beeld-toolkit-gesneden-website.jpg
26 januari 2022

Toolkit samenwerken met de gemeente

Deze toolkit is gemaakt voor fysiotherapeuten die een eerste of volgende stap willen zetten in het gemeentelijk domein. Vanuit de praktijk, naar de wijk, tot in het gemeentehuis.

Ook in het publieke domein, de wijk en voor gemeenten, is fysiotherapeutische zorg van waarde. Om die reden vormt de gemeente voor steeds meer fysiotherapeuten een belangrijke opdrachtgever of samenwerkingspartner. Maar hoe breng je de waarde van fysiotherapie bij je gemeente over het voetlicht? En wat is deze waarde precies? Hoe weet je of dit past bij de capaciteiten en visie van je praktijk?

Het KNGF heeft samen met een groep praktijkhouders, adviseurs van de gemeente en bewoners nagedacht over belangrijke elementen van fysiotherapie binnen het gemeentelijk domein. Duidelijk is: er leiden meerdere wegen naar Rome. Maar er gelden ook een aantal leidende principes die in veel van de succesverhalen terugkomen. De element van de samenwerking en verhalen bundelden we in onze Toolkit samenwerken met de gemeente. Je vindt 'm rechtsboven op deze pagina onder het kopje 'documenten'. 

Bekijk onze film over de samenwerking in Nieuwegein. Met praktijkhouder en docent Ron van Leeuwen, huisarts Erik Asbreuk, wijkvoorzitter Jan van Rossum en senior health advisor van de gemeente Nieuwegein Sabrina Eijk.

Deze toolkit is bedoeld voor fysiotherapeuten die een eerste of volgende stap willen zetten in het gemeentelijk domein. Vanuit de praktijk, naar de wijk, tot in het gemeentehuis. De toolkit is gemaakt en beschikbaar voor leden van het KNGF. Je vindt 'm rechtsboven op deze pagina. 

In de toolkit werken we steeds vanuit deze drie startpunten:

De praktijk

  • Bepaal de waarde van jouw praktijk in de wijk
  • Analyseer wat je nodig hebt en wat de wijk en gemeente nodig hebben
  • Organiseer en maak een plan 

De wijk

  • Wat is het wijkgezondheidsprofiel?
  • Wie zijn de bewoners en belanghebbenden?
  • Wat is het plan van de gemeente met de wijk?

De gemeente

  • Hoe ziet de gemeentelijke organisatie eruit?
  • Zet een lobby op
  • Jouw project

Elk onderdeel sluiten we af met tips, advies van collega's en het verhaal van praktijken die je voorgingen. Bekijk de toolkit rechtsboven op deze pagina onder het kopje 'documenten'.