NVMT-Artikelen uit Fysiopraxis
De NVMT heeft een vaste plek in het specialistenkatern van Fysiopraxis. Onze artikelen uit de periode 2021-2024 zijn beschikbaar voor leden.
2021
- Casuïstiek. (opent in nieuw tabblad)Dissectie van de arteria vertebralis tijdens fysiotherapie
- Evidence-based? (opent in nieuw tabblad) Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek in de manuele therapie
- Hands-on-behandeling in de manuele therapie. (opent in nieuw tabblad) De meerwaarde van aanraking
- Een case-report. (opent in nieuw tabblad) De alternerende lumbale laterale shift
- Verbeterd bij studenten manuele therapie: (opent in nieuw tabblad)Actuele kennis en attitude van pijn
- Een systematische review en meta-analyse: (opent in nieuw tabblad) Neuro-immuunreacties na gewrichts- en zenuwmobilisatie bij neuro-musculoskeletale aandoeningen
- Een systematische review. (opent in nieuw tabblad) Combinatie manuele therapie en oefentherapie effectief bij nekpijn?
- Chronische lage rugpijn. (opent in nieuw tabblad)Pijngerelateerde angst en een hoog intramusculair vetgehalte in de Erector Spinae
2022

- Van aanbeveling naar praktijk. (opent in nieuw tabblad)Het lumbosacraal radiculair syndroom (LRS)
- Systematische review en meta-analyse. (opent in nieuw tabblad) Validiteit en betrouwbaarheid van palpatie bij het SI-gewricht
- Psychologische factoren. (opent in nieuw tabblad) Vragenlijsten bij patiënten met lage rugpijn
- Promotie. (opent in nieuw tabblad) Zijn ziektepercepties belangrijk bij aanhoudende (rug)pijn?
- Mythe of realiteit? (opent in nieuw tabblad) De relevantie van specifieke manipulaties bij spinale pijn
- Effectmeting. (opent in nieuw tabblad) Manipuleren of mobiliseren bij cervicogene hoofdpijn?
- Studie. (opent in nieuw tabblad) Timing van behandeling bij een cervicale radiculopathie
2023
- A Systematic Review and Meta-Analysis. (opent in nieuw tabblad) Verschil in Range of Motion in patiënten met nekpijn, whiplash of zonder klachten.
- Nieuwe beroepsnorm manuele therapie in de cervicale wervelkolom. (opent in nieuw tabblad) Wat verandert er?
- Klinische, psychologische en leefstijlfactoren. (opent in nieuw tabblad) Systemische neuro-immuunresponspersisterende nekpijn en cervicale radiculopathie
- Het IFOMPT framework, risico-inschatting opvasculaire complicaties (opent in nieuw tabblad)
- Chronisch lage rugpijn. (opent in nieuw tabblad) Geen verschil tussen gerichte en generieke manipulatie
- Eerste resultaten internationaal onderzoek (opent in nieuw tabblad). Manipulatie en mobilisatie bij zuigelingen,kinderen en adolescenten onder de loep genomen
- Craniocervicale Flexie-test nuttig bij onderzoek nekpijn (opent in nieuw tabblad)
- Gerandomiseerd onderzoek bij mensen met chronische lage rugpijn (opent in nieuw tabblad); de RESTORE studie
- De Extended Scope Specialist. (opent in nieuw tabblad)Tijd voor een terugblik en een blik vooruit.
2024
- Gematchte behandelingen van manueel therapeuten bij patiënten met aspecifieke nekpijn (opent in nieuw tabblad). Een verkennende, praktijkgerichte pilotstudie.
Wetenschapsrapporter
NVMT-Wetenschapsrapporter Roland Reezigt beschouwt regelmatig een wetenschappelijke studie of vraagstuk. Dit zijn de artikelen uit 2024 en 2025. De complete collectie staat op deze pagina.

