Richtlijnen

Het Kennisplatform biedt toegang tot KNGF-richtlijnen en externe richtlijnen. Zowel KNGF-richtlijnen als externe richtlijnen geven aanbevelingen en praktische handvatten voor de fysiotherapeutische zorg. Verder worden de KNGF-richtlijnen ook aangeboden in het Engels om ze internationaal toegankelijker te maken.

KNGF-producten

Het KNGF ontwikkeld, naast richtlijnen, een verscheidenheid aan vakinhoudelijke producten. Enkele voorbeelden zijn: KNGF-standpunten en e-learnings. Deze producten geven de fysiotherapeut onder andere handvatten voor het leveren van doelgerichte en goede zorg.

Actuele publicaties

31 juli 2022

Loopherstel na een beroerte - Meten en trainen van loopvaardigheid

Mensen na een beroerte kampen vaak met loopbeperkingen waardoor ze belemmeringen ervaren in het dagelijks leven en maatschappelijk functioneren. Looptraining in de vroege fase na de beroerte is belangrijk voor het herstel van de loopvaardigheid, maar ondanks (gedeeltelijk) herstel blijft het looppatroon vaak afwijkend. Er ligt daarom een uitdaging in het optimaliseren van het looppatroon na een beroerte.

Lees verder

31 juli 2022

Is orofaciale behandeling bij tinnitus effectief? - Tinnitus en temporomandibulaire disfunctie

Heb jij wel eens een piep, ruis of een ander vervelend geluid in je oor gehad? Of ken je misschien iemand die dit heeft? Dan weet je waarschijnlijk hoe vervelend dit kan zijn. Op dit moment zijn er nog maar weinig effectieve behandelingen voor tinnitus.(10) Zou het niet mooi zijn als de fysiotherapeut een deel van deze mensen zou kunnen helpen? Annemarie van der Wal onderzocht in haar proefschrift of multidisciplinaire orofaciale therapie effect kan hebben op patiƫnten met somatische tinnitus.

Lees verder

30 juni 2022

Even rusten is goed, met rust laten nooit! Runningtherapie: hardlopen bij overspanning en burn-out

Hardlopen, je hoeft er geen ervaring in te hebben of er heel goed in te zijn om dreigende overspanning of burn-out te voorkomen en stress te verminderen. De (psychosomatisch) fysiotherapeut is een zorgprofessional die het therapeutisch hardlopen (runningtherapie) samen met de patiƫnt op kan starten. Tegelijkertijd kan ook het vaak disfunctionele ademhalingspatroon bij aanhoudende stress, overspanning en burn-out, geoptimaliseerd worden door ademhalingsoefeningen.

Lees verder
Laad alle berichten