Ga naar de inhoud

Kwaliteit van de manuele therapie

behandeling fysio

Beroepsnorm ‘manuele therapie in de cervicale wervelkolom bij hoofdpijn of nekpijn’

De Beroepsnorm ‘manuele therapie in de cervicale wervelkolom bij hoofdpijn of nekpijn’ (2022) vervangt de eerdere NVMT Beroepsnorm Hoogcervicale Manipulaties (2012). De Beroepsnorm is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en het International IFOMPT Cervical Framework van de International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists (IFOMPT). De Beroepsnorm is opgesteld door de NVMT Onderzoekscommissie Beroepsnorm en een afgevaardigde vanuit het bestuur van de NVMT.

De doelstelling van de Beroepsnorm ‘manuele therapie in de cervicale wervelkolom’ is het waarborgen van de veiligheid van de patiënt. Uitgangspunt van de beroepsnorm is het zoveel mogelijk detecteren of excluderen van ernstige onderliggende pathologie, in het bijzonder craniocervicale vasculaire pathologie. Hiervoor voert de manueel therapeut een aantal stappen uit zoals beschreven in de Beroepsnorm. De Beroepsnorm is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten waaronder het International IFOMPT Cervical Framework van de International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists (IFOMPT) en aangevuld met praktijk inzichten.

In tegenstelling tot de vorige Beroepsnorm uit 2012, geldt de nieuwe beroepsnorm voor de gehele cervicale wervelkolom en manuele therapie in bredere zin (manipulatie, mobilisatie én oefentherapie).

Voor patiënten (en dus ook voor manueel therapeuten om patiënten te informeren) is er een pagina met informatie en video gemaakt. Deze patiënteniformatie ondersteunt de beroepsnorm. 

  • Patiëntenpagina Manuele therapie bij hoofd- of nekpijn
  • Patiënteninformatie op onze eigen website

Een e-learning over de Beroepsnorm is in ontwikkeling. 

De toestemming voor behandeling in de cervicale wervelkolom van een patiënt dient goed vastgelegd te worden in het (elektronisch) dossier van de patiënt (zie bijlage 3 van de Beroepsnorm).

Een ‘geschreven handtekening’ is de meest solide bevestiging van de instemming van een patiënt met de voorgestelde behandeling middels ondertekening van het formulier ‘Toestemmingformulier manuele therapie in de cervicale wervelkolom bij hoofdpijn of nekpijn’.

In het geval een manueel therapeut geen gebruik maakt van een ‘geschreven handtekening’ dient: 

  • Uit het (elektronisch) dossier van de patiënt, duidelijk te herleiden te zijn, dat de stappen zoals beschreven in de beroepsnorm zijn gevolgd
  • Uit het dossier te blijken dat de patiënt de patiëntinformatie ‘manuele therapie in de cervicale wervelkolom bij hoofdpijn of nekpijn’ heeft ontvangen en begrepen, en toestemming heeft gegeven voor de voorgestelde behandeling.

De Beroepsnorm ‘manuele therapie in de cervicale wervelkolom bij hoofdpijn of nekpijn’ (2022) vervangt de eerdere NVMT Beroepsnorm Hoogcervicale Manipulaties (2012). De Beroepsnorm is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en het International IFOMPT Cervical Framework van de International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists (IFOMPT). De Beroepsnorm is opgesteld door de NVMT Onderzoekscommissie Beroepsnorm en een afgevaardigde vanuit het bestuur van de NVMT.

De concept Beroepsnorm is voorgelegd aan manueel therapeuten, patiëntenverenigingen, zorgverleners (huisarts, algemeen neuroloog, vasculair neuroloog), opleidingen, juristen en het bestuur van de NVMT. Daarnaast is de Beroepsnorm inhoudelijk besproken en afgestemd met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Al deze feedback is verwerkt waarna de definitieve Beroepsnorm is vastgesteld door het bestuur van de NVMT. 

Auteurs

dr. Wendy Scholten-Peeters
dr. Barbara Cagnie
dr. René Castien
dr. Rik Kranenburg
dr. Jan Pool
dr. Anton de Wijer
dr. Francois Maissan
dr. Nathan Hutting

De video met patiënteninformatie is ook geschikt voor de eigen praktijkwebsite en het scherm in de wachtkamer. Log in om deze informatie te gebruiken.

Deze content is alleen voor leden

Ben je nog geen lid van NVMT maar ben je wel geïnteresseerd in meer informatie over het lidmaatschap? Lees hier meer over ons lidmaatschap.

Daarnaast maakten we patiëntenbrochures, ook over hoofdpijn en nekpijn. Deze brochures kun je zelf downloaden en printen. Ze staan hier op de website.

