"Ik miste vooral het contact met de mensen voor wie je het uiteindelijk allemaal doet"

Fysiotherapeuten verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Dus dat doen we! Deze keer: Ellen Ricke. Bewegen en gezondheid loopt als een rode draad door het leven van Ellen Ricke. Doet ze niet op hoog niveau mee aan crossfit-wedstrijden, dan is Ellen aan het strand te vinden - uitwaaien en de zilte lucht opsnuiven. Als fysiotherapeut begeleidt ze cliënten met neurologische aandoeningen.

Drijfveer

“Bij een gemeentelijke organisatie ben ik lang verantwoordelijk geweest voor de preventieve gezondheid van de inwoners van die regio. Ik schreef beleid en ontwikkelde interventies. Ik miste vooral het contact met de mensen voor wie je het uiteindelijk allemaal doet. Vanuit de hoek van preventieve gezondheid was ik altijd al met bewegen bezig. Het volgen van de opleiding fysiotherapie was voor mij een logische stap. Afgelopen jaar rondde ik de opleiding af.”

Plezier in het vak
“In de zorginstelling waar ik werk, begeleid ik vooral cliënten met neurologische aandoeningen. Het geeft mij veel voldoening een bijdrage te mogen leveren aan het welbevinden van deze cliënten, zodat zij zo lang mogelijk de dingen kunnen doen waar ze blij van worden. Zo was er laatst een cliënt die aan het revalideren was na een CVA. Hij zei dat hij geen doelen meer had voor de revalidatie; hij vond het wel goed zo. Toen ik hem vroeg of er echt niets was wat hij graag zou willen, zei hij dat hij heel graag weer zelfstandig de bami van zijn vrouw zou willen eten. Want zo lekker als zij het maakt, kan niemand het. Toen dit lukte, was dat een geluksmoment voor de cliënt, maar ook voor mij!

Welbevinden
“In de zorg is de laatste jaren de nadruk veel meer komen te liggen op welbevinden. Als fysiotherapeuten kunnen wij daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Het geeft mij zoveel voldoening om cliënten in hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid te begeleiden, dat ik ook als freelance docent en materiaalontwikkelaar ben gaan werken. Met mijn enthousiasme voor het vak wil ik (toekomstige) collega’s motiveren om een bijdrage te leveren aan het welbevinden van cliënten.”

Boodschap aan mijn collega’s
“De veranderingen in de zorg vragen om een andere rol van de fysiotherapeut. Cliënten hebben meer dan ooit behoefte aan een therapeut die hen begeleidt bij het verbeteren of behouden van hun zelfstandigheid. Houd als therapeut niet vast aan ‘hoe het vroeger was’, maar ga mee in de ontwikkelingen. Dan geeft het beroep van fysiotherapeut nóg meer voldoening!”

Foto: Maarten Ricke

Trefwoorden:

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.