web-kngf-17sep--093--mcklin-fotografie.jpg
21 maart 2024

Nieuwe richtlijn knieklachten

Het KNGF is begin 2024 gestart met de ontwikkeling van de KNGF-richtlijn ‘Knieklachten’.

Bij de ontwikkeling hiervan betrekt het KNGF fysiotherapeuten, patientvertegenwoordigers en andere relevante partijen. Voor de kern- en werkgroep heeft het KNGF inhoudsdeskundig wetenschappers prof. dr. Ton Lenssen en dr. Nicky van Melick aangetrokken.

Een richtlijn wordt ontwikkeld aan de hand van de KNGF-richtlijnmethodiek. Deze methodiek bestaat uit verschillende fasen: de voorbereidingsfase, ontwikkelfase, commentaar- en autorisatiefase en als laatste de disseminatie- en implementatiefase. Wil je meer weten over de ontwikkeling van richtlijnen, bekijk de video's waarin KNGF-medewerkers uitleg geven.

Voorbereidingsfase

De ontwikkeling van deze richtlijn zit nu in de voorbereidingsfase. Momenteel wordt de projectgroep (werk- en klankbordgroep) samengesteld en vindt de knelpuntenanalyse plaats.

De ervaren knelpunten in de praktijk worden geïnventariseerd door middel van een schriftelijke knelpunteninventarisatie, een invitational conference, een focusgroep met patiënten en een focusgroep met therapeuten.

Wil jij meedoen aan de focusgroep met therapeuten op maandag 15 april 2024 (online van 19.00 - 21.00 uur)? Geef je dan op bij de richtlijnadviseur: [email protected]

Met alle input stelt de werkgroep daarna de uitgangsvragen op. Hierover wordt de klankbordgroep om advies gevraagd.

Op basis van wat er uit de knelpuntenanalyse komt stellen we aan het eind van deze fase het ‘raamwerk’ op met de werkgroep. Het raamwerk beschrijft onder meer het doel, onderwerp en de uitgangsvragen die in de richtlijn worden opgenomen. De richtlijn geeft uiteindelijk aanbevelingen die aansluiten op de belangrijkste knelpunten en beschrijft niet het gehele zorgpad.

Voor vragen over de richtlijn: Tim van Kernebeek, [email protected]