Stress (urine-)incontinentie [richtlijn]

A.7 Afbakening van de richtlijn

Het uitgangspunt voor deze KNGF-richtlijn is de groep volwassen patiënten met SUI. Hieronder vallen ook de patiënten met gemengde incontinentie bij wie de stress urine-incontinentie de dominante incontinentievorm is. Alle andere vormen van incontinentie worden in deze richtlijn buiten beschouwing gelaten.

Bij SUI is er sprake van onvrijwillig verlies van urine bij intra-abdominale drukverhogende momenten zoals niezen, hoesten en fysieke activiteiten. Het urineverlies is het gevolg van een stoornis in het continentiemechanisme. Deze stoornis is de fysieke manifestatie van het gezondheidsprobleem.

Of fysiotherapie een bijdrage kan leveren aan het reduceren van het gezondheidsprobleem wordt bepaald door de mogelijke beïnvloedbaarheid van de aan de stoornis in de continentiemechanisme ten grondslag liggende factoren. 
Het inzicht in de ontstaanswijze van de incontinentie levert mogelijk inzicht in de aard van de onderliggende ‘aandoening’ en/of het ‘ziekteproces’ dat voor de stoornis in het continentiemechanisme verantwoordelijk is. Inzicht in de aard van de onderliggende aandoening en/of het verantwoordelijke proces geeft inzicht in de biologische potentie tot herstel en beïnvloedbaarheid van de incontinentie.