beeldmerk-coalitie-leefstijl-in-de-zorg.jpg
13 oktober 2023

KNGF neemt deel aan Coalitie Leefstijl in de Zorg

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders, dat zijn zo'n 9 miljoen mensen, heeft één of meerdere veelal chronische ziekten. Leefstijlaanpassingen hebben een enorme potentie voor de gezondheid en kwaliteit van leven van deze grote groep Nederlanders. De Coalitie Leefstijl in de Zorg wil door implementatie van leefstijl in de zorg gezondheidswinst behalen voor deze grote groep mensen.

Leefstijl integraal onderdeel van de reguliere zorg  

In 2025 is leefstijl een integraal onderdeel van de reguliere zorg voor mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte. Door het doen van onderzoek, het inventariseren van kansen en knelpunten op het gebied van financiering, richtlijnen, onderwijs en het ontwikkelen van (patiënten)voorlichting werken wij samen met zowel zorgprofessionals als patiënten toe naar de implementatie van leefstijl in de gezondheidzorg. Daar maakt de Coalitie Leefstijl in de Zorg samen werk van.  

Coalitiedeelnemers  

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een verzameling partijen - waaronder nu ook het KNGF - die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of die op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg. Coalitie Leefstijl in de Zorg loopt tot en met 31 december 2025. Tijdens die periode werkt de Coalitie aan:  

  • Kennis, richtlijnen, tools en best practices van en voor zorgprofessionals om in te zetten in de praktijk.
  • Informatie en voorlichting voor patiënten voor hun zelfmanagement en hun behandelopties.
  • Ontwikkeling van een ondersteunende kennisinfrastructuur om kennis te verbinden en te verdiepen en zo versnelde implementatie te realiseren.
  • Kansen en knelpunten signaleren en oppakken in financiering, kosten en bekostiging van implementatie van leefstijl in de zorg.  
KNGF en Coalitie Leefstijl in de Zorg 

Het KNGF gaat deelnemen aan vier verschillen teams binnen de Coalitie Leefstijl in de Zorg, namelijk: Team Financiering & Kosten, Team Onderzoek, Team Richtlijnen en Team Praktijkimplementatie & Kwaliteit. Al deze teams vinden wij belangrijk gezien de rol die wij als fysiotherapeut vervullen als het gaat om bewegen als belangrijk onderdeel van leefstijl. 

Meer informatie 

De activiteiten van de Coalitie Leefstijl in de Zorg zijn te volgen op deze website. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, inzichten en instrumenten die zorgprofessionals, onderzoekers en patiënten kunnen gebruiken om leefstijl een prominente plek binnen de zorg te geven en Nederland duurzaam gezonder te maken.