekering. Daarvoor maakt het Zorginstituut zich hard; meer fysiotherapie in de basisverzekering om te zorgen dat de toegankelijkheid van fysiotherapie verbetert. Dat is ook de inzet van het KNGF. Mocht het onverhoopt stuk lopen dan bestaat het risico dat onder meer de voorgestelde pakketaanpassing van de eerste 20 behandelingen bij chronische aandoeningen in 2025 niet doorgaat.

Naar een ander systeem

Het bestuur van het KNGF neemt de weg naar voren. In de visie van het bestuur hebben de voordelen van het Kwaliteitskader de overhand boven de nadelen, om de doelen te bereiken die nodig zijn. We moeten naar een verandering van systeem om de fysiotherapie beter toegankelijk en houdbaar te maken. Een systeem dat moet leiden tot een betere positie, waardering en beloning.