Ga naar de inhoud

Praktijkvoering

Kwaliteit van de manuele therapie

Op deze pagina: de beroepsnorm manuele therapie in de cervicale wervelkolom bij hoofdpijn of nekpijn, beroepsprofiel, complexiteit, de erkende masteropleidingen en registers.

kennislab foto 2024

Wetenschap en scholing

Minstens 10% korting bij geaccrediteerde scholingsaanbieders én de NVMT-producten die alles te maken hebben met wetenschap. Bijvoorbeeld de podcasts, wetenschapsrapporten en Kennislabs.

Melding Calamiteiten

Met de beste intenties worden patiënten behandeld, toch kunnen calamiteiten optreden. Onder een calamiteit wordt een ernstige complicatie verstaan.

Formeel wordt onder een calamiteit volgens de Kwaliteitswet Zorginstellingen, artikel 4a, lid 2 het volgende verstaan: “een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg en die tot de dood van of een ernstig schadelijk gevolg voor een cliënt van een instelling heeft geleid”.

Meldingsplicht IGJ en NVMT

Wanneer een calamiteit optreedt, dient de betrokken professional dit volgens de wet BIG te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ook adviseren we manueel therapeuten dringend het te melden bij de beroepsvereniging (NVMT).

Waarom calamiteiten melden bij de NVMT?

Manueel therapeuten worden gevraagd om calamiteiten te melden aan de beroepsvereniging. Daarvoor zijn verschillende redenen. De eerste reden is om de therapeut te ondersteunen. Ook voor de therapeut heeft een calamiteit namelijk veel impact. De beroepsvereniging is er om de therapeut persoonlijk bij te staan bij allerlei vragen en onzekerheden die in een dergelijke situatie ontstaan. Een tweede reden is dat informatie over het klinisch redeneren voorafgaand aan een dergelijke calamiteit bruikbaar is voor de beroepsgroep, om hier lering uit te trekken.

Het melden bij de NVMT kan ook anoniem: door het invullen van het onderstaande formulier ‘Melding calamiteiten in de manueel therapeutische praktijk’. Je kunt dit formulier online invullen, downloaden en per post of mail opsturen.

Let op! De verplichte melding bij IGJ kan niet anoniem.

De NVMT verzamelt de gemelde calamiteiten en maakt een analyse om meer inzicht te krijgen in de soort calamiteiten, de frequentie daarvan, de oorzaken en de mogelijkheden die er zijn om deze calamiteiten in de toekomst te voorkomen. Dit vormt een belangrijk onderdeel van het kwaliteitsbeleid van de beroepsvereniging. De NVMT heeft bijvoorbeeld de beroepsnorm ‘manuele therapie in de cervicale wervelkolom bij hoofdpijn of nekpijn’ opgesteld om de kans te verminderen op een dergelijke calamiteit.  

Documenten

Commissie Dossiertoetsing

De commissie dossiertoetsing toetst patiëntendossiers ten aanzien van het manueel therapeutisch handelen.

De commissie dossiertoetsing is opgericht voor een deskundige en onafhankelijke toetsing van patiëntendossiers ten aanzien van het manueel therapeutisch handelen.

Manueel therapeuten die een materiële controle hebben van een zorgverzekeraar kunnen het medisch-inhoudelijk oordeel van de commissie inroepen. De commissie is in het leven geroepen met de volgende kenmerken:

  • Bewaking van de kwaliteit van het manueel therapeutisch handelen van de beroepsgroep, in het belang van de patiënt en de beroepsgroep
  • Het bewaken van de onafhankelijkheid en deskundigheid van de toetsing
  • Het in eigen hand houden van de toetsing van collega’s door de eigen beroepsgroep
  • Het zorgen voor transparantie over de voortgang en afronding van de procedure voor externe stakeholders zoals VWS en de zorgverzekeraars

De commissie dossiertoetsing geeft een oordeel op basis van de gegevens uit het dossier waarbij de verwijzing en of gegevens uit de screening en het onderzoek na de screening in samenhang worden beoordeeld met de geformuleerde werkdiagnose, de analyse van de consultatie en het verband tussen de werkdiagnose en de interventie inclusief de gebruikte manueel therapeutische technieken. 

