Toegang fysiotherapie blijft uitdaging in aanvullend zorgakkoord
Vorige week werd het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) gepubliceerd. We nemen je kort mee in het ontstaan van het akkoord en benoemen een paar opvallende zaken voor de fysiotherapie.
Het AZWA (opent in nieuw tabblad) sluit aan op eerdere akkoorden: het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Daarmee worden belangrijke stappen gezet om toegang tot zorg en ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben ook in de toekomst te garanderen. Door de dubbele vergrijzing krijgt de zorg immers te maken met meer patiënten, terwijl er minder zorgverleners zijn.
In het regeerprogramma is afgesproken om op een aantal onderdelen van die akkoorden te versnellen. Daarvoor zijn aanvullende afspraken gemaakt, die een plek hebben gekregen in het AZWA. Het KNGF is, net als andere paramedische beroepsverenigingen, geen medeondertekenaar van het AZWA.
Toegang fysiotherapie blijft uitdaging
Op een van de eerste pagina’s van het AZWA staat de – terechte – waarschuwing voor tweedeling in de samenleving:
‘Als we niets doen, stevenen we af op een harde tweedeling. Aan de ene kant staan dan de mensen voor wie de zorg nog steeds beschikbaar is, omdat zij de weg kennen en over voldoende middelen beschikken. Aan de andere kant staan dan de mensen die niet over voldoende middelen beschikken en de weg niet kennen.’
De huidige toegang tot fysiotherapeutische zorg draagt helaas bij aan deze tweedeling. Fysiotherapeutische zorg zit voor het grootste deel niet in de basisverzekering, met uitzondering van de zorg voor mensen met een chronische aandoening (de zogeheten Chronische lijst). Voor deze laatste groep patiënten geldt echter een eigen bijdrage voor de eerste 20 behandelingen. Als de zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, kan daar bovendien ook het eigen risico nog bovenop komen. De kosten kunnen hierdoor oplopen tot € 1000,-. Dat leidt ertoe dat mensen fysiotherapie vanwege te hoge kosten mijden. Alle ambities in de zorg, ook het AZWA, staan of vallen met gelijke toegang tot de passende zorg en ondersteuning.
Samen met andere partijen heeft het KNGF ervoor gepleit dat deze eerste 20 behandelingen vanuit het AZWA vergoed konden worden, maar helaas is daar geen gehoor aan gegeven. Het KNGF blijft daarom, ook in verkiezingstijd, aandringen op het opnemen van fysiotherapie in het basispakket.
Minder administratieve lasten
Wij zijn medeondertekenaar van de Visie Eerstelijnszorg 2030, die een prominente plek in het AZWA inneemt. Het akkoord zet onder andere in op het wegnemen van knelpunten bij de bekostiging van hechte wijkverbanden, waar fysiotherapie vaak ook deel van uitmaakt. Het KNGF blijft deze ontwikkeling nauwlettend volgen, om te borgen dat fysiotherapie in de wijkverbanden een belangrijke plek blijft innemen. Ook valpreventie en de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) zijn onderdeel van het AZWA. Bij deze interventies speelt samenwerking in de wijk een belangrijke rol.
Het laatste nieuws

Nivel: afname aantal fysiotherapeuten

Besturen KNGF en SKF maken afspraken over samenwerking
