Wereld Reumadag: fysiotherapie essentieel voor mensen met reuma

Donderdag 12 oktober is het Wereldreumadag. In Nederland hebben 238.000 mensen Reumatoïde artritis (RA), dat is 1,4% van de bevolking. RA is nog niet te genezen en klachten verergeren zonder behandeling.

Ontstekingen van gewrichten, pezen en slijmbeurzen.

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ontstekingsziekte die zich vooral kenmerkt door ontstekingen van gewrichten, pezen
en slijmbeurzen. Het is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Door de
ontstekingen kan onherstelbare schade aan de gewrichten en pezen ontstaan. RA is nog niet te genezen en klachten verergeren
zonder behandeling. In tegenstelling tot veel reumamedicatie heeft fysiotherapie geen bijwerkingen.

Aletta Elders, 42 jaar, Sjögren en RA: “Drie jaar geleden hield mijn reuma mij thuis. Fysiotherapie helpt mij om weer mee te doen in de maatschappij en nu kan ik plannen maken voor de toekomst.”

Fysiotherapie voor mensen met reuma wérkt

De medische wereld is al jaren overtuigd van de positieve effecten die fysiotherapie heeft op de kwaliteit van leven en de arbeidsproductiviteit van mensen met reuma. Wereldwijd schrijven reumatologen fysiotherapie als behandelmethode voor.

Dr. Hein Bernelot Moens, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie: “Wij zien regelmatig patiënten in de spreekkamer die sterk afhankelijk zijn van fysiotherapie om te kunnen functioneren. Deze zorg valt nu buiten de basisverzekering, waardoor die voor veel mensen met reuma niet toegankelijk is.”

Ook patiënten zijn overtuigd van het belang van fysiotherapie. In een periode van nog geen 14 dagen reageerden meer dan 5000 mensen op de landelijke oproep van het Reumafonds: fysiotherapie helpt mensen in hun dagelijkse functioneren.

Walda Goldbach, 62 jaar, artrose en scoliose: “Fysiotherapie voorkomt dat ik in een rolstoel beland. Hierdoor kan ik blijven werken en mijn pijnklachten zodanig beperkt houden dat ik niet afhankelijk ben van zware pijnstillers.”

Bron: Reumafonds

Factsheet Fysiotherapie bij reumatoïde artritis

Het KNGF heeft samen met Reumafonds , Nederlandse Vereniging voor Reumatologie en Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie (NHPR) een factheet ontwikkled over Fysiotherapie bij reumatoïde artritis.

Deze factsheets beschrijft de prevalentie, zorgkosten, klachten, gevolgen en de risico's en natuurlijk de bewezen meerwaarde van fysiotherapie. 

Deze factsheet kunt u downloaden en gebruiken in contact met uw patiënt en andere samenwerkingspartners, zoals verwijzers en gemeenten.

Sessie Richtlijn Reumatoïde artritis op Dag van de Fysiotherapie

Thea Vliet Vlieland, sinds 2013 hoogleraar bij het LUMC vanwege het KNGF, verzorgt op de Dag van de Fysiotehrapeut om 16.15 uur de workshop: Richtlijn RA. 


Informatie en inschrijven: http://dvdf.nl/

Trefwoorden: