Reumatoïde artritis [richtlijn]
C.3.6 Aanpassing oefentherapie vanwege comorbiditeit
De oefentherapie wordt aangepast indien comorbiditeit het fysiek functioneren belemmert. Voor deze aangepaste oefentherapie zijn, behalve kennis en vaardigheden met betrekking tot RA, ook specifieke kennis en vaardigheden vereist met betrekking tot de comorbiditeit(en) van de individuele patiënt. Hierbij geldt de algemene stelregel ‘onbekwaam is onbevoegd’. Indien de behandelend therapeut onvoldoende kennis en vaardigheden heeft over de aanwezige comorbiditeit wordt de patiënt doorverwezen naar een therapeut die in dit opzicht wel voldoende kennis heeft.
Noot 20
Uitgangsvraag
Welke aanpassingen binnen de oefentherapie worden aanbevolen voor patiënten met RA indien er sprake is van een of meer vormen van comorbiditeit die invloed hebben op het fysiek functioneren?
Deze vraag is beantwoord door de aanpassingen binnen de oefentherapie te beschrijven. Hierbij is (wetenschappelijke) literatuur gebruikt.
Voor aanpassing van de oefentherapie in het geval van comorbiditeit die het dagelijks functioneren belemmert, dient de therapeut over voldoende kennis en vaardigheden te beschikken om de patiënt met die comorbiditeit te kunnen behandelen. Is dit niet het geval, dan dient de therapeut de patiënt te verwijzen naar een therapeut die deze kennis en vaardigheden wel heeft. Voor het aanpassen van de oefentherapie dient de therapeut kennis en ervaring te hebben met de i3-S strategie voor het aanpassen van de oefentherapie in geval van de aanwezigheid van comorbiditeit naast de indexziekte.[1] Deze strategie is eerdere toegepast bij het aanpassen van de oefentherapie bij de aanwezigheid van comorbiditeit naast de index ziekte knieartrose [2] en borstkanker.[3]
1. Dekker J, de Rooij M, van der Leeden M. Exercise and comorbidity: the i3-S strategy for developing comorbidity-related adaptations to exercise therapy. Disabil Rehabil. 2016;38(9):905-9.
2. de Rooij M, van der Leeden M, Avezaat E, Häkkinen A, Klaver R, Maas T, et al. Development of comorbidity-adapted exercise protocols for patients with knee osteoarthritis. Clin Interv Aging. 2014 May 14;9:829-42.
3. van der Leeden M, Huijsmans RJ, Geleijn E, de Rooij M, Konings IR, Buffart LM, et al. Tailoring exercise interventions to comorbidities and treatment-induced adverse effects in patients with early stage breast cancer undergoing chemotherapy: a framework to support clinical decisions. Disabil Rehabil. 2018 Feb;40(4):486-96.
Algemene informatie
- A.1 Inleiding
- A.2 Achtergrond
- A.2.1 Pathofysiologie
- A.2.2 Risicofactoren voor ontstaan
- A.2.3 Epidemiologische gegevens
- A.2.4 Gevolgen van RA en maatschappelijke kosten
- A.3 Klinisch beeld, diagnose
- A.4 Medische behandeling en ziektebeloop
- A.5 Prognostische factoren voor beloop
- A.6 De zorg en de rol van de therapeut
Diagnostisch proces
Therapeutisch proces
- C.1 Voorlichting en advies
- C.2 Oefentherapie
- C.2.1 Indicatie 1: Instructies voor voornamelijk zelfstandig uit te voeren oefentherapie
- C.2.2 Indicatie 2: Oefentherapie met kortdurende begeleiding
- C.2.3 Indicatie 3: Oefentherapie met intensieve begeleiding
- C.3 Frequentie, intensiteit, type en duur van oefentherapie
- C.3.1 Frequentie
- C.3.2 Intensiteit
- C.3.3 Type
- C.3.4 Duur
- C.3.5 Algemene factoren
- C.3.6 Aanpassing oefentherapie vanwege comorbiditeit
- C.4 Niet-oefentherapeutische interventies
- C.5 Gedragsmatige interventies ter bevordering van lichamelijke activiteit
- C.6 Afsluiting van de behandeling