"Normaal kost het moeite om therapietrouw voor elkaar te krijgen, hier gaat het bijna vanzelf"

Ouderen in Bergen op Zoom en omgeving kunnen na een ziekenhuisopname revalideren in het Centrum voor Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ) van tante Louise.

Weer zelfstandig functioneren

Het revalidatiecentrum, sinds twee jaar gehuisvest in moderne nieuwbouw op het terrein van het Bravis ziekenhuis, biedt ruimte aan zestig klinische bedden voor kortdurende revalidatie. Alles draait om bewegen en revalideren, zodat mensen weer zelfstandig kunnen functioneren. Dat gebeurt vooral in de centraal gelegen oefentuin waar cliënten met virtuele therapie kunnen werken aan hun herstel.

De Keijzer: “Cliënten zijn alleen maar positief. Ze hebben meer motivatie en plezier in bewegen doordat we kunnen afwisselen en variëren. Natuurlijk moet ik dezelfde doelen kunnen behalen zonder die apparaten - je hebt je basis als fysiotherapeut nog steeds nodig en het blijft maatwerk - maar het spelelement en de gebruikersvriendelijkheid maken het trainen leuker en uitnodigend. We hebben een geriatrische crosstrainer, waarbij een cliënt zittend armen en benen traint. Daar kun je al mee werken bij een heel lage belastbaarheid. De stoel kan draaien zodat ouderen geen moeite hebben met in- en opstappen. Cliënten komen zelf vragen of ze mogen fietsen door Rotterdam, over de Veluwe, of door Oostenrijk. Normaal kost het moeite om therapietrouw voor elkaar te krijgen. Hier gaat het bijna vanzelf.”

Heystee: “De nabijheid van het ziekenhuis maakt samenwerking en kennisoverdracht tussen medisch specialisten en behandelaren mogelijk. Er is twee keer per week multidisciplinair overleg. Chirurgen, longartsen en andere artsen uit het ziekenhuis bepalen mede het behandelbeleid.
We weten elkaar steeds beter te vinden. De lijnen zijn kort. De cliënttevredenheid is heel hoog. Als cliënten teruggaan naar het ziekenhuis, vertellen ze hun specialist over wat ze hier doen. Dat zorgt ervoor dat de specialisten ook weer vertrouwen hebben in ons.”

Lees het volledige interview in FysioPraxis juni 2017

Trefwoorden:

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.