Column van Lodi Hennink: Onder collega’s
We kennen het beeld nog wel van vroeger – voor de wat ouderen onder ons zelfs uit eigen ervaring: de huisarts die als solist zijn praktijk draaide, met zijn echtgenote bij de telefoon. Bij onze collega-zorgverleners, zoals huisartsen, is de solopraktijk echter vrijwel uitgestorven en vervangen door de groepspraktijk of het gezondheidscentrum.

Binnen de fysiotherapie daarentegen zijn er nog veel solopraktijken waarin collega’s met plezier werken. Tegelijkertijd is het een vraag die mij tijdens werkbezoeken regelmatig wordt gesteld: zou jij, als je nu net van de opleiding kwam, solist willen zijn of onderdeel van een grotere praktijk? Mijn eerlijke antwoord: het laatste. Want anno 2025 is de wereld – en het werk – toch een stuk complexer dan vroeger. Denk bijvoorbeeld aan de bedrijfsvoering, waarbij zaken komen kijken zoals ICT, financiën, contractering en huisvesting. Door in teamverband te werken, is dit makkelijker te organiseren dankzij een onderlinge taakverdeling en een mix van talenten en interesses.
Daarnaast biedt het de mogelijkheid om je professioneel te specialiseren, iets wat de patiënt zeker zal waarderen wanneer hij de praktijk binnenstapt. En bovenal is het geweldig om, bijvoorbeeld in de koffiekamer, complexe casussen met collega’s te bespreken en kennis uit te wisselen. Dat draagt bij aan je ontwikkeling én aan je werkplezier.
Maar er is nóg een reden waarom ik – als ik voor mezelf zou kiezen – mijn toekomst vooral samen met collega’s zou willen oppakken: de ontwikkelingen in de eerstelijnszorg, die fysiotherapeuten steeds meer kansen bieden. Althans, mits je aanhaakt en zichtbaar bent voor andere zorgverleners. Door samen te werken in een team, vergroot je je netwerk en met je collega’s heb je bovendien veel meer ogen en oren.
In de eerstelijnszorg zal de samenwerking tussen fysiotherapeuten, huisartsen, het sociaal domein en andere zorgaanbieders intensiveren. Door aan te haken bij deze multidisciplinaire trend, wordt ons vak verrijkt en nog interessanter. Vanuit een groepspraktijk is het eenvoudiger om aan die ontwikkelingen deel te nemen dan vanuit een solopositie. Dus ja, als je het mij zou vragen …
Ik bezoek heel graag collega’s in het land, in de wijk en zeker ook intramuraal. Mag ik zo onbescheiden zijn mijzelf bij jou uit te nodigen? Mail naar: voorzitter@kngf.nl (opent in nieuw tabblad)
Ook interessant

Begeleid sporten helpt hartpatiënten
Begeleid sporten verbetert de mentale gezondheid en kwaliteit van leven bij patiënten met coronaire hartziekten.

Betere diagnostiek nodig voor nekpijn
Een pilotstudie toont aan dat mobilisatie effectief lijkt te zijn bij mensen met een aantoonbare bewegingsbeperking.

‘Runningframe helpt jonge kinderen om meer te bewegen’
Kinderen met lichamelijke beperkingen bewegen vaak te weinig.