"Wees zuinig op je balans"

Piet Boelens (66) stopt na 40 jaar met het vak. De sportieve fysiotherapeut rent van New York tot Tokyo marathons om geld in te zamelen voor Kinderen Kankervrij. Zijn hardloopcarrière zit er nog lang niet op: over een paar weken vertrekt Boelens opnieuw naar Tokyo.

Drijfveer

“Ik ben in 1979 fysiotherapeut geworden omdat ik mensen wilde helpen om weer goed in het leven te komen: qua functioneren én qua geheel, dat ze gewoon weer goed kunnen meedoen. Terugkijkend is dat absoluut een goede keuze geweest.” “Ik leef mijn zoveelste leven. In 2006 kreeg ik herseninfarcten. Gek om te zeggen dat ik er dankbaar voor ben, maar dat moment was een enorme omslag. Ik reis nu de hele wereld over om marathons te lopen. Waaronder voor KiKa. Ondertussen heb ik 80.000 euro opgehaald. Ik ben er heel fanatiek in geworden.”

Mijn patiënt
“Voor mij betekent de patiënt niet de schouder of de knie maar de mens in zijn totaliteit. Altijd probeer ik eerst een klik te krijgen met de patiënt. Voor mijn anamnese nam ik vaak uitgebreid de tijd. Die klik was het belangrijkste uitgangspunt in mijn werk als fysiotherapeut. Ik heb ook altijd één-op-één gewerkt.”

Plezier
“Ik kan echt zeggen dat ik iedere dag van mijn leven met superveel plezier gewerkt heb. De patiënten hoorden me al aankomen, fluitend: ‘Oh, daar komt Piet aan’. Waar ik geen plezier van heb, en dat wil ik toch even zeggen, is dat als je rijk wilt worden, geen fysiotherapeut moet worden: mijn loodgieter schrijft meer. Mijn passie voor mensen heeft me al die jaren geholpen.”

Vroeger en nu
“Nu werken we veel meer coachend. De mensen moeten, nadat we samen een plan gemaakt hebben, veel meer zelf aan de slag. Dat is een groot verschil met vroeger.”

Boodschap voor je collega’s
“Denk goed om je eigen balans, dat is belangrijk. Het leven wordt steeds vluchtiger, er zijn steeds meer regels, administratief ook wordt er ontzettend veel gevraagd van fysiotherapeuten. Wees zuinig op je balans!”

Sponsoren
Piet sponsoren? Dat kan op runforkikamarathon.nl.

Dit artikel verscheen in de rubriek In het zonnetje van FysioPraxis 1 2019. 

Tekst: Karen van Hameren
Foto: Rob Weeda

Trefwoorden: