Nieuws
Over de vereniging
De NFP is dé erkende vereniging voor alle gespecialiseerde fysiotherapeuten die werkzaam zijn in en interesse hebben voor het domein van de psychosomatische fysiotherapie. De NFP staat voor hoogwaardige kwalitatieve psychosomatische fysiotherapeutische zorg, gebaseerd op de principes van evidence based practice.
“De NFP versterkt de positie van haar leden door kwaliteit en ontwikkeling van het vakgebied te stimuleren, te borgen en daarbij gebruik te maken van wetenschappelijke ontwikkelingen.”
Opleidingen Psychosomatisch fysiotherapeut
Aan onderstaande onderwijsinstellingen kun je een opleiding volgen tot Psychosomatisch fysiotherapeut.
Na afronding een opleidingen kun je je inschrijven in het deelregister Psychosomatisch fysiotherapie van KRF NL.
De Psychosomatisch fysiotherapeut als specialist
Geregistreerde psychosomatische fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van “psychosomatische klachten”: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen. De psychosomatisch fysiotherapeut heeft aandacht voor zowel de mentale als de lichamelijke aspecten die het welzijn van mensen beïnvloeden. Vaak blijkt dat er sprake is van een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt de cliënt weer in evenwicht te komen, onder andere door middel van oefeningen.
Het doel van de therapie kan zijn:
- Inzicht krijgen in de oorzaak van de klacht en in de factoren die mogelijk de klachten in stand houden.
- Aanleren van ontspanning en bewust worden van de adem.
- Het opvoeren van de belastbaarheid door gerichte langzaam toenemende fysieke belasting.
- Het verfijnen van het gezonde lichaamsgevoel en lichaamsbewustwording.
- Het aanvoelen en leren respecteren van grenzen, zowel lichamelijk als psychisch.
- Beeldvorming met betrekking tot ziektebeleving en dagelijks functioneren.
- Het stimuleren van gedragsverandering om op een andere manier om te gaan met klachten.
- Bevorderen van het vertrouwen in het lijfelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed wordt.
Het complexe karakter van problematiek rond psychosomatische klachten, kan vragen om een samenwerking met deskundigen zoals verwijzend arts of specialist, de psycholoog, de bedrijfsarts en andere disciplines.
Agenda
Heb je vragen of wil je input geven voor onze vereniging?
Bij vragen kun je contact opnemen met het secretariaat via de mail. Daarnaast kun je ons schrijven via het postadres. Voor meer contactinformatie kun je contact opnemen met KNGF.