Handboek voor mensen met artrose

Dit handboek voor mensen met artrose is vertaald en aangepast naar de Nederlandse situatie door het Erasmus MC en LUMC in het belang van een implementatieproject (JIGSAW-E) om de zorg voor de artrose patiënt te verbeteren.

Dit project JIGSAW-E is uitgevoerd in samenwerking met Primary Care research vanuit Keele University, Groot-Brittanië en gefinancierd door EIT Health. Het KNGF is nauw betrokken geweest bij de aanpassing naar de Nederlandse situatie.

Het BART project introduceerde enige jaren geleden “stepped care”. Terwijl het BART project de juiste zorg op het juiste moment wil bewerkstelligen, beoogt het JIGSAW-E project het zelfmanagement door de patiënt te bevorderen door onder andere dit handboek. Deze invalshoek is in onze ogen een zeer relevante aanvulling aan de stepped care.

De informatie in dit handboek is afkomstig uit verschillende bronnen: zorgverleners van mensen met gewrichtspijn, wetenschappelijk onderzoek, mensen die artrose hebben en een deel uit nationale en internationale richtlijnen voor artrose, zoals de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG)-standaard, de Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) richtlijn en de richtlijn van de National Institute of Health and Care Excellence (NICE) die in Groot-Brittanie gebruikt wordt.

U kunt dit handboek gebruiken om uw patiënt breed te informeren en het zelfmanagement te ondersteunen.

Je moet inloggen om deze content te bekijken.