Samen in beweging: Ouders betrekken bij het beweeggedrag en de motorische ontwikkeling van kinderen
Op Amsterdamse basisscholen heeft 16% van de kinderen een motorische achterstand. Hoewel er extra beweegaanbod en specialistische zorg beschikbaar is, blijft het betrekken van ouders een uitdaging. Daarom is er vanuit het lectoraat Bewegen In en Om School van de Hogeschool van Amsterdam (opent in nieuw tabblad), in co-creatie met ouders en zorg- en onderwijsprofessionals, de toolkit Pedagogisch Partnerschap (PePa) ontwikkeld.

Toolkit Pedagogisch Partnerschap (PePa)
De toolkit Pedagogisch Partnerschap is het resultaat van een tweejarig SIA – Raak Publiek onderzoek, waarbij de onderzoeksgroep samen met het werkveld praktijkgericht onderzoek heeft uitgevoerd. Het onderzoek richtte zich op het begrijpen van de overtuigingen en barrières van zowel ouders als professionals, en onderzocht hoe professionals beter kunnen inspelen op de behoeften van ouders. Ook werd onderzocht wat ouders en kinderen nodig hebben om thuis meer te bewegen. Diverse onderzoeksmethoden, zoals interviews, focusgroepen, co-creatie sessies en vragenlijsten, werden ingezet om waardevolle inzichten te verzamelen. Deze input vormde de basis voor de ontwikkeling van de toolkit, die vervolgens met de praktijk professionals werd geëvalueerd.
De toolkit biedt diverse waardevolle handvatten voor onderwijs- en zorgprofessionals. Zo bevat het praktische tips over interculturele communicatie en manieren om ouders effectief te bereiken. Daarnaast biedt de toolkit beweeghuiswerk, waarmee bewegen thuis op een laagdrempelige en toegankelijke manier gestimuleerd kan worden. Ook is er communicatiemateriaal beschikbaar, zoals een flyer en een korte video, die op duidelijke wijze het belang van bewegen overbrengen.
Bekijk de toolkit hier: pepa-interactieve-toolkit.pdf (opent in nieuw tabblad)
Samen zorgen we ervoor dat kinderen meer plezier krijgen in bewegen en zich optimaal ontwikkelen!
Lectoraat Bewegen In en Om School
Hogeschool van Amsterdam
Onderzoeksteam:
Lisanne de Koning
Kirsten Moll
Koen van Dijk
Dayenne L’abée
Mirka Janssen
Het laatste nieuws

Uitnodiging Klompvoet bijeenkomst – 25 juni 2025

Afronding onderzoeksproject Samen beslissen in de kinderfysiotherapie
