De kracht van lotgenotencontact
Longfonds investeert in het verbinden van mensen met een longziekte. Daarom is er sinds kort ook een pakket voor wie zelf een activiteit wil organiseren, vol inspiratie en praktische hulp.

Tips delen, ervaringen uitwisselen, écht begrepen worden, dat is de kracht van Lotgenotencontact. Niemand begrijpt je beter dan iemand die zelf ook leeft met een longziekte.
Precies daarom investeert Longfonds in activiteiten die mensen met een longziekte verbinden. Van fysieke activiteiten voor lotgenoten in het hele land tot een online platform. En sinds kort is er ook een pakket voor wie zelf een activiteit wil organiseren, vol inspiratie en praktische hulp.
Help jij mee om dit brede aanbod onder de aandacht te brengen bij jouw patiënten?
Maak het verschil met een kaartje
Om mensen met een longziekte te wijzen op de kracht van lotgenotencontact, heeft Longfonds een handig kaartje (opent in nieuw tabblad) ontwikkeld dat verwijst naar mogelijkheden om lotgenoten te ontmoeten. Of zelf iets te organiseren. Perfect om mee te geven na een consult of behandeling.
Dit kaartje is een klein gebaar, met grote impact: het kan net dat duwtje in de rug zijn dat iemand nodig heeft om in contact te komen met anderen. Voor jou als zorgverlener is het bovendien een eenvoudige manier om het gesprek verder te brengen—ook buiten de behandelkamer. Bestel de gratis kaartjes in de webshop van Longfonds (opent in nieuw tabblad).
Herkenning en erkenning
Lotgenotencontact geeft mensen met een longziekte herkenning, erkenning én steun. Enorm belangrijk in het leren omgaan met hun ziekte.

Astrid (Alpha-1): ‘Als ik naar Longpunt Arnhem ga, ontmoet ik mensen zoals mijzelf. Je maakt allemaal hetzelfde mee, deelt elkaars galgenhumor. “Niet piepen maar doorademen” – wij longmensen snappen dat soort grapjes. Je leert ook van elkaars ervaringen als het gaat over bijvoorbeeld medicijnen, voeding en ergotherapie. Daarom sla ik geen Longpunt over. De sfeer is gemoedelijk en het voelt er elke keer weer als een warm bad.’
Ook zorgprofessionals zien het effect
Lotgenotencontact helpt mensen om grip te houden op hun gezondheid, merken ook zorgprofessionals zoals longverpleegkundigen, longfysiotherapeuten en huisartsen. Hart-, Vaat-, Longfysiotherapeut Carlien Buurman startte in het kader van de module Zorginnovatie van de master Psychosomatische Fysiotherapie lotgenotenbijeenkomsten in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk waar ze werkte: “Mensen met een longaandoening kunnen van enorm veel waarde zijn voor elkaar. Niet alleen door elkaar te steunen en een luisterend oor te bieden, maar juist door tips met elkaar te delen. ‘Ervaringsdeskundigheid’ op het gebied van longaandoeningen is iets wat je als zorgverlener doorgaans niet hebt, maar waar mensen elkaar onderling goed mee kunnen helpen. Als zorgverlener heb je wel invloed op het creëren van mogelijkheden zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten om ervaringen uit te wisselen; het meegeven van het lotgenotencontact-kaartje is een mooie start.
Meer weten?
Ben je nieuwsgierig naar wat Longfonds te bieden heeft op het gebied van lotgenotencontact? Neem een kijkje op www.longfonds.nl/activiteiten (opent in nieuw tabblad). En bestel de kaartjes voor jouw patiënten in onze webshop (opent in nieuw tabblad).
Samen brengen we mensen met een longziekte dichter bij elkaar

Het laatste nieuws

Standpunten ten aanzien van het vakgebied Fysiotherapie