Luister naar de podcast over de Beroepsnorm

Beroepsprofiel manuele therapie

Het NVMT-beroepsprofiel (BP) Manuele Therapie (juni 2023) is gebaseerd op het Beroepsprofiel Fysiotherapeut van het KNGF (2021).

Het Beroepsprofiel Manuele Therapie (BP-MT) beschrijft het domein van de manuele therapie en de competenties van dit fysiotherapie-specialisme. De beschrijvingen maken duidelijk welke rol manueel therapeuten spelen in het Nederlandse zorglandschap.  

In algemene zin gaat het om hulp aan mensen met klachten en vragen over de kwaliteit van hun bewegen. Hieronder vallen klachten over onder andere pijn en stoornissen in functie, beperkingen in activiteiten en vragen over etiologie, prognostiek, diagnostiek en behandeling. Het beroepsprofiel geldt voor de gehele beroepsgroep.  

Doeleinden beroepsprofiel 

Het BP-MT heeft drie doelen:  

Het beroepsprofiel staat op de website van het KNGF.

Complexiteit

Het Beroepscompetentieprofiel (BCP) van de manuele therapie verheldert de positie van de manuele therapie in het Nederlandse zorglandschap onvoldoende. Daarbij is het verschil tussen de EKK 61 opgeleide fysiotherapeut en de EKK 7 opgeleide manueel therapeut er niet in uitgewerkt, alleen slechts gerelateerd aan het begrip complexiteit. Het is daarom van evident belang om het verschil tussen de algemeen fysiotherapeut en manueel therapeut transparant en beter kenbaar te maken.

De International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists (IFOMPT) definieert manuele therapie vanuit een oud perspectief en vrij vertaald als volgt: ‘Als fysiotherapeutisch specialisme richt de manuele therapie zich op de gezondheidsproblemen van cliënten die zich uiten in het neuromusculoskeletale (NMS) domein door middel van klinisch redeneren en gebruik makend van specifieke therapeutische interventies inclusief manuele technieken en oefeningen’. Vanuit het perspectief van deze definitie wordt de manuele therapie door diverse stakeholders herkend.

Binnen de beroepsgroep vindt echter een paradigmashift plaats: van reductionistisch denken naar systeemdenken. Tegelijkertijd sluit manuele therapie met haar excellente kennis en vaardigheden naadloos aan bij de hedendaagse sterke focus op positieve gezondheid2.

Door te anticiperen op deze veranderingen wil de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (de NVMT) koploper zijn in het nader duiden van de complexiteit van gezondheidsproblemen binnen het NMS-domein. De NVMT heeft daarom – voor een onderscheidende positionering van de manueel therapeut in de hedendaagse en toekomstige gezondheidszorg – deze aanvulling op het BP heeft geformuleerd. De aanvulling sluit aan bij de meer recente ontwikkelingen. De NVMT heeft daarnaast de taak op zich genomen het bovenstaande te communiceren naar alle manuele therapie opleiders in Nederland. 

De master manueel therapeut is een op ‘Master of Science’-niveau opgeleide expert op het gebied van onderzoek en het behandelen van mensen met complexe gezondheidsproblemen binnen het musculoskeletale domein in de wervelkolom, schouder- en heupregio. De expertise is in dezen de competentie om met een brede en diepe kennisbasis, bewust en verantwoord, efficiënt en effectief te acteren in onzekere en onvoorspelbare gezondheidssituaties, zowel in diagnostische, handelende als in coördinerende zin.

Cliënten die gezondheidsproblemen ervaren binnen het musculoskeletale domein blijken tijdens het diagnostisch en therapeutisch proces een grote mate van klinische variabiliteit en karakteristieken te vertonen. De complexiteit van deze ervaren gezondheidsproblemen is in de regel niet in de aandoening of hoeveelheid aan variabelen gelegen, maar in de niet-lineaire interactie tussen alle factoren onderling plus hun interactie met adaptieve systemen. Deze niet lineaire interactie resulteert in onvoorspelbare en onzekere uitkomsten die anders zijn dan de afzonderlijke delen (emergentie)3,4.

Voorbeeld 1

  • Er is sprake van een gezondheidsprobleem van een man van 34 jaar met adequate gezondheidsvaardigheden
  • waarbij sprake is van een eerste periode van lage rugpijn
  • waarbij sprake is van een duidelijk ontstaansmoment drie weken geleden,
  • waarbij de lage rugpijn een normaal beloop heeft,
  • en waarbij gele vlaggen geen rol spelen.

