Factsheets van onderzoek naar praktijk

Factsheets Van onderzoek naar praktijk

Inspanningstesten, Inspanningsbeperking en training bij patiënten met Cystic Fibrosis

Cystic Fibrosis (CF, taaislijmziekte) is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening, gekenmerkt door taai slijm in longen en spijsverteringsorganen. Klinisch leidt CF tot toenemende luchtweginfecties met onomkeerbare schade aan longen en spijsverteringsorganen. Meer dan 500.000 mensen in Nederland zijn drager van het CF-gen en kunnen dit overdragen op hun kinderen. In Nederland is de incidentie ~52 per jaar en de prevalentie ~1530 patiënten (waarvan 650 kinderen). De gemiddelde levensverwachting is 40 jaar.

factsheet: Inspanningstesten, Inspanningsbeperking en training bij patiënten met Cystic Fibrosis

Fysiotherapie bij COPD, effect van exacerbaties en de invloed van comorbiditeit

Chronic Obstructive Pulmonaire Disease (COPD) is een ongeneeslijke, progressieve aandoening, gekenmerkt door expiratoire luchtwegobstructie door chronische ontsteking
van de luchtwegen (bronchitis/bronchiolitis) en parenchym destructie (emfyseem).Naast kortademigheid en (slijm op)hoesten treedt als gevolg van de aandoening afname van inspanningsvermogen, spierkracht en kwaliteit van leven op. Wereldwijd is COPD de op twee na meest dodelijke aandoening. In Nederland hebben 600.000 mensen COPD en de verwachting is dat dit aantal komende jaren sterk zal stijgen.

factsheet: Fysiotherapie bij COPD, effect van exacerbaties en de invloed van comorbiditeit 

 

Comorbiditeit bij knieartrose. Ontwikkeling en evaluatie van oefentherapie op maat

Knieartrose is, naast heup- en handartrose, de meest voorkomende vorm van artrose in Nederland. Van de 594.000 personen met knieartrose heeft een groot aandeel één of meerdere andere aandoeningen (comorbiditeit) zoals diabetes mellitus type II, coronair lijden, hartfalen, COPD, overgewicht of depressie. Voor patiënten met knieartrose is oefentherapie een effectieve behandeling in het verbeteren van fysiek functioneren, kwaliteit van leven, en het verminderen van pijn. Comorbiditeit kan echter een belangrijk obstakel zijn voor effectieve oefentherapie.

Factsheet:Comorbiditeit bij knieartrose
Ontwikkeling en evaluatie van oefentherapie op maat

Fysiotherapie bij kwetsbare ouderen Bewegen als medicijn: Coach2Move

Kwetsbaarheid is een complexe toestand van een verminderde reservecapaciteit waardoor er een verhoogd risico bestaat op nadelige gezondheidsuitkomsten zoals een toename van beperkingen in activiteit, vallen, ziekenhuisopname en overlijden. Naar schatting waren er in 2008 tussen de 600.000 en 700.000 ouderen kwetsbaar en dit aantal neemt toe met de vergrijzing. Er is (nog) geen medische behandeling voor kwetsbaarheid. De belangrijkste aangrijpingspunten voor interventie lijken te liggen op het gebied van beweging en voeding.

factsheet: Fysiotherapie bij kwetsbare ouderen Bewegen als medicijn: Coach2Move

 

Trefwoorden:

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.