Direct naar
Wet BIG en BIG-register
De Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) heeft als doel dat de kwaliteit van onze gezondheidszorg hoog is en blijft. Ook beschermt de Wet BIG patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners, zoals fysiotherapeuten. Dit doet de Wet BIG onder andere met het BIG-register.
Beroepstandaarden
In de beroepsstandaarden staan de normen en regels van het vakgebied fysiotherapie. Wat het beroep inhoudt, wat patiënten en samenwerkingspartners van een fysiotherapeut kunnen verwachten en over welke competenties jij als fysiotherapeut moet beschikken. Iedere fysiotherapeut moet aan deze standaarden voldoen.
Beroepskolom Fysiotherapie
De Beroepskolom van het KNGF beschrijft het beroep en de werkgebieden met de daarbij horende opleidingen. De beroepskolom is de basis van de beroepsprofielen.
Beroepsprofielen Fysiotherapie
Het Beroepsprofiel Fysiotherapeut beschrijft het beroep, het vakgebied en de vakbekwaamheid door middel van rollen en competenties. Daarnaast zijn er beroepsprofielen voor 13 specialismen.
Beroepscode voor de Fysiotherapeut
De Beroepscode voor de Fysiotherapeut is een leidraad voor professioneel handelen en helpt fysiotherapeuten om morele dilemma’s af te wegen.
Beroepsstandaard ‘Standpunten ten aanzien van het vakgebied fysiotherapie’
In de beroepsstandaard staan de tot nu toe formeel vastgestelde standpunten over interventies die (voorlopig) niet of (voorlopig) wel tot het vakgebied fysiotherapie behoren.
Richtlijnen
Een richtlijn is een document met aanbevelingen gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Richtlijnen zijn ook een belangrijk onderdeel van de professionele standaard van de fysiotherapie.
Wet- en regelgeving
Als fysiotherapeut in Nederland moet je je houden aan wet- en regelgeving om verschillende redenen: voor het borgen van de kwaliteit, patiëntveiligheid, vertrouwen in de fysiotherapie, rechtszekerheid en beroepsethiek.
Ethiekcommissie
De Ethiekcommissie beschrijft beroepsethische kwesties aan de hand van actuele ontwikkelingen en adviseert daarover aan het bestuur KNGF. Daarnaast houdt ze de beroepscode actueel.
Nascholing
Prelum biedt in samenwerking met het KNGF een volledig en geaccrediteerd nascholingsaanbod van webinars en e-learnings voor een scherpe prijs. De nascholingen onder begeleiding van een vakkundig docent helpen je om jouw patiënten te behandelen volgens de actuele KNGF-richtlijnen.
Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland (KRF NL)
KRF NL is een officieel kwaliteitsregister dat door zorgverzekeraars erkend wordt in Nederland. Elke fysiotherapeut met een BIG-registratie kan zich registreren in dit register mits hij/zij voldoet aan de voorwaarden en eisen die KRF NL stelt.
Fysiotherapeutische dossiervoering [2019]
Dossiervoering ondersteunt het proces van klinisch redeneren en biedt de fysiotherapeut de mogelijkheid het eigen handelen te bewaken, te sturen en te evalueren. Zo onderbouwt dossiervoering het eigen handelen.
Dossiervoering heeft ook tot doel de continuïteit van zorg te borgen en is van groot belang bij de overdracht van gegevens ten behoeve van de samenwerking met andere zorgverleners en de patiënt.
Arbeidsvoorwaardenkader
Hier lees je meer over de afspraken en regelingen over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden, salaris en werktijden voor fysiotherapeuten in dienstverband. Deze worden doorgaans onderhandeld tussen werkgeversorganisaties en vakbonden of de beroepsvereniging en dienen om de rechten en plichten van zowel werkgevers als werknemers te reguleren.
Arbeidsvoorwaarden
Lees meer over wie de belangen van werknemers en werkgevers in de fysiotherapie behartigen op het gebied van arbeidsvoorwaarden.
Werknemersvereniging
Fysiovakbond FDV heeft als taak het afsluiten van een cao voor fysiotherapeuten die werken in een vrijgevestigde praktijk.
Pensioen
Wanneer je werkzaam bent, bouw je pensioen op bij een pensioenfonds. Als het zover is, wil je alles goed geregeld hebben.