PERSBERICHT – Meer dan de helft van de fysiotherapeuten overweegt te stoppen: continuïteit eerstelijnszorg in gevaar
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) herkent zich in de conclusies van de nieuwste editie van de Kleinbedrijf Index Fysiotherapie. Uit dit onderzoek blijkt dat maar liefst 54% van de fysiotherapiepraktijkhouders in het afgelopen jaar heeft overwogen hun praktijk te stoppen. Voor 17% van hen zijn deze overwegingen zelfs omgezet in concrete stappen richting verkoop.
‘Wat we hier zien is het effect van het niet functioneren van de marktwerking in de zorg,’ zegt KNGF-voorzitter Lodi Hennink hierover. ‘Dit drukt fysiotherapeuten uit de zorg. Als deze trend doorzet, is Nederland over vijf jaar een derde van zijn fysiotherapeuten kwijt. Door ingrijpen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kan het tij worden gekeerd. Daarmee is het mogelijk zo veel mogelijk fysiotherapeuten alsnog binnenboord te houden.’
Financiële onzekerheid
Uit de Kleinbedrijf Index Fysiotherapie blijkt dat financiële onzekerheid en toenemende druk vanuit wet- en regelgeving de belangrijkste oorzaken zijn van deze trend. Fysiotherapeuten zijn traditioneel zeer betrokken bij hun patiënten en praktijk, aldus het onderzoek. Maar financiële onzekerheid, lage tarieven en de dreiging van nieuwe regelgeving, maken het heel moeilijk om nog een gezonde praktijk te runnen.
De impact van deze ontwikkelingen is groot. Patiënten worden de dupe: het zal steeds moeilijker worden een fysiotherapeut in de wijk te vinden. En er zijn hogere maatschappelijke kosten: patiënten zullen daardoor vaker in het ziekenhuis belanden, zonder dat dit medisch gezien nodig is.
Minimumtarieven
Om het tij te keren, doet het KNGF een dringende oproep aan de politiek. Lodi Hennink pleit ervoor dat NZa minimumtarieven gaat instellen voor fysiotherapiepraktijken. Nu is het zo dat een fysiotherapeut om de hoek ongeveer 35% minder verdient dan een collega in het ziekenhuis. Met minimumtarieven kan dit gat worden gedicht. ‘Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat fysiotherapeuten in de wijk hun jasje niet aan de wilgen hangen’, aldus Hennink.
De urgentie is hoog, benadrukt Hennink. ‘We kunnen het ons simpelweg niet veroorloven dat fysiotherapie voor grote groepen Nederlanders onbereikbaar wordt. Dit is niet alleen een probleem voor de beroepsgroep, maar voor de hele samenleving.’
Politieke steun voor actie KNGF groeit
Het pleidooi van het KNGF vindt steeds meer gehoor in politiek Den Haag. Onlangs heeft de Tweede Kamer unaniem een motie aangenomen waarin staatssecretaris Vicky Maeijer van Volksgezondheid wordt opgeroepen om samen met de NZa en zorgverzekeraars met oplossingen te komen. Daarbij wordt nadrukkelijk ook gekeken naar de mogelijkheid van minimumtarieven voor fysiotherapie. De staatssecretaris is inmiddels in actie gekomen en heeft de NZa opdracht gegeven aan de slag te gaan.
Hennink reageert hoopvol, maar benadrukt de urgentie. ‘De steun in de Kamer is een stap in de goede richting, maar woorden moeten nu worden omgezet in daden. Alleen dan kunnen we voorkomen dat de eerstelijnszorg onherstelbare schade oploopt.’