2025
- 24 maart 2025: Psychologisch geïnformeerde fysiotherapie
- 27 januari 2025: Online informatie
2024
- 3 december 2024 – Manuele therapie en neurofysiologische werkingsmechanismen
- 29 oktober 2024 – Klinische onzekerheid tijdens het diagnostische proces
- 25 september 2024 – De heilige graal van prognostiek bij patiënten met nekklachten
- 23 juli 2024 – Wetenschapsrapporter Basel: De toekomst van (onderzoek in) de manuele therapie (opent in nieuw tabblad)
- 23 juli 2024 – De wetenschapsrapporter in Basel: de paradigmashift van manuele therapie (opent in nieuw tabblad)
- 22 mei 2024 – De wetenschapsrapporter verdiept zich in: key note speaker Annina Schmid (IFOMPT Basel) (opent in nieuw tabblad)
- 25 april 2024 – Manueel therapeutische technieken versies Dry Needling (opent in nieuw tabblad)
- 29 februari 2024 – De wetenschapsrapporter gaat (ook!) naar Bazel (opent in nieuw tabblad)
Lees alle rapporten op de websitepagina van de wetenschapsrapporter.
NVMT-podcasts
Sinds 2023 maken we onze eigen podcasts, over wetenschap en de praktijk.

In alweer de 13e NVMT-podcast spreken Sandra Jorna-Lakke en Melvin Bos met Dr. Lisa Roberts over het belang van zelfmanagement.

Lisa is klinisch professor aan de Universiteit van Southampton en Consultant Physiotherapist. De podcast werd opgenomen tijdens het congres in Basel.
Wil je de andere 12 podcasts ook luisteren? Ga dan naar onze overzichtspagina!
De aftertalk over de eerste dag in Basel, vanuit het park waar we ook borrelden met alle Nederlandse bezoekers. Met Michiel Rood, Renske Peters en Rogier de Best.
Manueel therapeut en pijnspecialist Prof. Peter O’Sullivan en vice-president IFOMPT A/prof. Nathan Hutting spreken in Basel met Melvin Bos over de toekomst van patiënt-gecentraliseerde omgang met pijn.
A/Prof. Wendy Scholten-Peeters gaf in Basel een lezing over het onderzoeksproject Go4Safe, dat werd gefinancieerd door de NVMT. Met Wendy spreken we over het onderzoeksproject, de opzet, beweegredenen, resultaten en welke lering we uit het Go4Safe project kunnen trekken voor de wetenschap en alledaagse praktijk.
Februari 2024
De sprekers van het NVMT-minisymposium, Carla Bastemeijer, Peter Glashouwer en Allard Bakker, spraken tijdens het NVMT-minisymposium over chronische pijn en we zijn blij dat ze nu ook een podcast maakten over het zelfde onderwerp. Is chronische pijn prikkelend genoeg voor de manuele therapie?
December 2023
In de podcast Beroepsnorm vertellen Rogier de Best, Wendy Scholten en Nathan Hutting over het promotieonderzoek van Rogier en spraken Rogier, Wendy en Nathan over de nieuwe beroepsnorm en het IFOMPT-framework. Dat sluit mooi aan bij de informatie over de Beroepsnorm – ook voor patiënten – die we eerder dit jaar maakten.
Dit is de NVMT-Podcast van de Oostendorplezing van Eddo Wesslink op 30 november 2023.
September 2023
Pijnmechanismen in de manuele therapie
Roland Reezigt is ook bekend als de wetenschapsrapporter. Roland vertelt over het waardevolle onderzoek dat Wendy Scholten-Peeters en Michel Coppieters doen en over zijn eigen promotieonderzoek: pijnmechanismen in de manuele therapie. Een onderwerp dat mooi aansloot bij ons minisymposium.
In deze podcast spreken we met Han van Dijk, manueel therapeut, docent en onderzoeker. Van Dijk draait op de pijnpoli van UMC Utrecht een gezamenlijk spreekuur met de anesthesist/pijnbestrijder. Hij vertelt onder meer over zijn ervaringen met deze samenwerking, wat de rol van de therapeut is in de pijnpoli en gaat dieper in op veronderstellingen over pijnbestrijders, de verwachtingen van de patiënt en welke vormen van pijn er zijn.
Minstens 10% korting op scholing
De NVMT organiseert vakinhoudelijke avonden, symposiums, de Oostendorplezing. We werken mee aan de Capita Selecta lezingen van het MSG-netwerk. En we hebben met een aantal scholingsaanbieders afgesproken dat NVMT-leden minstens 10% korting krijgen op alle scholingen die geaccrediteerd zijn voor het deelregister manuele therapie.
Dat is mooi, want daardoor kun je als NVMT-lid goedkoper geaccrediteerde scholingen volgen.
Per scholingsaanbieder vind je informatie over de scholingen en korting. Daarnaast geven we voorbeelden van geaccrediteerde scholingen en lees je of er aanvullende voorwaarden zijn. Veel succes!