Artikelen
-
Lopen is meer dan bewegen - stagnatie van herstel na knietrauma
Bron: FysioPraxis , jaargang 2023 januari , pagina's 26-30Loopgedrag dat wordt gedigitaliseerd met draagbare accelerometers en geanalyseerd middels moderne procesmaten kan onderliggende processen van het lopen zichtbaar maken. Deze processen kunnen de fysiotherapeut ondersteunen bij het maken van keuzes tijdens een behandeltraject. Aan de hand van een specifieke casus van een knietrauma worden op basis van geavanceerde analyses de keuzes in de klinische praktijk besproken.
-
Fysieke activiteit en fitheid bij kinderen met Cystic Fibrosis - Fysiotherapie verbetert fitheid van kinderen met taaislijmziekte
Bron: FysioPraxis , jaargang 2023 januari , pagina's 32-35Uit ons onderzoek blijkt dat 55 procent van de kinderen met Cystic Fibrosis (CF) een lage fysieke fitheid heeft en dat fysiotherapie een belangrijk bijdrage kan leveren in het verbeteren van deze fitheid.
-
Beweegprogramma geen significant effect op globale cognitie bij TIA-patiënten
Bron: FysioPraxis , jaargang 2023 januari , pagina's 12Beweegprogramma heeft geen significant effect op de globale cognitie van patiënten met een Transient Ischaemic Attack (TIA).
-
Fysieke activiteit na een TKP
Bron: FysioPraxis , jaargang 2023 januari , pagina's 25In hoge mate fysiek actief zijn na een totale knieprothese (TKP) verhoogt het risico op een revisie-operatie niet in de eerste 12 jaar na operatie.
-
Resultaat van verschillende operatieve benaderingen bij totale heupprothese
Bron: FysioPraxis , jaargang 2023 januari , pagina's 24Bij werkende patiënten lijkt een direct anterieure benadering (DAB) bij een totale heupprothese (THP)-operatie een gunstiger effect te hebben op de terugkeer naar activiteiten ten opzicht van een posterolaterale benadering (PLB).
-
Balanstraining bij ouderen
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 december , pagina's 32Perturbatietraining wordt als aanvaardbaar ervaren door ouderen die recent zijn gevallen. Om de aanvaardbaarheid van de perturbatietraining verder te bevorderen dient meer aandacht geschonken te worden aan het sociale aspect van de training, waaronder het kunnen delen van trainingservaringen met lotgenoten.
-
Verantwoord of niet? Manuele therapie bij zuigelingen
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 december , pagina's 20-24Wereldwijd worden veel zuigelingen behandeld met manuele therapie. Ook in Nederland zijn er veel kinderen jonger dan één jaar in behandeling bij een manueel therapeut. Er bestaat de nodige discussie over manuele therapie bij zuigelingen, in binnen- en buitenland. Juist ook omdat er nog weinig over bekend is. Tijd om meer inzicht te krijgen in de diagnostiek en behandeling van de allerjongste patiënten.
-
Oefentherapie bij knieartrose - Specifieke aanpak per subgroep
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 december , pagina's 26-30Bij mensen met knieartrose is er veel bewijs dat oefentherapie effectief is voor het verminderen van pijn en beperkingen in activiteiten. Toch laat de literatuur zien dat dit effect hooguit matig is en er in twintig jaar tijd nauwelijks iets is veranderd. Reden genoeg om te onderzoeken wat de effectiviteit, kosteneffectiviteit en toepasbaarheid is van een nieuwe, subgroepspecifieke benadering van oefentherapie.1-3
-
Loopbandtraining bij ernstig zieke intensive-carepatiënten
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 december , pagina's 32Loopbandtraining met gewichtsondersteuning bij ernstig zieke intensive-carepatiënten lijkt een veelbelovende, veilige interventie om het herstel van loopfunctie te bevorderen.
-
De patiënt centraal - Prehabilitatie bij lumbale spondylodese
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 december , pagina's 8-12Een spondylodese is een operatie waarbij twee of meerdere wervels worden vastgezet. Zo’n fusie is een bewezen effectieve methode voor het verminderen van pijnklachten en het verbeteren van het functioneren bij een lumbale spondylolisthesis. Met behulp van observationeel onderzoek wordt in Nij Smellinghe sinds 2021 geprobeerd de patiëntreis rondom deze ingreep te verbeteren. Deze casus beschrijft het traject rondom de ingreep van een patiënt die een fusie kreeg op niveau L5-S1.