De manueel therapeut sluit een toetsingsovereenkomst met de commissie dossiertoetsing. Vervolgens dienen de dossiers (medisch en declaraties) digitaal te worden toegestuurd.

De uitslag op een getoetst dossier kan zijn:

  1. Juist: Het manueel therapeutisch handelen is volgens de commissie juist.
  2. Twijfel: De commissie acht het moeilijk om de juistheid van het handelen te bepalen.
  3. Onjuist: De commissie acht het manueel therapeutisch handelen niet correct bij het diagnostische proces en/of de interventie.
  4. Niet te bepalen: De commissie mist dermate veel essentiële informatie, dat men in het geheel niet tot een inhoudelijke toetsing kan komen o.b.v. het patiëntendossier.

Over de uitslag is geen correspondentie mogelijk met de commissie.

De uitslag wordt alleen medegedeeld aan de betrokken manueel therapeut. Deze wordt niet medegedeeld aan externe partijen, dus ook niet aan zorgverzekeraar(s).  De manueel therapeut kan zelf besluiten of hij/zij de uitslag (ongeacht de uitkomst) wil delen met externe partijen. Indien de uitslag ‘juist’ is op een patiëntendossier zullen zorgverzekeraars dit als medisch-inhoudelijk eindoordeel accepteren. Het is de manueel therapeut uiteraard verboden om de uitslag op een dossier aan te passen of te wijzigen.

De betreffende zorgverzekeraars worden ingelicht of er reeds een oordeel is uitgebracht op de dossiers. Niet de inhoud wordt gedeeld, echter wel het einde van de procedure van commissie. Dit om de procesgang bij de zorgverzekeraars niet onnodig te vertragen.

De commissie dossiertoetsing staat onder leiding van Dr. Anton de Wijer. Hij wordt hierbij ondersteund door het secretariaat van de NVMT. De voorzitter maakt geen onderdeel uit van het beoordelingskader, inhoudende dat de voorzitter zelf geen dossiers mag beoordelen.

Daarnaast zijn er een aantal zorgvuldig geselecteerde commissieleden die de toetsing uitvoeren (beoordelingskader). De identiteit van deze personen wordt niet kenbaar gemaakt om mogelijke beïnvloeding van hen bij de toetsing te voorkomen.

Voor leden van de NVMT is de toetsing kosteloos. Voor niet-leden wordt € 68,- ex. BTW per dossier in rekening gebracht. 

De Commissie geeft een objectief en onafhankelijk oordeel op een patiëntendossier over de volgende twee vragen:

  1. Heeft het diagnostische proces juist plaatsgevonden?
  2. Is de interventie een manueel therapeutische interventie?

Het betreft dus een medisch-inhoudelijke toetsing o.b.v. de ontvangen dossiers en geen procedurele toetsing.

Een KRF NL/SKF ingeschreven manueel therapeut (lid of geen lid), die door een zorgverzekeraar is geselecteerd voor een materiële controle op de betreffende patiëntendossiers. De manueel therapeut dient een toetsingsovereenkomst
hiertoe te sluiten met de commissie dossiertoetsing. Een zorgverzekeraar kan de toetsing niet inroepen. 

Het te toetsen patiëntendossier dient te bestaan uit:

  • Patiëntdossier van de indicatie
  • Bijbehorende declaratiegegevens van de bedoelde indicatie
  • De identiteit van de patiënt mag in geen geval herleidbaar zijn uit deze gegevens vanwege de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

NVMT-Factsheets

Richtlijnen

Het KNGF ontwikkelde een groot aantal richtlijnen, evidence statements en standaarden beweeginterventies. Alle richtlijnen zijn toegankelijk voor NVMT-leden.


Heb je vragen of wil je input geven voor onze vereniging?

Bij vragen kun je contact opnemen met het secretariaat via de mail.

Voor meer contactinformatie kun je contact opnemen met KNGF.


.