Ga naar de inhoud

Wet- en regelgeving

Op deze pagina staat de verschillende wet- en regelgeving voor fysiotherapeuten overzichtelijk voor je op een rij.

Twee personen aan tafel in gesprek

Praktijkvoering

Wat betekent de Wtza voor jouw praktijk?

Per 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) ingegaan. Lees meer over wat de wet inhoudt voor fysiotherapeuten en over de rol van het KNGF.

Wet medezeggenschap cliënten zorgsector 

Sinds 1 juli 2020 is de Wet medezeggenschap cliënten zorgsector (Wmcz 2018) in werking. Fysiotherapiepraktijken waar 26 of meer natuurlijke personen structureel zorg verlenen, zijn verplicht een cliëntenraad te hebben. 

Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg

Op deze pagina vind je een overzicht van de rechten en plichten van je patiënt en je plichten als zorgverlener.

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht in Nederland en alle overige Europese lidstaten.

Kwaliteit en patiëntveiligheid

Grensoverschrijdend gedrag in de fysiotherapie

Lees het KNGF-statement over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, machtsmisbruik en andere ongewenste omgangsvormen.

Regels bij het aannemen van zorgpersoneel

Nieuwe collega aangenomen in je fysiotherapiepraktijk? Lees welke maatregelen je moet nemen vanuit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

Beroepscode voor de Fysiotherapeut

De Beroepscode voor de Fysiotherapeut is een leidraad voor professioneel handelen en helpt fysiotherapeuten om morele dilemma’s af te wegen.

Incidenten en calamiteiten

Iedere fysiotherapeut krijgt eens te maken met een (bijna-)incident. Wanneer is een incident een calamiteit en wanneer spreken we van een complicatie?

Melden van geweld, grensoverschrijdend gedrag en disfunctionerende medewerkers

Als zorgaanbieder moet je geweld in de zorgrelatie melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Lees hoe je dit doet.

Kwaliteit en patiëntveiligheid

In de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) staan regels die ervoor zorgen dat patiënten kunnen vertrouwen op goede en veilige zorg.

Klachten

Klachten, geschillen, tucht

Ben je fysiotherapeut en is er een klacht tegen jou ingediend? Hier lees je hoe het werkt met klachten, geschillen en het tuchtrecht in de fysiotherapie.

Commissie van Toezicht

De Beroepscode voor de Fysiotherapeut is de leidraad voor het handelen van de beroepsgroep. De Commissie van Toezicht is de…

Het medisch tuchtrecht

De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) beschermt patiënten tegen ondeskundig of onzorgvuldig handelen van individuele zorgverleners. Eén van de instrumenten hiervoor is het medisch tuchtrecht. 

Behandelrelatie

Handreiking ‘Niet-aangaan of beëindiging van de behandelingsovereenkomst’

De handreiking maakt voor de fysiotherapeut inzichtelijk wanneer het mogelijk is om een behandelingsovereenkomst niet aan te gaan of eenzijdig te beëindigen.

Behandeling van minderjarigen

Mag je een kind van 12 behandelen zonder toestemming van zijn ouders? En hoe zit het met iemand van 17 jaar? Wat moeten de ouders dan wél weten en wat blijft tussen jou en je patiënt?

Het medisch beroepsgeheim

Alle hulpverleners met een BIG-registratie moeten zich houden aan het medisch beroepsgeheim. Wat valt er onder de geheimhoudingsplicht?