Kennislabs NVMT
De praktijk naar de wetenschap en de wetenschap naar de praktijk
Het doel van het Kennislab is om kennis te delen: wetenschappelijke kennis waar manueeltherapeuten echt iets aan hebben. Tijdens meerdere bijeenkomsten met eenzelfde thema, georganiseerd op verschillende locaties in het land. De eerste kennislabs werden in 2023 georganiseerd. In 2024 begonnen we met een nieuwe reeks. Groningen en Breda zijn al achter de rug. Binnenkort maken we nieuwe datums bekend.
NVMT-podcasts
Sinds 2023 maken we onze eigen podcasts, over wetenschap en de praktijk.
De aftertalk over de eerste dag in Basel, vanuit het park waar we ook borrelden met alle Nederlandse bezoekers. Met Michiel Rood, Renske Peters en Rogier de Best.
Manueel therapeut en pijnspecialist Prof. Peter O’Sullivan en vice-president IFOMPT A/prof. Nathan Hutting spreken in Basel met Melvin Bos over de toekomst van patiënt-gecentraliseerde omgang met pijn.
A/Prof. Wendy Scholten-Peeters gaf in Basel een lezing over het onderzoeksproject Go4Safe, dat werd gefinancieerd door de NVMT. Met Wendy spreken we over het onderzoeksproject, de opzet, beweegredenen, resultaten en welke lering we uit het Go4Safe project kunnen trekken voor de wetenschap en alledaagse praktijk.
Februari 2024
De sprekers van het NVMT-minisymposium, Carla Bastemeijer, Peter Glashouwer en Allard Bakker, spraken tijdens het NVMT-minisymposium over chronische pijn en we zijn blij dat ze nu ook een podcast maakten over het zelfde onderwerp. Is chronische pijn prikkelend genoeg voor de manuele therapie?
December 2023
In de podcast Beroepsnorm vertellen Rogier de Best, Wendy Scholten en Nathan Hutting over het promotieonderzoek van Rogier en spraken Rogier, Wendy en Nathan over de nieuwe beroepsnorm en het IFOMPT-framework. Dat sluit mooi aan bij de informatie over de Beroepsnorm – ook voor patiënten – die we eerder dit jaar maakten.
Dit is de NVMT-Podcast van de Oostendorplezing van Eddo Wesslink op 30 november 2023.
September 2023
Pijnmechanismen in de manuele therapie
Roland Reezigt is ook bekend als de wetenschapsrapporter. Roland vertelt over het waardevolle onderzoek dat Wendy Scholten-Peeters en Michel Coppieters doen en over zijn eigen promotieonderzoek: pijnmechanismen in de manuele therapie. Een onderwerp dat mooi aansloot bij ons minisymposium.
In deze podcast spreken we met Han van Dijk, manueel therapeut, docent en onderzoeker. Van Dijk draait op de pijnpoli van UMC Utrecht een gezamenlijk spreekuur met de anesthesist/pijnbestrijder. Hij vertelt onder meer over zijn ervaringen met deze samenwerking, wat de rol van de therapeut is in de pijnpoli en gaat dieper in op veronderstellingen over pijnbestrijders, de verwachtingen van de patiënt en welke vormen van pijn er zijn.
Wetenschappelijke artikelen
Blijf op de hoogte van wetenschappelijke artikelen, lees wat de wetenschapsrapporter vertelt en de samenwerking in het MSG Science Netwerk. NVMT-leden krijgen bovendien korting op wetenschappelijke artikelen, symposiums en lezingen.
NVMT-leden hebben toegang tot diverse databases met wetenschappelijke artikelen, leden ontvangen FysioPraxis, we organiseren onze eigen Kennislabs, maken podcasts én hebben een eigen wetenschapsrapporter.
- Lees de rapporten van wetenschapsrapporter Roland Reezigt.
- In de NVMT-podcasts spreken wetenschappers over hun onderzoek.
