01 februari 2024

Belang van samenwerkingsverbanden in netwerkaanpak

Gemeenten hebben de opdracht om een lokale preventie infrastructuur te realiseren. Samenwerkingsverbanden kunnen hierin een belangrijke rol spelen door een rol te nemen in de organisatie en uitvoering van een netwerkaanpak. Uiteraard is het aan het bestuur van het samenwerkingsverband om vast te stellen of participeren in deze netwerkaanpak wenselijk is. De regioadviseurs kunnen je helpen met succesvolle voorbeelden van Regionale Samenwerkingsverbanden Fysiotherapie. Binnen jouw gemeente kan de beleidsmedewerker belast met het uitvoering geven aan het GALA aanvullende informatie geven.

Achtergrond GALA, SPUK, GLI-V en GLI-K.
In het Gezond en Leven Akkoord GALA zijn doelstellingen opgenomen om overgewicht terug te dringen. 
Het verbeteren van de lokale beschikbaarheid van de Gecombineerde Leefstijl Interventie voor volwassenen (GLI-V) is een manier om deze doelstelling te bereiken. De GLI-V wordt zonder eigen risico vanuit de basisverzekering vergoed en gemeenten ontvangen een Specifiek Uitkering (SPUK) om de GLI-V beter in te bedden in de regio zodat meer burgers gebruik gaan maken van deze mogelijkheid. 
Sinds 1 januari 2024 maken de werkzaamheden van de Centraal Zorgverlener (CZV) en de Kinder Leefstijlcoach (K-LSC) ook onderdeel uit van de basisverzekering. In het GALA zijn ook afspraken gemaakt over het terugdringen van overgewicht bij kinderen en jeugd. Ook bij deze aanpak kan het SWV een belangrijke organisatorische en uitvoerende rol claimen. 
Het Partnership Overgewicht Nederland (PON) heeft een landelijk model gemaakt wat gebruikt kan worden bij beide aanpakken; Landingpage - Partnerschap Overgewicht Nederland (aanpakovergewicht.nl).