Richtlijnen

Richtlijnen zijn documenten met aanbevelingen gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Het Kennisplatform biedt toegang tot KNGF-richtlijnen en externe richtlijnen. KNGF-richtlijnen focussen hoofdzakelijk op de fysiotherapeutische zorg en zijn geïnitieerd door het KNGF. Externe richtlijnen zijn multidisciplinaire richtlijnen die geïnitieerd zijn door een andere beroepsvereniging of organisatie. Zowel KNGF-richtlijnen als externe richtlijnen bieden aanbevelingen en praktische handvatten voor de fysiotherapeut. 

test

Actuele publicaties

09 juni 2022

Productfinanciering in de eerstelijnsfysiotherapie - Een pilot bij patiënten met heup- en knieartrose

Sinds jaar en dag werken eerstelijnsfysiotherapeuten volgens een vergoeding-per-zitting-systeem. Voor patiënten met heup- en knieartrose worden 12 zittingen uit de basisverzekering vergoed. Het huidige vergoedingssysteem biedt weinig financiële prikkels om te innoveren. Ook zou in het huidige systeem het aantal zittingen het uitgangspunt van de behandeling kunnen vormen in plaats van het behandelresultaat. Dit artikel beschrijft een pilot naar productfinanciering als alternatief vergoedingssysteem.

Lees verder

02 juni 2022

Samen beslissen met de gesprekshulp gescheurde meniscus - Welke behandeling past het best?

Patiënten met een degeneratieve meniscusscheur worden nog vaak geopereerd terwijl dit niet altijd de beste behandeling is voor de patiënt. Een gebrek aan goede, begrijpelijke en eenduidige informatie in de hele zorgketen is mogelijk een belangrijke oorzaak. Met deze reden is de gesprekshulp gescheurde meniscus ontwikkeld. De gesprekshulp helpt de patiënt met het verkrijgen van inzicht in de voor- en nadelen van een behandeling en welke behandeling het beste bij de patiënt past. In deze casus laten we zien hoe de gesprekshulp ingezet wordt in de praktijk en de zorgverlener en patiënt kan helpen om samen tot een behandelbesluit te komen.

Lees verder

02 juni 2022

Van aanbevelingen naar praktijk - het Lumbosacraal Radiculair Syndroom

In december 2021 is de hernieuwde KNGF-richtlijn Lage rugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) gepubliceerd. Een belangrijk verschil met de vorige KNGF-richtlijn Lage rugpijn, uit 2013, is de toevoeging van het LRS. De richtlijn geeft aanbevelingen voor het fysiotherapeutisch diagnostisch en therapeutisch handelen bij patiënten met een LRS. In dit artikel wordt een aanzet gegeven de aanbevelingen concreter te vertalen naar de praktijk. Bovendien worden de aanbevelingen vergeleken met aanbevelingen uit andere relevante richtlijnen.

Lees verder
Laad alle berichten