09 januari 2024

KNGF en SKF: rapporten ZIN en NZa bevestigen belang van de fysiotherapie

In het kader van het traject ‘Passende Aanspraak Fysiotherapie en Oefentherapie’ (Pafoz) heeft Zorginstituut Nederland (ZIN) gisteren een tussenrapportage gepubliceerd. Het Pafoz-traject onderzoekt manieren om de toegankelijkheid van fysiotherapie en oefentherapie te verbeteren. Dit traject is in 2022 gestart op initiatief van minister Kuipers (VWS). Onderdeel van deze tussenrapportage is een door de NZa opgestelde rapportage over de passende bekostiging.

De rapporten van de pakketbeheerder ZIN en de marktmeester Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderstrepen dat fysio- en oefentherapie een belangrijke bijdrage leveren aan passende zorg. Tegelijk zullen er nog stappen gezet moeten worden, zo laten deze tussenrapportages zien. Het KNGF en SKF zijn nauw betrokken bij het samenstellen van deze tussenrapportage, en onderstrepen het belang van het vak, de leden en de plaats in de zorg in het plan van aanpak Pafoz. 

Kamerdebat eind juni

ZIN concludeert in haar rapport dat de aanspraak fysiotherapie voor mensen met chronische aandoeningen al vanaf 1 januari 2025 kan worden verbeterd (vergoeding vanaf eerste behandeling). De NZa stelt dat er geen wijzigingen in de bekostiging worden verwacht maar ziet wel mogelijkheden in andere vormen van bekostiging (bijvoorbeeld mono- en multidisciplinaire bundelbekostiging), en pleit hierbij voor experimenten. Het KNGF en SKF zullen beide rapporten nog nader bestuderen en van een reactie voorzien. Over verbetering van de aanspraken beslist uiteindelijk de Tweede Kamer op voorstel van de minister van VWS. Het debat daarover in de Kamer is eind juni, tenzij dit door de formatiebesprekingen anders loopt.

Kwaliteitskader

In het rapport staat beschreven dat het Kwaliteitskader Fysiotherapie en Oefentherapie niet is aangenomen door de leden van het KNGF. Omdat het Kwaliteitskader op de meerjarenagenda van ZIN staat, met eind maart als einddatum, kondigt zij aan dat ze tegen eind maart de stand van zaken nog een keer aangeeft bij de minister.

In gesprek met leden en deelnemers

De besturen KNGF en SKF gaan de komende maanden het gesprek aan met de leden en deelnemers over de toekomst van het beroep en de meest wenselijke positie binnen de Nederlandse zorg.