Symposium Pijn bij mensen met een verstandelijke beperking – 13-11-2025
Mensen met een verstandelijke beperking hebben recht op een leven zonder pijn. Ze hebben vaak te maken met pijn, zowel als gevolg van fysieke aandoeningen als door pijnlijke medische en verzorgende handelingen, maar helaas wordt pijn vaak onderschat en onvoldoende behandeld. De impact van pijn op hun kwaliteit van leven is aanzienlijk, met gevolgen bijvoorbeeld voor slaap, gedrag, stemming en dagelijkse activiteiten (ADL).

Tijdens dit symposium, welke in samenwerking met expertisecentrum Ipse de Bruggen (opent in nieuw tabblad), PijnZorg(On)beperkt (opent in nieuw tabblad) (PZO) en Fortior (opent in nieuw tabblad) wordt georganiseerd, staat het belang van pijnsignalering en goede diagnostiek en behandeling van pijn centraal. Hoe kunnen zorgprofessionals pijn herkennen bij mensen die moeilijk in woorden kunnen uitdrukken wat ze voelen? Welke factoren zijn cruciaal bij het signaleren, diagnosticeren en behandelen van pijn? Hoe kunnen zorgprofessionals effectief handelen om pijn te verlichten en de levenskwaliteit van cliënten te verbeteren?
Richtlijn is vernieuwd
De huidige richtlijn Signaleren van pijn bij mensen met een verstandelijke beperking, die dateert uit 2014, is dringend aan vernieuwing toe. SKILZ werkt aan de herziening van in de vorm van een interdisciplinaire richtlijn die na de zomer gepubliceerd zal worden. Ze biedt zorgprofessionals handvatten voor het signaleren, diagnosticeren en behandelen van (sub)acute en chronische pijn.
Met de vernieuwde richtlijn Pijn bij mensen met een verstandelijke beperking als leidraad, zullen de sprekers op het symposium ingaan op de praktische toepassing van pijnzorg in de dagelijkse zorgpraktijk. Door het implementeren van doelmatige pijnzorg volgens de vernieuwde richtlijn kan de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking aanzienlijk verbeteren.
Praktische informatie
- Datum: 13 november 2025
- Locatie: de Schakel; Nijkerk
- Spreker: Leendert Sneep
- Accreditatie: toegekend door BPSW, V&Vn, KNGF en NVO/NIP; andere beroepsgroepen kunnen (indien mogelijk) punten aanvragen met het certificaat.
- Meer informatie en inschrijven, klik hier (opent in nieuw tabblad).
Het laatste nieuws

OPROEP: Transitiezorg – Geef ouders een stem!
