Ga naar de inhoud

Controles op schijnzelfstandigheid door Belastingdienst: blijf alert

Vorige week liet staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) in een Kamerbrief weten terughoudend te zijn bij schijnzelfstandigheid van zzp’ers. Voordat de Belastingdienst overgaat tot een boete komt er eerst een waarschuwing. Ondanks de terughoudendheid is het belangrijk om alert te blijven. Zo voorkom je onnodige naheffingen en premies.  

Schijnzelfstandigheid is al langer een thema. 1 januari 2025 staat rood omcirkeld bij veel organisaties die (veel) werken met zzp’ers. Op die dag zou de ‘aanwijzing’ (waarschuwing) vervallen en kan de Belastingdienst direct boetes uitdelen. Uit de Kamerbrief van de staatsecretaris blijkt dat de dienst terughoudend zal zijn met boetes, mits je kan aantonen dat je bezig bent met het zoeken naar de meest passende overeenkomst voor de uit te voeren werkzaamheden. 

Voor opdrachtgevers: alert op naheffingen 

Ben je praktijkhouder en werk je met zzp’ers? Dan is het goed om alert te blijven. Als er sprake is van ‘schijnzelfstandigheid’ loop je risico’s op fikse kostenposten: loonheffing die je alsnog moet betalen of premies voor werknemersverzekeringen. Daar kan dan nog eens belastingrente en een verzuimboete bovenop komen. De kosten hiervan zijn veel hoger dan de boete die de staatssecretaris nu niet uitschrijft. 

Modelovereenkomst nog steeds geldig

Je voorkomt dit scenario door te werken met een modelovereenkomst. Op onze site vind je de modelovereenkomsten die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. Misschien ken je de overeenkomsten al, want ze zijn al een tijdje actief. De staatssecretaris gaf in zijn brief aan dat dat voorlopig ook zo blijft. De looptijd van de overeenkomsten is tot 8 maart 2027. 

Nakomen modelovereenkomst

Zorg dat je niet alleen afspraken goed vastlegt in de modelovereenkomst, maar dat je ook in werkelijkheid je als opdrachtgever en opdrachtnemer naar elkaar gedraagt.  De Belastingdienst kijkt naar de afspraken die je gemaakt hebt maar vooral ook naar hoe jullie feitelijk met elkaar werken in de praktijk.

Wil je onzekerheid hierover wegnemen? Of geen risico op onnodige kosten lopen? Overweeg dan om ook andere opties te verkennen. Je kan denken aan een loondienstverband of inhuur via een uitzendbureau. Of misschien behoort het aangaan van een maatschap tot de mogelijkheden. 

Meer informatie

De VvAA heeft veel informatie over de wetgeving rond de inhuur van zzp’ers op een rij gezet.

Wij staan voor je klaar

Ben je KNGF-lid en heb je een vraag? Neem contact met ons op.

Ledenvoorlichting

KNGF reageerde eerder op wetsvoorstel 

Sinds 2016 geldt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (Wet DBA), waarbij schijnzelfstandigheid moest worden tegengegaan. De wet heeft vanaf het begin niet de duidelijkheid gebracht die ervan werd verwacht. Daarom is toen afgesproken dat opdrachtgevers niet direct beboet worden.  

Momenteel ligt er een wetsvoorstel waarin de constructies met zzp-ers worden beperkt. Deze wet, VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) moet duidelijkheid geven over wanneer er sprake is van een arbeidsrelatie en wanneer niet. Het wetsvoorstel ligt voor advies bij de Raad van State. Op dit wetsvoorstel is veel commentaar gekomen. Ook het KNGF heeft hierop gereageerd. De ingangsdatum van deze wet zal naar verwachting niet eerder zijn dan 1 januari 2026. 

Het laatste nieuws