Multidisciplinair samenwerken

Misschien begin je net als samenwerkingsverband, of ben je juist al een eind op weg. Ken je alle tools, hulpmiddelen of valkuilen. Of wil je juist weten waar je rekening mee moet houden. In april 2019 begonnen we, samen met ruim 30 samenwerkingsverbanden met het verzamelen van kennis en ervaringen. Op deze pagina verzamelen we alles. Voor jou en jouw collega's in de regio.

3 april 2019: verslag kick-off multidisciplinair samenwerken

Het ene samenwerkingsverband bestaat al een poosje, en heeft een bestuur en statuten. Een ander initiatief verkeert nog in een beginstadium, met alle (hulp)vragen die daarbij horen. En er zijn ook samenwerkingsverbanden die eigenlijk al toe zijn aan een volgende ronde, en zich afvragen: hoe zetten we de samenwerking voort?  Kortom, tijdens de kick-off werd duidelijk dat er verschillende stadiums en uiteenlopende vragen zijn. Maar waar is er samenhang en wat kunnen we van elkaar leren?

We vatten het programma van 3 april samen:

  • Frisse denker Bart Smit vertelde over bestuurlijk organiseren, paradigmashifts en vaardigheden. Dit is zijn presentatie.
  • Het LDF-dashboard van KNGF. 25 samenwerkingsverbanden maken kennis met ons dashboard en ontvangen dit jaar een maatwerkrapportage. Bekijk de presentatie.
  • Workshop en presentatie Janneke Stijns, Common Eye. Samenwerken in netwerken, allianties en strategische partnerships blijkt in de praktijk niet eenvoudig. Netwerkleiderschap is nodig om de kans op succesvol samenwerken te vergroten. Dit is haar presentatie.
  • Workshop en presentatie Marit Polman, Zorginnovatie. Successen deel je graag, en soms heb je de ander nodig. Tijdens de workshop ‘Marktplaats’ nemen we op een interactieve manier kennis van elkaars vraag en aanbod. Bekijk de presentatie.

Frisse denker

Aan de hand van twee korte presentaties liet Bart Smit zien dat er op het gebied van bestuurlijk organiseren van de fysiotherapie in de regio nog veel te doen is. De fysiotherapeut, gedreven door de inhoud van en passie voor het vak, krijgt bijvoorbeeld te maken met een professionele bestuurder die bijvoorbeeld een zorggroep van huisartsen vertegenwoordigt. Hoe zorg je ervoor dat je voor de samenwerking dezelfde taal spreekt?

Bart Smit stelt dat een paradigmashift noodzakelijk is om de positie van de fysiotherapeut/fysiotherapeut te versterken. Thema’s als professioneel besturen, onderhandelen, presenteren en woord voeren zijn van groot belang. Voor de fysiotherapeut binnen het bestuur van de beroepsgroep betekent dit vooral een andere rol naast hun functie. Het is straks hun (gezamenlijke) verantwoordelijkheid om stem en gezicht te geven aan collega’s.  Als het gaat om ontwikkelingen in het vak en de samenwerking met andere partijen. Fysiotherapeuten sluiten aan bij  verschillende belanghebbende partners en praten mee over beroepshouding, beroepsethiek en educatie. En dat vergt ook vaardigheden op het gebied van onderhandelen, presenteren, debatteren en netwerken.   

Het LDF-dashboard

Het LDF-dashboard van KNGF. Belangstellende samenwerkingsverbanden maken kennis met ons dashboard. Zij ontvangen, als ze zich daarvoor aanmelden, na een periode van zes maanden data aanleveren en een analyse,  een maatwerkrapportage op het niveau van hun samenwerkingsverband. Planning en invulling gebeurt in overleg met elk samenwerkingsverband.

Workshops samenwerken

Marit Polman (Zorginnovatie) en Janneke Stijns (Common Eye) gaven elk een interactieve workshop voor samenwerkingsverbanden. Marit combineert vraag en aanbod in op een ‘Marktplaats’. Janneke leert deelnemers over de leiderschap.

Marktplaats
Successen deel je graag, en soms heb je de ander nodig. Tijdens de workshop ‘Marktplaats’ nemen we op een interactieve manier kennis van elkaars vraag en aanbod. Welke successen in de (multidisciplinair of transmurale) samenwerking heb jij te delen? Of: welke behoefte heb je om verder te komen met of in je samenwerkingsverband?

Leiderschap
Samenwerken in netwerken, allianties en strategische partnerships blijkt in de praktijk niet eenvoudig. Netwerkleiderschap is nodig om de kans op succesvol samenwerken te vergroten. Deze nieuwe vorm van leiderschap gaat over het creëren van de juiste condities en het vervullen van alle benodigde netwerkrollen. De workshop geeft een korte introductie over leiderschap in samenwerken, helpt condities en rollen te doorzien en geeft handvatten om verder te gaan.

Het vervolg op de kick-off

Wat zijn de eerste stappen na de kick-off? Allereerst buigen we ons over de subsidieaanvragen. De deelnemers van de bijeenkomst hebben daarover een mail ontvangen met datums. Daarnaast zullen we trainingen organiseren over bestuurlijke versterking.

Waarom een training?

Besturen is een vak dat je moet leren. Niemand wordt als bestuurder geboren; Vaak valt iemand in de kring van collega’s op omdat hij/zij professioneel goed is. Het zijn de vraagbaken, degenen die veel produceren, en/of contactueel goed zijn; ze zijn goed in hun 1e vak; datgene waar ze voor zijn opgeleid en waar ze vaak jaren ervaring in hebben. Besturen is onderdeel van het 2e vak, alle niet vak-inhoudelijke zaken: het vergt nieuwe vaardigheden. Voor de fysiotherapeut binnen het bestuur van de beroepsgroep betekent dit vooral het bekleden van een andere rol in hun functie. Het is straks hun (gezamenlijke) verantwoordelijkheid stem en gezicht te geven aan de collega’s als het gaat om de ontwikkelingen in het vak en de samenwerking met andere partijen. Ze sluiten aan bij de verschillende belanghebbende partners en praten mee over de beroepshouding,  beroepsethiek en beroepseducatie. Naast rolbesef vergt dat vaardigheden op het gebied van onderhandelen, presenteren, debatteren en netwerken.

Informatie

Er worden vier modules van een dagdeel gegeven waarin vaardigheden op het gebied van besturen, woordvoerderschap, onderhandelen, presenteren, debatteren en netwerken aan bod komen. Een dagdeel bestaat uit 4 uur. Meer informatie over data en aanmeldprocedure volgt binnenkort.

Vervolg LDF-maatwerkrapportages

Allereerst willen we namens het KNGF alle aanwezigen bedanken voor hun aanwezigheid en input. Na inspirerende presentaties over data en de toepassing ervan door Bart Smit en Simone van Dulmen werden de aanwezigen opgedeeld in drie groepen. In deze subgroepen is tijdens een werksessie de informatiebehoefte van de diverse samenwerkingsverbanden opgehaald. 

Lees de samenvatting van de Regionaliseringsbijeenkomst over de LDF-maatwerkrapportages. 

We kijken naar de producten en diensten van KNGF en, ten slotte, vullen de kaart van Nederland met 'onze' samenwerkingsverbanden.Binnenkort lees je er meer over. Heb je nu alvast een vraag? Bekijk onze pagina op de KNGF-website of neem dan contact op met een van de regio-adviseurs of mail Arjan Visscher.

Trefwoorden:

Leden kunnen reageren

Word lid om hierop te kunnen reageren of log hier eerst in als u al lid bent.