‘Hoofd koel, hart warm’

Het LUMC geeft speciale zorg aan AYA’s (Adolescents and Young Adults) met kanker. Oncologiefysiotherapeut i.o. Lucy Fremouw begeleidt onder anderen deze jongeren bij het bewegen tijdens en na de behandelingen.

Jongvolwassenen met kanker

“AYA’s zijn jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 2.700 mensen in deze leeftijdsgroep te horen dat ze kanker hebben, waarvan 75% overleeft. Juist deze groep heeft leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning nodig. Tijdens én na de behandeling. Zo kunnen ze ook na hun ziekte de draad zo goed mogelijk weer oppakken. De AYA-poli van het LUMC zorgt voor zowel het medisch-technische deel als het psychosociale/emotionele deel. AYA’s staan midden in het leven en hebben dromen en ideeën over de toekomst. Dat vertaalt zich in de hulpvraag. Als we samen oefenen, komen er grotere levensvragen naar boven. Ze vragen bijvoorbeeld: Welke sporten mag ik blijven uitoefenen? Kan ik ’s avonds nog wel op stap gaan? Kan ik nog kinderen krijgen? Kan ik nog wel werken?”

Hoe is het om met AYA’s met kanker te werken?

“Dat is inspirerend en indrukwekkend. Ik wil de patiënt fysiek op een hoger niveau brengen, gedurende de behandeling en daarna. Je inleven in de omstandigheden van de patiënt is belangrijk om een band met de patiënt te creëren, maar inhoudelijk moet je analytisch blijven. ‘Hoofd koel, hart warm.’ Wat de patiënten hier doormaken, is topsport, fysiek en emotioneel, zeker bij de bottumoren. Die patiënten ondergaan een heel lang traject van chemotherapie, een operatie, dan weer chemotherapie. Er wordt ontzettend veel van de patiënt gevraagd, terwijl de patiënt tegelijkertijd weet dat zijn of haar omgeving, vrienden en vriendinnen, studeren, beginnen met hun carrière, op stap gaan, op vakantie gaan, wél toekomstperspectief hebben... bij deze patiëntencategorie ligt dat stil. Om die omgeving weer bij hen terug te brengen, hebben we sinds 2015 in het LUMC een chillroom. Jongeren kunnen daar bewegen en ontspannen met lotgenoten maar ook met hun eigen vrienden. Zo creëren we een sfeer waardoor het allemaal een beetje draaglijker wordt.”

Meer informatie? Ga naar aya4net.nl  (Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform).

Lees het volledige interview in FysioPraxis mei 2017

Foto Lucy Fremouw: Simone – Michelle Fotografie

Trefwoorden:

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.