Beroepscode voor de Fysiotherapeut

2.3 Informatie en toestemming

15    De fysiotherapeut informeert de patiënt tijdig en op een voor de patiënt begrijpelijke wijze over de aard en het doel van het voorgenomen onderzoek, het voorgestelde behandelplan en de uit te voeren verrichting(en). De fysiotherapeut stelt zich op de hoogte van de situatie en persoonlijke behoeften van de patiënt en nodigt hem uit om vragen te stellen. De patiënt wordt actief betrokken in de besluitvorming over het behandelplan.

16    Ook de termijn waarop onderzoeken of behandelingen kunnen worden uitgevoerd en de verwachte tijdsduur ervan worden in het overleg besproken met de patiënt.

17    Daarnaast bespreekt de fysiotherapeut de te verwachten effectiviteit, gevolgen en risico’s voor de gezondheid van de patiënt, bespreekt de fysiotherapeut mogelijke alternatieven en ook de mogelijkheid om niet te behandelen. 

18    De patiënt ontvangt desgevraagd informatie over de kwaliteit van zorg. Als het voorstel voor het onderzoek of de uit te voeren verrichtingen een nog niet algemeen gangbare behandeling binnen het domein van de fysiotherapie bevat, wordt de patiënt altijd uitdrukkelijk geïnformeerd. 

19    De fysiotherapeut gaat slechts tot handelen over wanneer de patiënt c.q. diens vertegenwoordiger, na voldoende te zijn geïnformeerd, daartoe gerichte toestemming heeft verleend.