-
Psychologische factoren - Revalidatie van peesblessures in de onderste extremiteit
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 September , pagina's 20-24In de afgelopen decennia is het algemene perspectief op gezondheid en sportblessurerevalidatie verschoven van een eendimensionaal biomedisch perspectief naar een multidimensionaal biopsychosociaal perspectief. Bij patiënten met blessures aan de voorste kruisband is al redelijk veel onderzoek gedaan naar de psychologische reacties tijdens het revalidatietraject. In dit promotieonderzoek onderzocht ik de rol van psychologische factoren tijdens revalidatie van achilles tendinopathie, patella tendinopathie en achillespeesruptuur.
-
Participatie en loopvaardigheid na een beroerte - Het effect van geavanceerde loopbandtraining met gebruik van virtual reality.
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 September , pagina's 13-16Na een beroerte ervaren veel mensen moeilijkheden met lopen. Deze moeilijkheden leiden vaak tot problemen in het dagelijks leven. Geavanceerde loopbandtraining met Virtual Reality (VR) biedt mogelijkheden om het lopen te trainen op een uitdagend niveau in een veilige omgeving. Deze studie onderzocht het effect van loopbandtraining met VR op loopvaardigheid en beperkingen in het dagelijks leven van mensen met een beroerte.
-
Is orofaciale behandeling bij tinnitus effectief? - Tinnitus en temporomandibulaire disfunctie
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 juli , pagina's 20-23Heb jij wel eens een piep, ruis of een ander vervelend geluid in je oor gehad? Of ken je misschien iemand die dit heeft? Dan weet je waarschijnlijk hoe vervelend dit kan zijn. Op dit moment zijn er nog maar weinig effectieve behandelingen voor tinnitus.(10) Zou het niet mooi zijn als de fysiotherapeut een deel van deze mensen zou kunnen helpen? Annemarie van der Wal onderzocht in haar proefschrift of multidisciplinaire orofaciale therapie effect kan hebben op patiënten met somatische tinnitus.
-
Loopherstel na een beroerte - Meten en trainen van loopvaardigheid
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 juli , pagina's 14-18Mensen na een beroerte kampen vaak met loopbeperkingen waardoor ze belemmeringen ervaren in het dagelijks leven en maatschappelijk functioneren. Looptraining in de vroege fase na de beroerte is belangrijk voor het herstel van de loopvaardigheid, maar ondanks (gedeeltelijk) herstel blijft het looppatroon vaak afwijkend. Er ligt daarom een uitdaging in het optimaliseren van het looppatroon na een beroerte.
-
Even rusten is goed, met rust laten nooit! Runningtherapie: hardlopen bij overspanning en burn-out
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 juni , pagina's 26-29Hardlopen, je hoeft er geen ervaring in te hebben of er heel goed in te zijn om dreigende overspanning of burn-out te voorkomen en stress te verminderen. De (psychosomatisch) fysiotherapeut is een zorgprofessional die het therapeutisch hardlopen (runningtherapie) samen met de patiënt op kan starten. Tegelijkertijd kan ook het vaak disfunctionele ademhalingspatroon bij aanhoudende stress, overspanning en burn-out, geoptimaliseerd worden door ademhalingsoefeningen.
-
Een extra paar ogen? De ins en outs van 2D-videoanalyse
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 juni , pagina's 22-23Volgens onderzoek werden er in 2020 naar schatting 1,1 miljoen blessures opgelopen in Nederland tijdens hardlopen. (1) Een groot deel hiervan wordt gezien door de fysiotherapeut. (1) Omdat verschillende onderzoeken suggereren dat een bepaalde stand van de onderste extremiteiten en de romp van invloed kunnen zijn op pijn in het been (2-4), staat de 2D-videoanalyse steeds meer in de belangstelling. De analyse kan dienen ter ondersteuning van de klinische besluitvorming bij diagnostiek, behandeling en mogelijk ook ter preventie. (5)
-
Risicofactoren voor hardloopblessures
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 juni , pagina's 18-21Hardlopen is een populaire sport die veelvuldig door zowel mannen als vrouwen wordt beoefend. Sinds de COVID-19-pandemie is het aantal hardlopers toegenomen, omdat veel georganiseerde verenigingssporten niet toegestaan werden door maatregelen. Diverse positieve effecten op gezondheid zijn bekend, zoals een verbetering van fysieke en mentale belastbaarheid. Helaas gaat hardlopen soms ook gepaard met het ontstaan van blessures. De meeste blessures worden gerapporteerd rondom het kniegewricht en de achillespees.