Voorbeeld 2

  • Er is sprake van een gezondheidsprobleem van een man van 34 jaar met adequate gezondheidsvaardigheden
  • waarbij een herhaalde episode van lage rugpijn een rol speelt
  • waarbij het ontstaansmoment onduidelijk is
  • waarbij de rugpijn een afwijkend beloop heeft.

Voorbeeld 3

  • Er is sprake van een gezondheidsprobleem van een man van 64 jaar met inadequate gezondheidsvaardigheden
  • waarbij herhaalde episoden van lage rugpijn en beenpijn na een decompressie door laminectomie een rol spelen,
  • waarbij het ontstaansmoment van de huidige episode van de lage rugpijn en beenpijn onduidelijk is,
  • waarbij de lage rugpijn een afwijkend beloop heeft,
  • waarbij sprake is van aanwezigheid van co-morbiditeit waaronder DMT 2, depressie en gebruik van polyfarmaca.

Toelichting

Dit zijn alle drie voorbeelden van klinische variabiliteit en karakteristieken bij lage rugpijn. Elk voorbeeld vraagt om een eigen klinische besluitvorming in het diagnostische en therapeutische proces, en bij toenemende complexiteit (1 à 3) domein overstijgende kennis en kunde, om gericht handelen en zo nodig samenwerken met andere professionals in de zorg.

Bij meer complexe gezondheidsproblemen worden de uitkomsten van interventies in toenemende mate onvoorspelbaar. De diagnostiek en prognostiek kent daardoor een grote mate van klinische onzekerheid en ambiguïteit.

De master manueel therapeut is de expert op het gebied van complexe gezondheidsproblemen binnen het NMS domein, en claimt daarmee de zorg voor mensen met wervelkolom-,  schouder- en heup-gerelateerde pijnklachten met een afwijkend beloop.

De master geschoolde manueel therapeut heeft gespecialiseerde kennis1 en beheerst specifieke diagnostische en  therapeutische vaardigheden.

Daarnaast is de master manueeltherapeut de verbindende factor tussen de medicus en de fysiotherapeut. De master manueel therapeut beschikt over specifieke kennis van medische aandoening, beschreven in de International Classification of Diseases (ICD 11), en de gevolgen van deze aandoeningen op het fysiek functioneren beschreven in de International Classification of Function Disability and Health (ICF). Het combineren en verbinden van deze twee classificatiesystemen geeft de master manueeltherapeut de mogelijkheid met name complexe wervelkolom-, schouder- en heup gerelateerde gezondheidsproblemen te duiden. Door zijn positie heeft de manueeltherapeut samenwerkingsverbanden met de diverse specialisten  binnen het NMS domein zoals neurologen, neurochirurgen, orthopeden en reumatologen. Het betreft hier met name hulpvragen op het gebied van bewegend functioneren en het herwinnen van de eigen regie, te relateren aan het NMS-domein.

Door de specifiek verbindende positie tussen de medicus en de fysiotherapeut is de master manueel therapeut in staat een rol als casemanager te vervullen. De master manueel therapeut is ook fysiotherapeut. Kennis van de fysiotherapeutische interventies biedt zo de mogelijkheid fysiotherapie als interventie te integreren in het behandelen van complexe gezondheidsproblemen binnen het NMS domein.

Bronnen:

  1. Het Europees kwalificatiekader voor een leven lang leren (EKK). DG Onderwijs en cultuur. 2009.
  2. Huber M. Towards a new, dynamic concept of Health. 2014.
  3. Sturmberg JP, Martin CM, Katerndahl DA. Systems and Complexity Thinking in the General Practice Literature: An Integrative, Historical Narrative Review. Annals of family medicine. 2014;12(1):66-74. doi:10.1370/afm.1593.INTRODUCTION.
  4. Stergiou N, Decker LM. Human Movement Variability, Nonlinear Dynamics, and Pathology: Is There A Connection? Human Movement Science. 2011;30(5):869-888. doi:10.1016/j.humov.2011.06.002.Human.

Erkende masteropleidingen

De masteropleidingen van onderstaande opleidingsinstituten zijn erkend door de NVMT. Na het afstuderen is het mogelijk om je in te schrijven in de registers Manuele Therapie.

Op de websites van de hogescholen vind je de specifieke informatie per opleiding en opleidingsinstituut.

Om voor registratie in aanmerking te komen moet je als manueeltherapeut op 1 januari 2025 aan één van onderstaande voorwaarden voldoen:

  1. het diploma van een door het KNGF en de NVMT erkende masteropleiding relevant voor het musculoskeletale domein hebben behaald, of
  2. een diploma Master of Science, relevant voor het musculoskeletale domein, behaald te hebben, of
  3. een graad van doctor bereikt hebben in de wetenschap, relevant voor het musculoskeletale domein.