- Wekelijks verschijnen er in het Journal of Manual & Manipulative Therapy interessante artikelen en editiorials over manuele therapie. Tip: abonneer je (gratis) op hun nieuwsbrief.
- In de Directory of Open Access Journals lees je uiteenlopende ‘peer reviewed’ wetenschappelijke artikelen. https://doaj.org/
- IFOMPT Manual Therapy Research Review.
- De NVMT publiceert regelmatig in FysioPraxis
MSG Science Netwerk Fysiotherapie
Het MSG Science Netwerk Fysiotherapie is een landelijk samenwerkingsverband. Onderzoekers maken kennis met het vak de fysiotherapie.
De MSG-groep bestaat uit de NVMT, NVFS, NVOF, NFP en de Leerstoel Musculoskeletale Fysiotherapie aan de Vrije Universiteit Amsterdam
Het netwerk wordt ingezet om de wetenschappelijk onderzoeker in opleiding kennis te laten maken met fysiotherapie in eerste, tweede, derde lijn, en binnen de bedrijvensector. Daarnaast is deze directe samenwerking tussen VU en de aangesloten ‘Science Netwerk’ praktijken van toegevoegde waarde voor:
- Het verzamelen van onderzoeksvragen binnen alle geledingen van de MSG.
- Direct fysiek onderzoek en metingen te doen bij diverse patiëntenpopulaties ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.
- De aanvraag van financiële bijdrage voor de drukkosten van je proefschrift. Bekijk de voorwaarden in dit document.
Het Science Netwerk wil ook een direct podium zijn voor intercollegiaal contact, discussies te initiëren en kennisdeling.
Het Science Netwerk is voor alle leden van de NVMT die liefde hebben voor het vak fysiotherapie en die het vak een boost willen geven. Dat kun je doen door:
- Het opleiden van onderzoekers in de fysiotherapie
- De praktijk open te stellen voor wetenschappelijk onderzoek
- Dataverzameling
Kijk op msg-sciencenetwerk.nl/ voor meer informatie.
Minstens 10% korting op scholing
De NVMT organiseert vakinhoudelijke avonden, symposiums, de Oostendorplezing. We werken mee aan de Capita Selecta lezingen van het MSG-netwerk. En we hebben met een aantal scholingsaanbieders afgesproken dat NVMT-leden minstens 10% korting krijgen op alle scholingen die geaccrediteerd zijn voor het deelregister manuele therapie.
Dat is mooi, want daardoor kun je als NVMT-lid goedkoper geaccrediteerde scholingen volgen.
Per scholingsaanbieder vind je informatie over de scholingen en korting. Daarnaast geven we voorbeelden van geaccrediteerde scholingen en lees je of er aanvullende voorwaarden zijn. Veel succes!
Aanvraag financiële bijdrage drukkosten proefschrift
De NVMT speelt een essentiële rol als het gaat om het versterken van de positie van de manuele therapie. Daarbij hoort ook het financieel ondersteunen van onderzoekers. Met deze financiële regeling vergoeden we de drukkosten van jouw proefschrift. Voor de aanvraag van de vergoeding gelden voorwaarden. In dit document staan ze genoemd!
Wetenschapsrapporter
NVMT-Wetenschapsrapporter Roland Reezigt beschouwt regelmatig een wetenschappelijke studie of vraagstuk. Dit zijn de artikelen uit 2024. De complete collectie staat op deze pagina.
2024
- 23 juli 2024 – Wetenschapsrapporter Basel: De toekomst van (onderzoek in) de manuele therapie
- 23 juli 2024 – De wetenschapsrapporter in Basel: de paradigmashift van manuele therapie
- 22 mei 2024 – De wetenschapsrapporter verdiept zich in: key note speaker Annina Schmid (IFOMPT Basel)
- 25 april 2024 – Manueel therapeutische technieken versies Dry Needling
- 29 februari 2024 – De wetenschapsrapporter gaat (ook!) naar Bazel