-
Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten in de eerste lijn - Vroegtijdige identificatie en een geïntegreerde fysieke en psychologische benadering
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 mei , pagina's 20-23In mijn promotieonderzoek verkenden we de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment voor patiënten met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Hoe kan je deze patiënten vroegtijdig identificeren? En hoe behandel je patiënten met matige SOLK om te voorkomen dat de klachten chronisch worden? Een belangrijke stap is gezet, maar we zijn er nog niet.
-
Kan muziek fysiotherapie aanvullen? - Music Moves
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 mei , pagina's 14-17Muziek bevordert de breinactivatie wat kan leiden tot motorische beïnvloeding. Over het toepassen van muziek binnen de fysiotherapie is nog weinig bekend. In dit kwalitatieve onderzoek is samen met experts uit de gezondheidszorg bekeken of muziek een waardevolle aanvulling kan zijn binnen de fysiotherapeutische oefentherapie.
-
Standpunt Fysiotherapie bij patiënten met pijn - Niet altijd op te lossen, wel een taak voor de fysiotherapeut
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 mei , pagina's 38-39Fysiotherapeut en onderzoeker bij de Universiteit Maastricht Albère Köke zat in de werkgroep die het KNGF-standpunt Fysiotherapie bij patiënten met pijn opstelde. Hij vindt dat het standpunt de positie van de fysiotherapeut enorm kan versterkten. Juist de fysiotherapeut vervult hierin een cruciale rol!
-
Continu gezondheidszorgwaarde leveren - Bedrijfsmodel bouwen en veranderen voor fysiotherapiepraktijken
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 april , pagina's 31-34Eerstelijnsfysiotherapiepraktijken zijn veelal kleine ondernemingen die balanceren tussen het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg en gezonde (financiële) bedrijfsresultaten. Het continu kunnen aanpassen van de praktijk aan veranderende vraagstukken vanuit patiënten, verwijzers en beleidsmakers blijkt een belangrijke sleutel tot succes.
-
Productfinanciering in de eerstelijnsfysiotherapie - Een pilot bij patiënten met heup- en knieartrose
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 april , pagina's 26-29Sinds jaar en dag werken eerstelijnsfysiotherapeuten volgens een vergoeding-per-zitting-systeem. Voor patiënten met heup- en knieartrose worden 12 zittingen uit de basisverzekering vergoed. Het huidige vergoedingssysteem biedt weinig financiële prikkels om te innoveren. Ook zou in het huidige systeem het aantal zittingen het uitgangspunt van de behandeling kunnen vormen in plaats van het behandelresultaat. Dit artikel beschrijft een pilot naar productfinanciering als alternatief vergoedingssysteem.
-
Praktische handvatten en kwalitatief betere zorg - Richtlijn Kwetsbare ouderen
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 april , pagina's 38-41De komende 30 jaar verdubbelt of verdrievoudigt het aantal 80-plussers in Nederland. Met de ouderdom komen de gebreken en neemt ook het aantal ouderen met een kwetsbaarheid op fysiek, sociaal, cognitief en/of psychologisch gebied sterk toe. Tijd dus voor evidence-based richtlijnen binnen de paramedische zorg.
-
Van aanbevelingen naar praktijk - het Lumbosacraal Radiculair Syndroom
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 maart , pagina's 26-28In december 2021 is de hernieuwde KNGF-richtlijn Lage rugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) gepubliceerd. Een belangrijk verschil met de vorige KNGF-richtlijn Lage rugpijn, uit 2013, is de toevoeging van het LRS. De richtlijn geeft aanbevelingen voor het fysiotherapeutisch diagnostisch en therapeutisch handelen bij patiënten met een LRS. In dit artikel wordt een aanzet gegeven de aanbevelingen concreter te vertalen naar de praktijk. Bovendien worden de aanbevelingen vergeleken met aanbevelingen uit andere relevante richtlijnen.
-
Samen beslissen met de gesprekshulp gescheurde meniscus - Welke behandeling past het best?
