Ga naar de inhoud

40 jaar NFP – door Henny in ’t Veld

Er is aan mij, door Wineke Snel gevraagd een bijdrage te leveren als oudste lid van onze jubilerende mooie beroepsvereniging voor de E-news rubriek.

Van links naar rechts:
Achterste rij: Han Ruigrok, dagvoorzitter/congrescie.lid, Begeleidende muziek Ontspannings CD, Peter van Burken, hoofdbestuuslid Wetenschapelijke commissie, Jelle Sijbesma, voorzitter NFP, Peter Vaessen, secretaris NFP, Henny In’tveld, voorzitter congrescie en hoofd Pr.cie
Voorste rij: Juliet Defoer, vice-voorzitter Pr.cie, Jolanda Herngreen, 2e secretaris, Janneke Swank, redactie NFP Nieuws en Tijdschrift voor Psychosomatische Fysiotherapie, inmiddels overleden in 2017.

Aangezien er veel en talloze aspecten door de jaren heen te vertellen zijn doe ik hierbij een poging het historisch overzicht van Thirza en Erwin, uitgesproken in Urk voor de Stichting Geschiedenis Fysiotherapie, aan te vullen met wetenswaardigheden die tot nu toe nog onderbelicht gebleven zijn.

Als een bijzonder hoogtepunt wil ik stilstaan bij de viering van ons 15-jarig jubileumcongres met als titel “De NFP, partner in de psychosomatische hulpverlening “ tijdens het KNGF najaarscongres in Den Haag. Dit jubileum was een echt hoogtepunt voor het toenmalige hoofdbestuur (zie foto) vanwege alle publiciteit in de landelijke media zoals kranten en radio (KRO) als ook stakeholders uit de eerstelijnsgezondheidszorg.

We hadden ons goed voorbereid met het uitbrengen van een CD met ontspanningsoefeningen en een heuse jubileumuitgave van ons Tijdschrift voor Fysiotherapie. Daarnaast hadden we prominente sprekers uitgenodigd, waaronder prof dr. J.M.A. Winnubst, hoogleraar medische psychologie en huisarts Berend Terluin, de ontwikkelaar van de 4 DKL klachtenlijst. De laatste werd tevens eerste winnaar van onze in het leven geroepen “Joost de Bie Prijs”, die uitgereikt werd door zijn zoon. Hiermee wilde wij Joost, de in mei 1997 voortijdig overleden secretaris van de NFP, betrekken bij dit jubileum en hem blijvend eren voor zijn enorme inzet voor de NFO/NFP. Het was inmiddels met onze vereniging zover dat we volle en de grootste zalen van het jaarcongres vulden met het uitdragen van ons gedachtegoed. Kortom we stonden op de kaart als nieuwe ontwikkeling binnen de Fysiotherapie op weg naar erkenning op ministerieel niveau en bij de zorgverzekeraars als verbijzonderde therapie. Het ledental groeide uit tot voorbij 400 gedreven collegae, die naast hun opleiding psychosomatiek bijgeschoold wilden worden op de Verdiepingsdagen in Berg en Dal.

Voor mijn persoonlijke groei was het moment dat ik als medecongrescommissielid overvallen werd door het overlijden van Joost de Bie, onze voorzitter van genoemde congrescommissie in mei 1997 en wij hem moesten vervangen voor het naderende Najaarscongres. Dat heet “voor de leeuwen gegooid worden” en het lukte wonderwel met de inzet van alle overige bestuur- en commissieleden dit gat op te vullen. Onvermoeide krachten kwamen los in onze vereniging met als resultaat dat 2 jaar later bovengenoemd jubileumcongres succesvol gevierd kon worden. Kortom in NLP termen van ene Robbins uit Amerika leerde ik “mijn ongekende vermogens” kennen, die mij veel voldoening gaf in mijn verdere beroepsuitoefening.

Ik wens het huidige bestuur alle kracht en uithoudingsvermogen om onze mooie specialisatie blijvend verder te ontwikkelen en uit te dragen binnen het vakgebied dat anno nu onder zware politieke druk is komen te staan.

Henny In’t Veld, erelid van de NFP en Society for Psychosomatic Medicin

          

Het laatste nieuws