Afkortingen op een rijtje
Als je in de regio gaat samenwerken ontkom je er niet aan: afkortingen. Wat betekenen ze, en veel belangrijker nog: wat heeft jouw praktijk er mee te maken?
RFO
De meest relevante voor de fysiotherapie is de Regionale Fysiotherapie Organisatie, ook wel RFO genoemd. Er zijn er zo’n 60 in Nederland, dus de kans is groot dat er bij jou in de buurt ook een zit. Wil je weten welke RFO’s er allemaal zijn? We hebben ze hier [link naar overzichtspagina] voor je op een rijtje gezet.
RFO’s zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige RFO’s hebben een hele hoge dekkingsraad (9 van de 10 fysiotherapiepraktijken zijn bijvoorbeeld aangesloten bij een RFO), bij sommigen is dat weer een stuk lager. De term RFO is afgeleid van een begrip in de huisartsenzorg: RHO, Regionale Huisartsen Organisatie.
RHO
Regelmatig wordt samenwerking vanuit de eerste lijn geïnitieerd door huisartsen. Huisartsen die in de regio samenwerken doen dat vaak vanuit een Regionale Huisartsen Organisatie, de RHO.
RPO
Fysiotherapeuten werken vaak samen met andere paramedici: ergotherapeuten en diëtisten bijvoorbeeld. Ook paramedici kunnen in de regio vertegenwoordigd zijn door een organisatie. Dat is dat een Regionale Paramedie Organisatie (RPO).
RESV
De visie eerstelijnszorg 2030 (opent in nieuw tabblad) stuurt aan op het oprichten van Regionale Eerstelijns Samenwerkingsverbanden (RESV). In zo’n samenwerkingsverband maken zorgverleners als huisartsen, apothekers, verpleeg-, verzorgingshuizen, thuiszorg en paramedici afspraken over de inrichting van zorg in de regio. Vaak nemen vertegenwoordigers uit de RHO en RPO deel aan een RESV.
Hechte wijkverbanden
Met een RESV zijn we er nog niet. Waar een RESV in een regio op hoofdlijnen de randvoorwaarden voor samenwerking regelt, moet de concrete vertaalslag daarvan op wijkniveau gemaakt worden. Het sociale domein en eerstelijnszorgverleners werken samen in hechte wijkverbanden, waarbij het kernteam bestaat uit huisarts, wijkverpleging en sociaal domein.
ROS
Door het land werken verschillende organisaties om zo’n samenwerking binnen de eerstelijnszorg goed op te zetten. Dat gebeurt onder andere via de Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS’en). Kijk hier welke Ros in jouw regio actief is (opent in nieuw tabblad).

Contact met een regioadviseur?
In iedere regio kunnen afkorting net variëren. Wil je meer informatie. Bekijk de adviseur die jou kan helpen in jouw regio.