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 maart , pagina's 14-17Patiënten met een degeneratieve meniscusscheur worden nog vaak geopereerd terwijl dit niet altijd de beste behandeling is voor de patiënt. Een gebrek aan goede, begrijpelijke en eenduidige informatie in de hele zorgketen is mogelijk een belangrijke oorzaak. Met deze reden is de gesprekshulp gescheurde meniscus ontwikkeld. De gesprekshulp helpt de patiënt met het verkrijgen van inzicht in de voor- en nadelen van een behandeling en welke behandeling het beste bij de patiënt past. In deze casus laten we zien hoe de gesprekshulp ingezet wordt in de praktijk en de zorgverlener en patiënt kan helpen om samen tot een behandelbesluit te komen.
-
De mentale uitdaging van een sportblessure - (Sport)psychologische interventie na een voorste-kruisbandreconstructie
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 maart , pagina's 14-17Terugkeren naar de sport na een blessure is naast een fysieke uitdaging, ook een mentale uitdaging. Het mentale gedeelte is echter nog vaak onderbelicht binnen de sportrevalidatie. Door het gebruik van vragenlijsten kan de mentale status van de patiënt geobjectiveerd én bespreekbaar gemaakt worden. Indien gewenst kan de sportpsycholoog een rol spelen in het revalidatietraject van de patiënt.
-
Vragenlijsten bij letsel van de bovenste extremiteit
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 februari , pagina's 9-11Letsel van de bovenste extremiteit is veelvoorkomend en kan een forse impact hebben op het functioneren van patiënten. Functioneren kan gemeten worden met gevalideerde patiëntgerapporteerde vragenlijsten en functietesten. Een statistisch significante verandering tussen twee metingen betekent niet altijd een relevante verandering voor de patiënt. Ons onderzoeksdoel is het bepalen van relevante verschillen voor patiëntgerapporteerde vragenlijsten en functietesten, en de klinische toepasbaarheid hiervan voor patiënten met bovenste extremiteitletsel.
-
Patiëntgecentreerde fysiotherapie bij mensen met chronische pijnklachten
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 februari , pagina's 20-23Gemiddeld lijdt twintig procent van de bevolking aan chronische pijn en acute en chronische pijnklachten zijn de voornaamste reden voor mensen om een fysiotherapeut te bezoeken. Grote kans dus dat je als fysiotherapeut iemand met chronische pijnklachten in je behandelkamer treft. En dan? Hoe ziet een intake van iemand met chronische pijn er idealiter uit? Waarmee en hoe start je de behandeling?
-
Patiënten met het syndroom van Korsakov - Is er voor de fysiotherapeut een rol weggelegd?
Bron: FysioPraxis , jaargang 2022 februari , pagina's 18-21In Nederland zijn er ongeveer 9.000 patiënten met het syndroom van Korsakov. De symptomen die bij dit syndroom horen hebben een grote impact op het leven van deze patiënten en hun omgeving. Denk aan het ervaren van problemen bij uitvoerende taken, aan apathie, een beperkt ziekte-inzicht en confabulaties. Over de mogelijke betrokkenheid van fysiotherapeuten bij deze patiëntengroep is nog weinig geschreven. In dit artikel wordt hier een eerste aanzet voor gedaan.
-
Ben jij je bewust van culturele verschillen bij migrantenouders en hun kind met een beperking?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sOuders met een migratieachtergrond hebben meer uitdagingen dan westerse ouders als ze een kind hebben met een beperking. De taalbarrière is vaak niet het enige probleem, maar wat speelt nog meer een rol? Benieuwd voor welke uitdagingen migrantenouders staan en hoe jij jouw zorg daar het beste op kunt aanpassen? Vier onderzoekers interviewden 12 ouders met een kind met een beperking over de uitdagingen die zij tegenkwamen nadat ze in Nederland waren.
-
Hoe inactief zijn kinderen met een fysieke beperking?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina'sBij kinderen met een fysieke beperking is bewegen op zich al een uitdaging. Canadese wetenschappers vatten de resultaten samen van 36 onderzoeken die bij kinderen met een beperking hebben gekeken naar de mate van inactiviteit en het patroon van inactiviteit in het dagelijks leven. Daarnaast keken ze hoe inactiviteit gemeten kan worden en of er effectieve interventies waren. Benieuwd wat wij als kinderfysiotherapeuten kunnen leren en aanpakken? Lees dan snel verder.
