Stages zijn een vast onderdeel van je studie Fysiotherapie. Op deze pagina lees je meer informatie over de verschillende stages: junior-, senior- en buitenlandstages. Ook geven we je tips voor het vinden van een stageplaats.
Waarom stage lopen?
Stages zijn bedoeld om je alvast kennis te laten maken met het ‘echte’ werk van de fysiotherapeut. Echte praktijken, echte patiënten, echte aandoeningen. Leren in de praktijk is een onmisbaar onderdeel van de opleiding. Elke hogeschool is zelf verantwoordelijk voor het stageprogramma binnen het curriculum en daarom verschillen de momenten waarop jij je stage gaat lopen.
De stageplekken kunnen beschikbaar zijn in fysiotherapiepraktijken, ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra of andere bijzondere instellingen. Meestal worden vanuit de hogeschool voorwaarden gesteld waaraan een stageplaats en stagebedrijf moeten voldoen. De begeleiding is in handen van een bevoegd fysiotherapeut en er vinden evaluatiemomenten plaats. Daarnaast ondersteunt een stagedocent jou vanuit de opleiding.
Juniorstage
Bij een juniorstage neem je voor het eerst actief deel aan het dagelijkse werk in de praktijk of instelling. Onder begeleiding van een fysiotherapeut worden jouw fysiotherapeutische skills zoals de anamnese en het onderzoek naar een hoger niveau getild. Je voert ook administratieve taken uit. Een juniorstage stage duurt meestal acht tot tien weken en je bent enkele dagdelen of dagen per week op je stageadres.
Een paar tips & tricks:
Verdiep je in de praktijk en hun patiëntengroep voor je eerste kennismaking.
Bereid je elke dag weer opnieuw goed voor.
Schrijf je vragen op en stel ze aan je begeleider.
Durf eerlijk te zijn als je bepaalde kennis nog niet hebt en werk hier vervolgens (zelfstandig) aan.
Seniorstage
De seniorstage vindt meestal plaats in het laatste jaar van je opleiding. Je krijgt de ruimte voor zelfstandig patiëntencontact, onderhoudt patiëntendossiers en krijgt meer verdieping in de fysiotherapeutische zorg. Dit draagt ertoe bij dat jij straks als volwaardig fysiotherapeut afstudeert.
Van jou als stagiair wordt het volgende verwacht:
Een professionele en actieve houding richting collega’s en patiënten.
Respect voor de gang van zaken op je stageplek.
Goed voorbereid op de werkvloer verschijnen.
De durf om zaken bespreekbaar te maken.
Laten zien dat je tijdens je stageperiode bent uitgegroeid tot beginnend, vakbekwaam fysiotherapeut.
Buitenlandstage
Ben jij een echte avonturier? En wil jij kennis en werkervaring over de grens opdoen? Dan is een (klinische) stage in het buitenland misschien wel iets voor jou. Dit type stage laat je een heel ander gezondheidszorgsysteem ervaren dan dat je thuis gewend bent. In sommige gevallen leer je hoe economische en culturele factoren van invloed zijn op het aanbod van fysiotherapie in het buitenland.
Een buitenlandervaring kan je cv een boost geven. Maar denk er niet te licht over. En stem af met je hogeschool of dit binnen het reguliere programma past. In sommige gevallen kan of moet je zelf een stageplaats regelen. Bespreek met jouw hogeschool waar de stageplaats en/of het stageadres aan moet voldoen.
Tips voor het vinden van een stageplaats
Moet je zelf een stageplek regelen? Lees de 10 tips van Beau van de Studentenraad:
Van jou als stagiair wordt het volgende verwacht:
Zorg ervoor dat jouw oproep eruit springt. Maak je cv bijvoorbeeld via Canva.
Deel je oproep op social media. Maak in één post zichtbaar wie je bent, wat je zoekt en welke wensen je hebt.
Zet je e-mailadres of telefoonnummer in je oproep.
Laat je cv en motivatiebrief altijd door iemand nalezen voordat je ze verstuurt.
Check de uitstraling van je social media-account.
Focus niet op één specialisatie. Misschien past een andere patiëntenpopulatie zelfs wel beter bij je dan je had gedacht.
Vergroot je zoekgebied.
Ga op een kennismakingsgesprek om te kijken of jullie een match zijn.
Breng een up-to-date cv en de stageformulieren van je hogeschool mee naar je kennismakingsgesprek.
Kom altijd op tijd bij afspraken!
Meer weten?
Wil je meer weten over stage lopen in de fysiotherapie? Neem dan contact op met de studiecoach van het KNGF.