Fysiotherapie in het Radboudumc

Het ontwikkelen van nieuwe kennis doet het Radboud niet alleen. De HAN draagt bij aan de leerstoel paramedische wetenschappen, en omgekeerd draagt de leerstoel bij aan specifieke programma’s binnen de HAN. Ook draaien studenten en docenten van de HAN mee in het ziekenhuis en zijn zij betrokken bij het uitvoeren van onderzoek.

Multiproffessioneel opleiden

Via onderzoeksaanvragen bij NWO ontwikkelen docenten als promovendus academische kennis die weer terugvloeit naar het onderwijs binnen de HAN, waardoor ook meer fysiotherapiestudenten vanuit een academische achtergrond worden opgeleid. Ze hebben ook de mogelijkheid door te stromen naar de opleiding bewegingswetenschappen. Ria Nijhuis: “We zijn gestart met multiprofessioneel opleiden. Paramedici, verpleging en artsen in opleiding hebben daarbij gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor hun afdeling, en moeten al in hun opleiding met elkaar dealen. Je leert dat je elkaar nodig hebt.”

Meerwaarde

“We leven in het voor de fysiotherapie gelukkige tijdvak waarin iedereen ontdekt heeft dat je fysiek actief moet zijn, dat bewegen een medicijn is en een middel om mensen verantwoordelijkheid te geven”, stelt Nijhuis vast.
“Tegelijkertijd zie je dat iedereen daar als bijen op de honingpot op af vliegt; zo is het ook in de activity-wereld. Big data zal ook een grote invloed hebben, mensen gaan de hele dag hun activiteiten meten. Maar je moet steeds bedenken wat je daarmee kunt. Wat betekent het voor je interventie? De uitdaging voor de fysiotherapeut zit in het nadenken over de vraag: voor welke patiëntengroepen heeft de fysiotherapeut daadwerkelijk meerwaarde? Een bewegingsprobleem kan misschien omgezet worden in een gedragsbenadering, maar het is maar de vraag of de fysiotherapeut nodig is om iemand actief te krijgen. Kande sportcoach dat niet beter? Is het echt wel zo, dat je de beschikking moet hebben over betaalde sport als je een chronische ziekte hebt? Heb je daar meer recht op dan iemand die preventief sport? Dat zijn maatschappelijke vraagstukken waar ook de fysiotherapie zich in moet mengen. Fysiotherapie kun je niet buiten de politiek houden.”

Lees het volledige artikel over fysiotherapie in het Radboudumc in FysioPraxis juni 2017