‘Ondernemerschap smaakt naar meer’

‘Ik zet m’n fiets even op slot’, zegt Olivier Boon als we op het afgesproken tijdstip met elkaar bellen, ‘Ik kom net van een patiënt’. Op de teller van zijn bakfiets staat inmiddels 1229,5 kilometer: de opbrengst van 4 maanden werken als bakfietsfysiotherapeut. Olivier loopt naar zijn appartement op 4 hoog en zonder een spoortje van vermoeidheid beantwoordt hij de vragen. Aan voldoende beweging komt hij wel.

'Dat kan ik als fysiotherapeut ook'


Foto door Sander Boidin

Olivier is in december vorig jaar gestart met Fysio2You. Fysio2You komt in Amsterdam naar de patiënt toe, op de bakfiets dus. Het idee ontstond toen hij afgelopen zomer door de stad kuierde: ‘Ik werkte bij een praktijk en in de zomer was het rustiger. Ik liep door de stad en zag Uber taxi’s voorbijrazen, maaltijdbezorgers op hun fiets en ineens bedacht ik dat ik dat ook als fysiotherapeut kon gaan doen: snel naar de mensen thuis met mijn dienst. Olivier broedde op het idee, besprak het met vrienden en pakte door: ‘In december werd mijn bestickerde bakfiets geleverd en ik ben meteen aan de slag gegaan. Mijn eerste eigen patiënt was in Amsterdam-Noord dus ik met de fiets op het pontje naar Noord, oortjes in: google maps vertelde me waar ik heen moest, de bak vol met oefenmaterialen, mijn i-pad voor de intake en een opklapbare behandeltafel’.
‘Sindsdien word ik steeds vaker gebeld, ook in de avonden en in het weekend. Ik probeer er binnen twee uur te zijn. De meeste mensen die bellen hebben weinig tijd, hebben een drukke baan waardoor ze overdag niet kunnen of door een jong gezin aan huis gebonden zijn. Veel van mijn patiënten zijn tussen de 30 en 60 jaar. Ook expats weten me soms al te vinden.' Als Olivier een lege agenda heeft, werkt hij aan de bekendheid van zijn bedrijf: ‘Dan ga ik wel eens aan de finish van een loopwedstrijd staan of in het park. De fiets valt op. Mensen zijn nieuwsgierig waarom ik daar sta en wat ik doe. Gewoon zichtbaar zijn met de bakfiets met Fysio2You erop werkt ook’.

Olivier behandelt veelal acute klachten: ‘De meeste patiënten bellen met een acute klacht zoals enkel-, (lage) rugklachten of nekklachten. Klachten die ze graag snel behandeld zien. Nadat ik een paar keer geweest ben, gaan ze vaak zelf met oefeningen aan de slag’. Olivier werkt ongecontracteerd: ‘Na een behandeling stuur ik een Tikkie en een factuur krijgen ze achteraf’.
‘Ik heb laatst contact gezocht met een fysiotherapiepraktijk om te kijken waar we kunnen samenwerken, om naar elkaar te kunnen verwijzen waar dat handig is. Als ik bijvoorbeeld een patiënt heb die moet revalideren is dat handiger in een praktijk, en vice versa: als een praktijk gebeld wordt met de vraag of iemand snel kan langskomen, kunnen ze mij inschakelen’.

Als ik Olivier vraag naar zijn toekomstplannen zegt hij: ‘ik ben fysiotherapeut in hart en nieren, en zal altijd met mensen willen blijven werken en behandelen. Maar ik merk dat het ondernemerschap wel iets in me triggert. Het smaakt naar meer. Wat precies moet ik nog uitvinden in de toekomst. Ik weet wel dat het iets te maken moet hebben met zorg, met samenwerken met andere zorgdisciplines en misschien iets mobiels?’ Plannen voor de korte termijn zijn er ook: ‘Ik zou wel met een vrouwelijke collega willen gaan samenwerken. Je komt toch bij mensen thuis en ik merk dat sommigen het prettiger vinden om door een vrouwelijke fysiotherapeut behandeld te worden. Wie weet binnenkort. En als iemand ook bakfietsfysiotherapeut wil worden, in een andere stad, over de grens, bel me dan vooral! Dan kunnen we ideeën uitwisselen en kijken waar we misschien wel kunnen samenwerken. Want hoe meer bakfietsfysio’s in het straatbeeld verschijnen, hoe normaler het wordt om ons te bellen.’ Olivier krijgt een tweede telefoontje, misschien wel een klant, en we zeggen dag. Daar gaat Olivier, weer de pedalen op. We blijven hem volgen.

Door: Karen van Hameren

Trefwoorden:

Reacties

  • Olivier Boon (26 april 2018 17:52)

    Leuk dat je me wilde interviewen Karen. Dankjewel daarvoor! Als er collega's of potentiële collega's zijn met vragen of ideeën, via social media kan je mij altijd bereiken.

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.