Richtlijn Artrose heup-knie

De nieuwe KNGF-richtlijn Artrose heup-knie is voor u beschikbaar. Deze richtlijn is als eerste volgens de nieuwe richtlijnenmethodiek ontwikkeld.

Kwaliteitsstandaard als voorwaarde basisverzekering

KNGF-bestuurslid Kitty Bouten: “Voor opname in de basisverzekering stelt Zorginstituut Nederland (ZINL) als voorwaarde dat er een kwaliteitsstandaard is. Die hebben we hiermee voor artrose ontwikkeld. ZINL vraagt ons dat te doen voor alle fysiotherapeutische zorg die we in de basisverzekering willen hebben.”

Belangrijkste aanpassingen

•             Klinische diagnose artrose
De fysiotherapeut stelt de klinische diagnose artrose aan de hand van de anamnese, het lichamelijk onderzoek en klinische classificatiecriteria.

•             Indicatiestelling
De fysiotherapeut beoordeelt hoe hij of zij de patiënt het meest doelmatig kan helpen op basis van vier indicaties.

•             Voorlichting
Er worden praktische handvatten gegeven voor het voorlichten van patiënten over artrose, de behandelopties, zelfmanagement etc.

•             Expliciete uitwerking oefentherapie
Door middel van FITT-factoren (frequentie, intensiteit, type, tijdsduur) is de oefentherapie gespecificeerd.

•             Pre- en postoperatieve behandeling
Naast de conservatieve behandeling worden ook aanbevelingen gedaan voor de pre- en postoperatieve behandeling rondom een gewrichtsvervangende operatie.

Alle patiënten een evidence-based behandeling

Prof. dr. Thea Vliet Vlieland, onderzoeker LUMC, inhoudsdeskundige artrose heup-knie: “Fysiotherapeuten kunnen met deze richtlijn alle patiënten een evidence-based behandeling bieden, waarbij het duidelijk is wat de patiënt mag verwachten van de fysiotherapeut. De inhoud van voorlichting en oefentherapie is expliciet beschreven. “Als we het bijvoorbeeld hebben over spierversterking noemen we de spiergroepen, en de gewenste intensiteit, frequentie en duur, dat vindt men heel handig is onze ervaring.”

Werken volgens de nieuwe richtlijn

Naast de huidige PDF versie zal deze zomer voor KNGF leden ook een gebruiksvriendelijke online versie van de richtlijn beschikbaar komen. Daarnaast kunnen fysiotherapeuten de nieuwe inzichten en veranderingen in de herziene richtlijn Artrose heup-knie via veel verschillende manieren eigen maken. Naast de bekende fysieke scholing die u vanaf dit najaar kunt volgen, komen er binnenkort een e-learning, uitgebreide patiëntinformatie, een oefenprogramma en ondersteunende video’s beschikbaar.

Artikel ontwikkeling richtlijn in FysioPraxis mei

Trefwoorden: