Ga naar de inhoud

REHABILITY: intensieve fysieke revalidatie voor kinderen en jongeren met NAH – NVFK

REHABILITY: REHabilitation in Acquired Brain Injury: neuropLasticity and Intensity of physical Training in Youth

Dagelijks werken kinderen en jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) om zo goed mogelijk te herstellen. Daarbij speelt fysieke activiteit een cruciale rol. Steeds meer onderzoek toont aan dat intensief oefenen, juist in de subacute fase na het letsel, herstel kan stimuleren. Toch is er in de praktijk nog veel onduidelijk over hoe fysieke revalidatie het beste vormgegeven kan worden.

logo rehability-project

REHABILITY-project

Het REHABILITY-project, gestart in 2020, onderzoekt daarom hoe optimale fysieke revalidatie eruit zou moeten zien voor kinderen en jongeren met NAH. In de eerste fase is een literatuurstudie uitgevoerd naar wat er al bekend is over fysieke revalidatie in de subacute fase na NAH. Vervolgens is in een Delphi-studie internationale consensus bereikt over de bouwstenen van een optimale behandeling. In de derde fase zijn kinderen, jongeren en hun ouders geïnterviewd over hun ervaringen en behoeften. Zij gaven een duidelijke boodschap: “Zet alles op alles voor zo goed mogelijk herstel.

Deze drie onderdelen vormen samen het wetenschappelijke fundament van de REHABILITY-aanpak: een intensieve, interdisciplinaire revalidatieaanpak waarbij kinderen dagelijks 3 tot 5 uur fysiek actief zijn tijdens de klinische opname. Hierbij wordt intensief met ouders samengewerkt om oefenmomenten te vergroten. De aanpak- en het gebruik van een core-set meetinstrumenten- zijn in 2024 onderzocht in een pilotstudie bij De Hoogstraat Revalidatie. De resultaten laten zien dat het haalbaar en veilig is om kinderen met NAH intensief te oefenen tijdens klinische opname. Daarnaast geeft het gebruik van een gestandaardiseerde set meetinstrumenten inzicht in herstel van fysiek en cognitief functioneren.

Vanaf januari 2025 is het vervolgproject REHABILITY-4-ALL van start, waarin de aanpak op landelijke schaal wordt geïmplementeerd in alle klinische kinderrevalidatiecentra. Samen met lokale coördinatoren bedden we REHABILITY duurzaam in binnen de bestaande zorgstructuur. Ook wordt scholing aangeboden aan het multidisciplinaire team, gericht op intensieve revalidatie en het gebruik van een core-set meetinstrumenten.

Met REHABILITY-4-ALL bouwen we aan een landelijke infrastructuur voor dataverzameling én betere zorg. Zo willen we alle kinderen en jongeren met NAH in Nederland de best mogelijke kans op herstel geven.

Onderzoeksteam:

Christiaan Gmelig Meyling, PhD-Candidate, Dr. Olaf Verschuren, Dr. Ingrid Rentinck, Prof. Dr. Raoul Engelbert, Prof. Dr. Jan Willem Gorter

Voor meer informatie over het REHABILITY-project, klik hier (opent in nieuw tabblad).