Nederland maakte met vijf landen afspraken over het wederzijds erkennen van de masterdiploma’s manuele therapie, volgens de afspraken in de IFOMPT Reciprocal Recognition. Sinds 2019 zijn dit de landen:

  1. België
  2. Australië
  3. Verenigd Koninkrijk
  4. Duitsland
  5. Verenigde Staten van Amerika

De afspraken houden in dat manueel therapeuten met een masterdiploma manuele therapie van een opleiding uit bovengenoemde landen in aanmerking komen voor opname in het kwaliteitsregister fysiotherapie. Er zijn wel voorwaarden:

  1. De betreffende opleiding wordt genoemd als erkend instituut op de website van IFOMPT en heeft de internationale monitoring van IFOMPT met succes afgerond.
  2. De opleiding is gevolgd én het diploma is afgegeven in een periode waarin die betreffende opleiding de internationale monitoring van IFOMPT met succes heeft afgerond en het diploma geeft in het land van afgifte het recht om als manueel therapeut te werken.

Daarnaast geldt voor de erkenning van alle buitenlandse masterdiploma’s manuele therapie de onderstaande aanvullende voorwaarden vanuit de NVMT:

  • Het betreft een IFOMPT erkende opleiding die op de website van IFOMPT staat
  • Het een MSc opleiding betreft
  • De opleiding bestaat uit 90 ECTS

Om met een buitenlands diploma te kunnen worden ingeschreven in het kwaliteitsregister fysiotherapie dien je een verzoek in bij de NVMT (secretariaat@nvmt.nl). Voeg aan je mail een kopie toe van het buitenlandse diploma. De NVMT geeft, als het diploma voldoet, een verklaring af dat het diploma voldoet aan de vereisten, waarmee je je kunt wenden tot de KNGF met een verzoek tot inschrijving in het deelregister manuele therapie.

Master’s degrees

The recognized courses and information about registration and studying abroad. You can follow the Dutch training courses below become a manual therapist. The courses are recognized by the Dutch Association for Manual Therapy (NVMT). After graduation, you can register in the physiotherapy quality register. You will find specific information per master course on the websites of the institutes:

Registration

To be eligible for registration, as a manual therapist you must meet one of the following conditions on January 1, 2025:

  • Obtained the diploma of a Master’s program relevant to the musculoskeletal domain recognized by the KNGF and the NVMT,
  • or have obtained a Master of Science degree, relevant to the musculoskeletal domain,
  • or have obtained a doctorate degree in science, relevant tot the musculoskeletal field.

Recognition of foreign diplomas

The Netherlands has made agreements with five countries on the mutual recognition of master’s degrees in manual therapy, in accordance with the agreements in the IFOMPT Reciprocal Recognition. As of 2019, these are the countries:

  • Belgium
  • Australia
  • United Kingdom
  • Germany
  • United States of America

The agreements mean that manual therapists with a master’s degree in manual therapy from a course from the above-mentioned countries are eligible for inclusion in the physiotherapy quality register. There are some conditions for this:

  • The training in question is mentioned as a recognized institute on the IFOMPT website and has successfully completed the international monitoring of IFOMPT
  • The training has been completed and the diploma has been issued in a period in which the relevant training has successfully completed the international monitoring of IFOMPT and the diploma gives the right to work as a manual therapist in the country of issue.

In addition, the following additional conditions from the NVMT apply to the recognition of all foreign master’s degrees in manual therapy:

  • The master’s degree is an IFOMPT recognized training course which is listed on the IFOMPT website.
  • The master’s degree is qualifief as a Master of Science (MSc.) course.
  • The master’s degree contains 90 ECTS following the European Credit Transfer and Accumulation System

To be registered with a foreign Diploma in the physiotherapy quality register, you must submit a request to the NVMT (secretariaat@nvmt.nl). Please attach a copy of the foreign diploma to your email as well. If the diploma meets the requirements, the NVMT will issue a statement that the diploma meets the requirements. Afterwards you can the KNGF with a request for registration in the manual therapy sub-register.

Registers manuele therapie

De kwaliteit van de manuele therapie wordt gewaarborgd door twee registers: het Kwaliteitsregister Fysiotherapie NL (Kwaliteitshuis) en het Register Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF). Beide registers zijn erkend door zorgverzekeraars. Meer informatie over deze registers staat op onderstaande websites.

Heb je vragen of wil je input geven voor onze vereniging?

Bij vragen kun je contact opnemen met het secretariaat via de mail.

Voor meer contactinformatie kun je contact opnemen met KNGF.