-
Samen werken aan gezondheid bij een kind met een chronische aandoening: een overzicht van strategieën
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sLogisch toch, dat je als zorgverlener meer bereikt als kinderen en ouders actief betrokken zijn?! Maar hoe krijg je dat het beste voor elkaar? De review geeft een overzicht met diverse strategieën, van het inzetten van eHealth bij astma tot samen nadenken over behandeldoelen bij ADHD. Eén ding is wel duidelijk, we hebben ze hard nodig om het stijgende aantal kinderen met een chronische aandoening in de toekomst de beste zorg te bieden. Dat kan alleen met hen samen!
-
Besteed na een nieuwe heup ook aandacht aan valpreventie
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sZiekenhuisopname leidt bij ouderen vaak tot een afname in het fysiek functioneren, waardoor het risico op valpartijen toeneemt. Hoe zit dat bij ouderen die een totale heupprothese krijgen? En heeft dat gevolgen voor de postoperatieve revalidatie? Je leest het in dit referaat.
-
Leidt valpreventietraining tot merkbare verbeteringen in denkprocessen?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina'sErvaren ouderen na een valpreventieprogramma ook merkbare verbeteringen in hun denkprocessen, zoals denksnelheid, aandacht en oplossend vermogen? Hoe meet je dat en wat zijn de afkappunten voor een merkbaar verschil? In dit referaat lees je de conclusies van Canadese wetenschappers die gegevens van 114 ouderen analyseerden.
-
Meer bewegen na een nieuwe heup of knie gaat niet vanzelf.
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sOuderen met artrotische heupen of knieën bewegen (te) weinig en dat komt hun gezondheid niet ten goede. Een gewrichtsvervangende operatie kan de artrose verhelpen, maar leidt dat dan automatisch tot een actievere leefstijl? Amerikaanse wetenschappers analyseerden gegevens van 4652 artrosepatiënten om daar achter te komen.
-
Literatuurlijst Kinderen 2021/8
Bron: NPi service , jaargang 2021 (8 van 8) , pagina'sBekijk de drie wetenschappelijke publicaties die verschijnen als Nederlandstalig referaat met een praktische vertaalslag in de NPi-service en diverse publicaties die vrij toegankelijk zijn op de website van de uitgeverij of het tijdschrift.
-
De juiste fysieke revalidatie na kanker? Het EXCEEDS-algoritme geeft antwoord!
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sHoe bepaal je wat de juiste fysieke revalidatie is voor jouw patiënt na kanker en wat is het beste moment hiervoor? Lees in dit NPi-service referaat hoe Amerikaanse onderzoekers hiervoor een op bewijs gebaseerde beslisondersteuning ontwikkelden.
-
Lipoedeem: wat weten we nu?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8b , pagina'sHet mechanisme achter lipoedeem wordt nog steeds niet volledig begrepen, en de aandoening blijft meestal lang fout- of niet-gediagnosticeerd. Maar wat weten we op dit moment dan wel? Poolse fysiotherapeuten voerden een review uit om de kennis over dit onderwerp in kaart te brengen.
-
Fysiek trainen na kanker? Hoe intensiever, hoe kosteneffectiever!
Bron: NPi service , jaargang 2021 8c , pagina'sBehandelingen gericht op het verbeteren van fysieke activiteit bij overlevers van kanker zijn kosteneffectiever naarmate de intensiteit van de behandeling hoger is. Dat concluderen Zwitserse onderzoekers uit een literatuurstudie, waarbij ze zeven kosteneffectiviteitsanalyses (zie kader) uit Nederland, Australië, Ierland en de Verenigde Staten met elkaar vergeleken. De klinische studies die de basis vormden voor de kosteneffectiviteitsanalyses, bestonden in totaal uit ruim 3400 deelnemers tussen 48 en 79 jaar oud met zeven verschillende soorten kanker: borst-, darm-, long-, eierstok-, baarmoederhals-, teelbalkanker en lymfoom.
-
Moeten we somatiserende mensen zo snel mogelijk behandelen?
Bron: NPi service , jaargang 2021 8a , pagina'sHet duurt gemiddeld 3 tot 25 (!) jaar voor somatiserende patiënten behandeld worden. Zijn vroege interventies bij lichamelijk onverklaarde klachten haalbaar? En helpt het deze patiënten dan ook? Duitse wetenschappers analyseerden 30 studies met gegevens van 11.342 patiënten om dat te achterhalen.