kngf---selectie---lr--025--mcklin-fotografie.jpg
21 augustus 2020

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over het aansluiten van je praktijk, aanleveren en beveiliging van data. Lees dan eerst de veelgestelde vragen.

Aansluiten

Wie kan een praktijk aanmelden voor de LDF?
Elke persoon die in MijnKNGF staat als praktijkeigenaar of maatschapslid van tenminste één praktijklocatie kan de praktijk aanmelden voor de LDF.

Hoe meld ik mijn praktijk aan?
Met ons stappenplan. Je vindt het plan hier.

Hoe lang duurt het voordat je data kunt aanleveren en hoe weet je vanaf wanneer dat precies is?
Na je aanmelding ontvang je een bevestigingsmail met instructies. In deze mail staan ook je LDF-EPD koppelgegevens. In de instructies van je EPD-leverancier vind je het proces van aanleveren. Je bepaalt zelf het moment waarop je aanlevert.

Kan ik met meerdere praktijken meedoen?
Ja, dat kan. Je kunt meerdere praktijken aanmelden. Elke praktijk meld je apart in twee simpele stappen (zie uitleg hierboven). Als werknemer kan het ook zijn dat je bij meerdere praktijken werkt die aan de LDF meedoen. 

Kunnen individuele fysiotherapeuten zichzelf aanmelden?
Nee, je neemt als praktijk deel aan de LDF en alleen praktijkhouders kunnen de aanmelding doen. Na aanmelding kunnen fysiotherapeuten wel toestemming krijgen om het LDF-dashboard te bekijken. In dit dashboard zie je jouw eigen gegevens, het praktijkgemiddelde en het landelijk gemiddelde. Gegevens van individuele collega’s zie je niet.  

Ik heb mijn EPD-LDF koppelgegevens niet meer. Hoe kan ik deze opnieuw opvragen?
Praktijkeigenaren kunnen nieuwe EPD-LDF koppelgegevens aanvragen voor de praktijk, via het LDF voorportaal. Klik in het Praktijkoverzicht bij de betreffende praktijk op 'Wijzig gegevens'. Op de pagina 'Wijzig gegevens' staat je gebruikersnaam vermeld. Ook kun je er een nieuw wachtwoord aanvragen voor de koppeling tussen EPD en LDF, via de knop ‘Nieuw wachtwoord aanvragen’. Je ontvangt het nieuwe wachtwoord per mail.
Let op! Als je het wachtwoord wijzigt dan moet dit wachtwoord ook aangepast worden in jouw EPD-systeem. Jouw EPD-leverancier heeft meer informatie, maar je kunt ook kijken op deze pagina

Ik wissel van EPD-systeem. Heb ik nieuwe EPD-LDF koppelgegevens nodig?
Nee, je kunt de koppelgegevens gewoon blijven gebruiken in het nieuwe EPD-systeem. Instructies voor de koppeling met de LDF kun je bij de EPD leverancier opvragen of vind je op deze pagina.

Aanleveren

Alle informatie over het aanleveren

  • Lever minstens 1x per kalender maand data aan. Zo zorg je ervoor dat de gegevens compleet zijn en actueel blijven.  

  • Je kunt 24 uur per dag aanleveren, zeven dagen per week. Zo vaak als je wilt!   

  • De data die overdag (voor 19:00 uur) is aangeleverd wordt ’s nachts verwerkt. De informatie staat de volgende ochtend, vanaf ongeveer 9:00 uur, in het LDF-dashboard.  

  • Lever je voor het eerst aan? Dan moet je eerst een keer data aanleveren, daarna kun je het dashboard bekijken.  

  • Deelnemers van het ZK Plusprogramma hebben toegang tot de ZK Plusprogramma rapportage die maandelijks rond de 7e wordt bijgewerkt. 

Hoe lever ik gegevens aan?
Via je eigen EPD systeem. Er zijn verschillende EPD-systemen aangesloten op de LDF, met elk een eigen manier om gegevens te verzamelen. Instructies vraag je op bij je  EPD-leverancier of vind je hier. Let op:  Jouw praktijk moet wel eerst aangemeld worden. In het stappenplan lees je hoe dat werkt.  

Welke gegevens ontvangt de LDF?
Op deze pagina staat een overzicht van de  gegevens, en technische specificaties. In deze technische specificaties staat in detail beschreven welke gegevens vanuit jouw EPD aan de LDF kunnen worden geleverd. Kies de versie van de LDF specificaties die door jouw EPD leverancier zijn ingebouwd. Weet je niet welke versie het is? Vraag dit dan na bij de leverancier of kijk in dit overzicht

Aanlevering controleren
Je kunt op twee manieren controleren of een aanlevering goed is gegaan: 

1. Het verwerkingsverslag in je EPD systeem 

Als het goed is ontvang je na je aanlevering aan de LDF binnen je EPD een verwerkingsverslag. Je ziet daarin wat je hebt aangeleverd, of het goed is gegaan en of er eventueel afgekeurde velden in de behandelepisodes zaten. Dit verslag is heel handig als je je aanleveringen inhoudelijk wil verbeteren. 

2. Het LDF-dashboard 

Bekijk de dag na aanlevering het LDF-dashboard. Links bovenin het scherm staat de datum van je laatste aanlevering. Via het dashboard kun je meteen je gegevens bekijken.

Welke meetinstrumenten ontvangt de LDF vanuit mijn EPD?
Hier vind je een overzicht van alle meetinstrumenten die aan de LDF geleverd worden en welke daarvan in het LDF-dashboard worden getoond.

Hoe werkt de data-aanlevering?
Als je data levert aan de LDF stuur je de behandelepisodes mee waarin in de voorgaande 3 maanden een activiteit heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld:

  • Aanleveren in augustus = data over de maanden mei-jun-jul

  • Aanleveren in juli = data over de maanden apr-mei-jun

  • Aanleveren in juni = data over de maanden mrt-apr-mei

Beveiliging

Hoe is het dataverkeer tussen mijn EPD en de LDF beveiligd?
Nadat je de gegevensuitwisseling handmatig hebt gestart stuurt de EPD-software de behandelepisodes naar de LDF-webservice. De webservice controleert op juistheid, volledigheid en tijdigheid en stuurt de resultaten van deze validatie terug naar de praktijk in een bestand dat het 'verwerkingsverslag' wordt genoemd.

De data-uitwisseling is op twee manieren beveiligd:

  1. met een gebruikersnaam en wachtwoord (de EPD-LDF koppelgegevens) om ongeautoriseerde data-aanlevering tegen te gaan;

  2. door het gebruik van een HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) om de gegevensuitwisseling te versleutelen

Moet een patiënt toestemming geven voor het leveren van gegevens aan de LDF?
Ja, een patiënt dient vooraf expliciet toestemming te geven voor het uitwisselen van zijn of haar gegevens vanuit het EPD naar de LDF. Hiervoor geldt het zogenaamde 'opt-in' principe, een maatregel voor de aanscherping van de privacywetgeving. Alle EPD-systemen zijn daarop voorbereid: in het EPD-systeem geef je aan of een patiënt toestemming heeft gegeven.

De handleiding voor het LDF Voorportaal vind je hier.